Kuvitettuja lapsia ja nuoria

Vapaaehtoiseksi tukiperheeksi tai tukihenkilöksi

Voisitteko sinä tai perheesi tarjota kokemuksia tavallisesta, turvallisesta arjesta ilman perhettään Suomessa elävälle lapselle tai nuorelle? Haluaisitko tukea perheensä kanssa maahan muuttaneen lapsen kotoutumista ja perheen jaksamista uudessa kotimaassa?

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan tarkoitus on tukea lasten ja nuorten kotoutumista ja kotiutumista vahvistamalla näiden suomen kieltä, sosiaalisia verkostoja sekä kulttuurin ja tapojen tuntemusta viettäen merkityksellistä aikaa yhdessä.

Mitä odotamme vapaaehtoisilta?

  • halua uuden ihmissuhteen luomiseen
  • tasapainosta elämäntilannetta
  • mahdollisuutta tavata lasta/nuorta 2-4 kertaa/kuukaudessa
  • mahdollisuutta sitoutua toimintaan pitkäkestoisesti
  • aloitteellisuutta yhteydenpidossa lapsen/nuoren kanssa
  • hyvää yhteistyötä lapsen perheen ja työntekijöiden kanssa
  • tukihenkilöiltä tai tukiperheillä ainakin yhdeltä vanhemmalta vähintään suomen peruskielitaitoa (noin A2-B1) tai halua oppia yhdessä lapsen tai nuoren kanssa

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnassa lapsi tai nuori vierailee vapaaehtoisen kotona. Lapsi tai nuori voi osallistua perheen normaaliin arkeen ja yhteiseen tekemiseen, ja kaikkien osapuolten näin halutessa myös yöpyä vapaaehtoisen kotona. Yhteinen tekeminen voi olla ruoanlaittoa, lasten tai lemmikkien kanssa puuhaamista, pelaamista, keskustelua tai harrastamista. Toimintaan osallistuu koko samassa osoitteessa asuva perhe, eli vapaaehtoisena voi toimia esimerkiksi yksi ihminen, pariskunta, yksi vanhempi lasten kanssa tai useamman vanhemman ja lasten perhe.

Ilman perhettään maahan tulleiden lasten ja nuorten tukiperheille ja tukihenkilöille on tarvetta pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla, Vihdissä sekä Lohjalla. Ilman huoltajaa tulleet lapset ja nuoret ovat pääsääntöisesti 15-24-vuotiaita. Perheensä kanssa maahan muuttaneen lapsen tukiperheenä tai tukihenkilönä voi toimia Helsingin seudulla. Perheensä kanssa tulleet lapset ovat yleensä 5-16-vuotiaita.

Ilmoittaudu vuoden 2024 koulutuksiin tästä/Sign up for 2024 trainings here

Tilaa tekstille

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan koulutus

Tarjoamme toimintaan tuleville koulutuksen, joka antaa valmiuksia haavoittuvassa asemassa olevien Suomeen muuttaneiden lasten ja nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen. Koulutus on jaettu itsenäisesti suoritettavaan verkko-osioon (kesto noin 4-8 tuntia) ja läsnäolo-osuuteen (kesto 3 tuntia). Koulutuksen läsnäolo-osuus käydään verkko-osion jälkeen.

Koulutus järjestetään suomeksi, mutta koulutuksen materiaalit ovat saatavilla myös englanniksi. Toivomme, että useamman vanhemman perheistä kaikki vanhemmat osallistuvat koulutukseen.

Soitamme ilmoittautuneille ennen koulutuksen aloittamista, kartoittaaksemme vapaaehtoisen odotuksia ja valmiuksia. Toimintaan mukaan tulevilta tarkistetaan heidän suostumuksellaan rikostaustaote ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Koulutuksen aikana voi rauhassa miettiä, onko toiminta itselle sopiva vapaaehtoisuuden muoto.

Toiminnassa oleville vapaaehtoisille, lapsille ja nuorille järjestetään säännöllisesti virkistystapahtumia, työntekijöiden tukea, työnohjausta ja jatkokoulutusta.

Koulutuksen seuraavat läsnäolo-osuudet (ilmoittaudu vain yhteen):

  • Sunnuntaina 5.5. klo 10-13 (myös lapset tervetulleita)
  • On Tuesday 21.5. at 17-20 (this training evening will be held in English)
  • Keskiviikkona 5.6. klo 17-20

The last training evening of this spring will be held in English. Please note that as most children and young people wish to practice their Finnish skills in the support relationship, at least some Finnish language skills and willingness to practice together are required of a support person or at least one adult of a support family. However, all other common languages that you may have with the child or young person, can be used.

Kevään viimeinen läsnäolo-osuus pidetään englanniksi. Englannikielinen koulutus on samansisältöinen kuin suomenkielinen.

Koulutuksen läsnäolo-osuudet järjestetään toimistollamme osoitteessa Yhteiset Lapsemme ry, Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11, 00260 Helsinki. Tarjoamme koulutuksissa osallistujille kahvia, teetä ja pientä purtavaa.

Viikonloppuna järjestettäviin läsnäolo-osuuksiin ovat tervetulleita myös tukiperheiden lapset, joille järjestetään oma koulutus aikuisten koulutuksen kanssa samanaikaisesti. Parhaiten lasten koulutus sopii 5-12-vuotiaille. Mikäli tukiperheen lapset eivät osallistu koulutuksen läsnäolo-osuuteen, löytyy myös verkkokoulutuksesta harjoituksia koko perheen kanssa tehtäväksi.

Ilmoittaudu vuoden 2024 koulutuksiin tästä/Sign up for 2024 trainings here.

Tilaa tekstille

Yhteystiedot

Heini Aaltonen
Kehittämispäällikkö
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta
Kotoutumisen tuki
Puh. 044 7211 245

Meeri Lindroos
Suunnittelija
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta
Kotoutumisen tuki
Puh. 044 7211244

Marissa Varmavuori
Ohjaaja
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta
Kotoutumisen tuki
Puh. 044 9019 819

etunimi.sukunimi@yhteisetlapsemme.fi

Tilaa tekstille

Lue jutut tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta:

Alaikäisenä yksin Suomeen tullut Shokorullah ei ole enää ilman perhettä – Tukiperhe mahdollistaa nuorelle pitkäkestoisen ihmissuhteen ja kuuluvuuden tunteen – Maailman Kuvalehti 26.9.2023

Gunilla Korhonen avasi ovensa turvapaikkaa hakevalle teinille, ja pian ennakkoluulot saivat kyytiä – Motiivi 4.9.2023

Yksin Afganistanista Suomeen 15-vuotiaana saapuneen Azizin taival tukiperheensä kanssa alkoi elekielellä – Yle Uutiset 10.4.2023

Marjan ja Maryaman näköistä tukiperhetoimintaa – Yhteiset Lapsemme -lehti 1.2023

Ella sai kokonaisen tukisuvun – Töölöläinen 19.9.2021 (sivulla 4)

Tukiperhe tarjoaa turvaa ja välittämistä – Kansan uutiset 12.9.2021

Juttu 18-vuotiaasta Muhammadista ja hänen tukihenkilöstään – Helsingin uutiset 5.9.2021

”Partio on upea tapa saada kontakteja” – Partio-lehti 22.2.2021

Tukiperhetoiminta avasi erityisluokanopettajan maailmaa – Opettaja-lehti 24.9.2020

Tukiperheille on tarvetta – Töölöläinen-lehti s. 3 13.9.2020

Luottamus syntyy pienistä teoista – Yhteiset Lapsemme ry:n blogi 6/2018

Erään tarinan alku – Ilman huoltajaa tullut nuori saa suomalaisen tukiperheen – Yhteiset Lapsemme -lehti 2.2019