16/03/2023 - , , , , , ,

Yhteiset Lapsemme 1/2023: Marjan ja Maryaman näköistä tukiperhetoimintaa

Teksti: Martina Dahm

Yhteiset Lapsemme järjestää vapaaehtoista tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaa, jonka tarkoitus on tukea maahan muuttaneiden lasten ja nuorten kotoutumista ja kotiutumista. Tässä jutussa Maryama ja Marja kertovat omasta tukisuhteestaan. 

70-vuotias Marja tapasi 18-vuotiaan Maryaman kesällä 2022. Ennen tapaamista Marja oli käynyt Yhteiset Lapsemme ry:n tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan koulutuksen. Marja ja Maryama viihtyvät yhdessä ja tekevät tavatessaan monenlaisia asioita. Marjan lapsenlapset ovat usein mukana tapaamisissa. 

Maryama: 

”Halusin tukiperheen koska olin yksinäinen Suomessa ilman perhettäni, ja halusin apua ja seuraa. Tänään minulle kuuluu hyvää.” 

”Marja on mielestäni hyvä tukiperhe minulle. Ensitapaamisessa Marja kyseli minulta paljon kysymyksiä, kuten mikä nimeni on ja mitä minulle kuuluu. Minulle tuli olo, että tässä on hyvä tukiperhe kyseessä.” 

”Olen tykännyt käydä Marjan kanssa viikonloppuisin uimahallilla. Kerran kävimme retkellä Korkeasaaressa, jossa näimme leijonan. Se on vain Marjalle eksoottinen eläin. Tulevaisuudessa haluaisin jatkaa piirtämistä ja maalaamista yhdessä Marjan kanssa. Hän auttaa opintoihini liittyvien kotitehtävien kanssa. En puhu vielä hyvin suomea, joten saan apua häneltä myös siinä.” 

”Haluaisin sanoa Marjalle, että hän on hyvä ihminen ja pidän hänestä kovasti.” 

Marja: 

”Maryama on hyvin tarmokas ja sinnikäs. Hän on ollut kolme vuotta yksinään alaikäisenä kaukana kotoa ja asunut ulkomailla. Maryamalla on selkeä päämäärä ja korkealle tähtäävä tavoite: korkeakoulututkinto. Pidän siitä, että hän on aina valmis kaikkeen. Meillä on paljon ideoita siitä, mitä voimme yhdessä tehdä: mennäänkö uimaan tai mennäänkö konserttiin… ja keksimmepä mitä hyvänsä, Maryam tarttuu aina ideoihin.” 

“Tapasimme ensimmäistä kertaa minun kotonani. Mukana oli tulkki, nuoren ohjaaja ja Yhteiset Lapsemme ry:n työntekijä. Maryama oli todella sympaattinen ja miellyin heti häneen tukinuorenani.” 

“Olen ollut vuosien saatossa mukana monikulttuurisuus-, maahanmuuttaja- ja romanityössä, ja olen ollut tukiperheenä monelle maahan muuttaneelle ja romaniperheelle. Kun näin Yhteiset Lapsemme ry:n ilmoituksen tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta, innostuin ja ajattelin, että tämä voisi olla sellaista mistä minä tykkään, ja on tuttua hommaakin.” 

”Tykkään retkistä ja konserteista, ja käyn Maryaman kanssa mielelläni taidenäyttelyissä. Minulla on liikuntaeste, mutta rollaattorilla olemme päässeet kaikkialle. Kesän koittaessa menemme varmasti uimarannalle ja nyt jännitetään milloin Kuusijärven grillipaikka valmistuu. Lintubongailua emme ole ehtineet vielä paljoa tekemään, mutta siitä on puhuttu. Myös Maryama tykkää lintubongailusta ja minulla on meille molemmille omat kiikarit. Meillä on myös yhteinen maalausharrastus. 13-vuotiaat lapsenlapseni ovat kympin piirtäjiä ja he ovat usein mukana taidetuokioissa.” 

”Viime syksynä suunnittelimme menevämme yhdessä taidekurssille, mutta Maryamalla ei ollut aikaa, kun opintojen takia oli paljon viikonlopputehtäviä. Hänellä oli tosi vaikeita tehtäviä, kun me niitä yhdessä katsoimme. Tulevaisuudessa teemme varmasti paljon samaa mitä tähänkin mennessä. Lapsenlapseni harrastavat musiikkia ja minulla olisi Maryamalle sähköurutkin, jos hän haluaa harjoitella – voisimme musisoida kaikki yhdessä.” 

”Mielestäni tukisuhteessamme ei ole mitään hankaluuksia, mutta haasteena on suomen kieli, jota Maryama vasta opettelee. Usein vaihdammekin kielen englantiin, se on helpompaa. Pitäisi kuitenkin kurinalaisesti pysyä suomen kielessä, niin Maryama oppisi nopeammin.” 

”Haluaisin sanoa sellaisille, jotka pohtivat tukiperheeksi tai tukihenkilöksi ryhtymistä, että tulkaa innolla mukaan! Liikkeelle voi lähteä pohtimalla, mikä harrastus tai tekeminen kiinnostaa itseä ja mikä kiinnostaisi tuettavaa nuorta tai lasta. Näin voi löytyä innostus yhteiseen tekemiseen tuettavan kanssa. Yhteiset Lapsemme ry järjestää vapaaehtoisille erinomaisen koulutuksen, jonka kautta pääsee sinuksi vapaaehtoisuuden kanssa ja ymmärtää mikä toiminnassa on tärkeää. Toimintaan on helppoa tulla mukaan ja ajattelen, että kaikenlaiset perheet voivat ryhtyä tähän, olipa sitten yhden hengen talous tai isompi perhe. Itse olen tässä tukiperheenä, vaikka asun itsekseni.” 

”Olen saanut tukisuhteesta itse paljon iloa. Käytännön tasolla olen oppinut muun muassa ruuanlaittovinkkejä: pidämme Maryaman kanssa molemmat esimerkiksi riisistä ja sen päälle voi laittaa paksua jogurttia, josta saa riisille hyvän kastikkeen. Kuuntelemme myös yhdessä somaliräppiä – se on minusta tosi kivaa, en ole kuunnellut sitä aikaisemmin!” 

”Maryamalle haluan toivottaa paljon voimia ja tsemppiä! Omat unelmat ja hienot tavoitteet täytyy olla, kuten hänellä onkin: hän haluaisi kouluttautua lastenlääkäriksi ja se on mielestäni erittäin hieno tavoite.” 

Maryamaa ja Marjaa haastatteli Marjan 13-vuotias lapsenlapsi. 

Kiinnostaako tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta? 

Haemme uusia vapaaehtoisia tukiperheitä ja tukihenkilöitä maahan muuttaneille lapsille ja nuorille pääkaupunkiseudulla, ja lähiympäristössä, Vihdissä, Lohjalla ja Keski-Uudellamaalla. Toivomme vapaaehtoisilta pitkäkestoista sitoutumista toimintaan ja tuettavan lapsen tai nuoren näkemistä noin 2–4 kertaa kuukaudessa. 

Lisätietoa toiminnasta ja kevään koulutuksista löydät täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat kysyä lisää: 

Meeri Lindroos, tukiperhetoiminnan suunnittelija, 044 7211244, meeri.lindroos@yhteisetlapsemme.fi  

Martina Dahm, tukiperhetoiminnan suunnittelija, 044 7292033, martina.dahm@yhteisetlapsemme.fi  

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , , , , , ,