13/05/2024

Monikielinen perhepäivä tarjosi toimintaa lapsille ja vanhemmille Vantaan Leinikissä

Teksti ja kuvat: Niina Stubley

Keväinen lauantaiaamu avautui lämpöisenä ja auringonpaisteisena. Vantaan kansalaistoiminnan keskus Leinikin ulko-ovella vastaan leijaili herkullinen ruoan tuoksu. Rappusia yläkertaan astellessa tuoksu vain voimistui, ja suuresta keittiöstä löytyikin iloinen emäntä isojen höyryävien patojensa äärestä. Tänään olisi tarjolla linssikeittoa, karjalanpiirakoita sekä muhkeita kierrepullia kahvin kera.

Batman oli suosittu kasvomaalauksen aihe.

Talo alkoi täyttyä Leinikin ja Yhteiset lapsemme ry:n työntekijöistä sekä vertaisohjaajista, jotka valmistivat paikkaa perheiden saapumiselle. Harmaille pöydille ilmestyi pinoittain iloisen värisiä papereita ja pahvinpaloja, vappunaamarin aihioita, kyniä, tusseja, hilettä. Paikalle saapuivat myös Teatteri Tilkkutäkin värikkäät hahmot. Alkoi olla valmista.

Ensimmäiset perheet saapuivat Leinikkiin ja lasten iloinen kiljahtelu ja nauru kuului jo portaikosta. Pian eteinen täyttyi iloisista ja uteliaista lapsista sekä heidän vanhemmistaan. Paikalle oli löytänyt tiensä sekä uusia tuttavuuksia että vanhoja Leinikin ja Yhteiset Lapsemme ry:n toiminnassa mukana olevia perheitä.

Tervetuliaispuheiden jälkeen alkoi innokas, ja välillä totinenkin hyörinä askartelujen lomassa, kun lapset taiteilivat moninaisia kuvioita naamareiden pintaan koristellen hileellä taideteoksensa. Onkijat pääsivät kokeilemaan onneaan safarille pystytetystä lammesta. Se osoittautuikin hyväksi apajaksi, koska jokainen onkija nosti runsaan pussillisen herkkuja lammen uumenista.

Lapset askartelivat hienoja naamioita.

Teatteri Tilkkutäkin esiintyjät lauloivat reippaita säveliään ja laulattivat osallistujia rempseällä otteella. Yleisö kuunteli ja katseli ilahtuneena värikästä trioa, ja välillä rohkeimmat pääsivät itsekin mukaan esiintymään.

Ruokailukutsu oli tervetullut tauko kaikesta toiminnsta. Soppakattilat tyhjenivät tasaiseen tahtiin nälkäisen väen vatsoihin, ja lopuksi herkuteltiin kanelille tuoksuvilla pullilla. Ruokailun jälkeen odotti rytmimunien koristelu ja niiden toimivuutta päästiin heti kokeilemaan musiikkiesityksen taustalla.

Välipalaksi osallistujat saivat vielä jäätelöä. Vaikeaa oli vain valita, minkälaisen herkkutuutin valitsee isosta korista. Hetken vielä askarreltiin, väriteltiin, jotkut leikkivät hippaa tai piilosta, vanhemmat juttelivat muiden vanhempien kanssa. Lapset kertoivat, kuinka heillä on ollut kiva päivä, kun sai syödä herkkuja ja tehdä naamaria. Toinen komppasi viereltä, miten hänkin ajattelee, että täällä on ollut hauskaa! Ihan kaikki! Jotkut tykkäsivät, kun olivat päässeet laulamaan ja esiintymään keskelle salia Tilkkutäkin mukana. Vieläkin nauratti, kun oltiin laulettu Pää, olkapää, peppu, varpaat -laulua ihan hurjan nopeasti, ja sanottu peppu-sana!

Vanhemmat nauttivat kahveista ja rauhallisesta jutteluhetkestä muiden aikuisten seurassa. Monet heistä totesivat, kuinka oli ollut piristävää irtautua hetkeksi arjesta.

Lapset lähtivät koteihinsa pingviinit, tiikerit, tähdet, batmanit ja muut maalaukset kasvoillaan kysellen, koska tullaan taas takaisin. Vanhemmat kyselivät Leinikin ja Yhteiset lapsemme toiminnasta ja saivat mukaansa esitteitä ja tietoa erilaisista ryhmistä, mihin he voisivat osallistua lastensa kanssa. Tapahtuman mainoksessa luvattiin paljon hauskaa tekemistä koko perheelle, ja sitä kyllä saatiin. Lisäksi mukaan sai lämpöisiä kohtaamisia ja hyvää mieltä ihan meistä jokainen.

Monikielinen perhepäivä toteutettiin Vantaalla osana Yhteiset Lapsemme ry:n Lähialueet tutuksi lähialuekaveri -kotoutumisen tukena (STEA 2023-2026) -hanketta. Hankkeessa järjestetään toimintaa, jossa maahan muuttaneet lapsiperheet saavat vapaaehtoisten lähialuekavereiden ja kaveriperheiden kautta kontakteja suomalaisiin ihmisiin sekä Suomeen kotoutuneisiin vertaisiin, tutustuvat oman kodin lähialueeseen, siellä liikkumiseen sekä sen palveluihin ja mahdollisuuksiin.

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme ry:n lausunto hallituksen ohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

14/06/2024

Yhteiset Lapsemme ry on antanut lausunnon 10.6.2024 koskien valtioneuvoston toimenpideohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lausunnossa on keskitetty erityisesti niihin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 2/2024 Hallituksen palsta: Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi

13/06/2024

Teksti: Meri Korniloff Antirasistinen työ lasten ja perheiden parissa on tärkeämpää nyt kuin ehkä koskaan aiemmin Suomessa. Siltä se ainakin...

Lue lisää

Haemme 2 korkeakouluharjoittelijaa viestinnän tehtäviin syyskaudeksi 2024

30/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee kahta reipasta ja osaavaa korkeakouluharjoittelijaa monipuolisiin VIESTINNÄN tehtäviin yhdistyksen toimistolle. Toinen harjoittelijoista sijoittuu järjestön yleisiin viestinnän...

Lue lisää

Haemme järjestötyöntekijää Yhteiset Lapsemme ry:n toimistolle alkaen elo- tai syyskuu 2024

24/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee nyt järjestötyöntekijää toimistotehtäviin yhdeksi vuodeksi. Työsuhde alkaa kesälomien jälkeen elo-syyskuussa 2024. Tehtävä on osa Paikka auki...

Lue lisää

Tanssien ja laulaen kesään ukrainalaisten lasten kanssa 4.6.2024

20/05/2024

Ukrainalaiset lapset tuovat tanssin ja laulun ilon tiistaina 4.6.2024 klo 16:00-17:00 Espan lavalle, os. Pohjoisesplanadi 1, Helsinki. Ohjelmassa on Olexandra...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry on mukana Maailma kylässä -festivaalissa 25.-26.5.2024

17/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry osallistuu Maailma kylässä -festivaaliin 25.-26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa. Festivaalin teemana on tänä vuonna rohkeus, joka näkyy sen monipuolisessa...

Lue lisää