Alakoulu

Mitä on rasismi? –aamunavaus

Teemat: Rasismi ja siihen puuttuminen, suomalaisuus, moninaisuuden arvostus
Ikäsuositus: alakouluikäiset
Lisätietoa: Aamunavaustekstin lukeminen kestää noin 5 min. Jos haluatte käsitellä aihetta oman ryhmän kanssa laajemmin, niin sivuiltamme löytyy paljon materiaalia sen tueksi.

Tilaa maksuton aineisto sähköpostiisi


  Tärkeintä on olla kiltti -video

  Teemat: Rasismi, kiusaaminen, ystävyys, lapsen oikeudet
  Ikäsuositus: 1.–6.-luokkalaiset
  Esittely: Tärkeintä on olla kiltti -videon ovat käsikirjoittaneet ja kuvanneet Diakonia ammattikorkeakoulun opiskelijat Sofia Ali, Anna-Maija Molander, Jasmin Pietarinen ja Mertsi Berg, osana Kansalaistoiminta- ja järjestötyökurssia.

  Sympaattisella videolla 10-vuotias tyttö kertoo omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan rasismista, kiusaamisesta ja ystävyydestä. Videolla esiintyvät myös opiskelijat itse. He kertovat, mitä rasismi on, ja puhuvat kaikille lapsille kuuluvista oikeuksista lapsen tasoisesti. Video on tarkoitettu alakoulujen käyttöön. Videon kesto on 4 minuuttia.

  Videoon kuuluu myös keskusteluaineisto ja lyhyt tehtäväpaketti, jota opettaja voi halutessaan käyttää asian käsittelyyn ryhmänsä kanssa videon katsomisen jälkeen. Paketti sisältää helppojen tehtävien lisäksi tukikysymyksiä opettajalle ja se jakautuu eri ikäisille koululaisille tarkoitettuihin tehtäviin.

  Tilaa maksuton aineisto sähköpostiisi


   14 E -lyhytelokuva ja tehtävä- ja keskustelupaketti

   Teemat: Välittäminen, yksilön vaikutusmahdollisuudet, rohkeus, ystävyys, empatia ja toisen asemaan asettuminen sekä oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus.
   Ikäsuositus: 4–6.-luokkalaiset, mutta myös vanhemmat oppilaat.

   Esittely: Lyhytelokuva 14 E kertoo sudanilaisesta, pakolaisena Suomeen tulleesta pojasta ja hänen elämästään suomalaisessa lähiössä. Teos kuvaa sudanilaisen pojan ja suomalaisten ikätoverien välistä orastavaa ystävyyttä ja välittämistä yli kulttuuristen rajojen. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Naima Mohamud. 14 E opetusmateriaali sisältää tehtäväpaketin, jossa on teemoittain jaettuja lämmitteleviä ja syventäviä tehtäviä. Aineistosta opettaja voi valita omalle ryhmälleen sopivimmat.

   Tilaa maksuton aineisto sähköpostiisi


    Rohkeasti minä! – Lapsen oikeuksien opetusmateriaali

    Teemat: Lapsen oikeuksien sopimus, lapsen oikeus olla oma itsensä, empatia
    Ikäsuositus: 5.–6.-luokkalaiset, sovellettavissa myös muun ikäisille

    Esittely: Rohkeasti minä! on opetusmateriaalipaketti, joka pohjautuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja erityisesti teemaan lapsen oikeus olla oma itsensä. Materiaalipaketti sisältää teoriaa ja taustatietoa, aiheeseen johdattelevia toiminnallisia tehtäviä sekä syventäviä taidepainotteisia tehtäviä.

    Tämän opetusmateriaalista opettaja voi rakentaa omalle ryhmälleen sopivan kokonaisuuden yhdistellen aiheeseen johdattelevia ja syventäviä tehtäviä. Materiaali on valmistettu 5.–6. -luokkalaisia ajatellen, mutta sitä voi hyvin käyttää soveltaen myös tätä nuorempien ja vanhempien lasten kanssa.

    Tilaa maksuton aineisto sähköpostiisi