18/09/2023 - , , , , , ,

Yhteiset Lapsemme 3/2023: Onnenkeksejä ja biljardia

Kiina-maatapaaminen Ikaalisissa 28.-30.7.2023

Teksti ja kuvat: Jenni Heinonen

Kiina-maatapaamista oli odotettu ja jännitetty meidän perheessämme jo monta viikkoa. Ajoimme Ikaalisiin hurjassa kaatosateessa ja lapsi epäili hetkittäin, ettemme ikinä pääse perille. Sateinen sää ei kuitenkaan haitannut menoa perille päästyämme, sillä Ikaalisten kylpylässä riitti tekemistä myös sisätiloissa. Pääsimme kylpylään saunomaan, uimaan ja hurjapäisimmät laskivat myös vesiliukumäkeä. Pelihalli oli paras hengailupaikka, jossa lapset ja nuoret viihtyivät pelaten biljardia ja pingistä pitkälle iltaan, jolloin vanhemmilta tingattiin: ”Vielä yksi peli!”

Kiina-maatapaamisessa Ikaalisten kylpylässä kokoontui heinäkuisena viikonloppuna yhteensä 145 osallistujaa. Maatapaamiselta odotettiin erityisesti mahdollisuutta tavata vanhoja ja uusia kavereita ja vertaisuus onkin tärkein syy käydä maatapaamisissa. Lasten pelatessa me aikuiset ehdimme vaihtaa kuulumisia, tärkeimpänä aiheena tietysti lapset ja perhe-elämä. Muiden vanhempien kanssa on helppo keskustella ja jakaa kokemuksia, kun kaikilla on ymmärrystä erityistarpeiden ja lapsen adoptiotaustan vaikutuksista perheen arkeen. Lasten huikeasta kasvamisesta näkee sen, kuinka paljon aikaa on kulunut edellisestä tapaamisesta.

Kiina-maatapaamisen tärkeät luvut:

87 aikuista

58 lasta

150 onnenkeksiä

150 Kiinan lippua

2 pandamaskottia

2 biljardipöytää

1 yhteinen Tai chi- tuokio

Yhteiset Lapsemme ry järjesti aikuisten adoptoitujen työpajan identiteetistä. Pajaan osallistui 15 aikuista adoptoitua. Puhuimme kansallisuudesta, etnisyydestä ja oikeudesta määritellä oma identiteetti. Juttua olisi riittänyt koko päiväksi ja osallistujat toivoivatkin identiteettikeskustelulle vertaisten kanssa lisää mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Työpajan lopuksi listasimme, mistä adoptoitu saa tukea ja apua omaan identiteettiin liittyville pohdinnoilleen. Tärkeimmiksi koettiin perhe ja ystävät, ja vertaiset sellaisena tukena, joiden kanssa voi puhua avoimesti myös niistä kaikkein vaikeimmista asioista. Lisäksi moni mainitsi saavansa tukea pohdintoihinsa myös taiteesta, musiikista, kirjoista ja elokuvista.

Pelastakaa Lapset ry ja Interpedia järjestivät juurimatkaluennon, jonka jälkeen kuultiin adoptioäiti Mirja Lassilan kertomus juurimatkasta. Pelastakaa Lapset suunnittelee ryhmäjuurimatkaa Kiinaan vuonna 2024. Suunnitellessa omatoimisia matkoja, joissa halutaan tehdä lastenkotivierailu, tulee olla yhteydessä Pelastakaa Lapset ry:n kansainväliseen adoptiopalveluun tai Interpediaan.

Karoliina Ståhlhammar (OmakaS Oy) piti mielenkiintoisen luennon adoptiolapsista ja neuroepätyypillisyydestä, ja moni vanhemmista nyökytteli päätään tuttujen teemojen äärellä.

Virallisen ohjelman päätti aikuisten adoptoitujen paneelikeskustelu, johon sai lähettää kysymyksiä etukäteen. Moni adoptiovanhempi kommentoi paneelin olleen yksi mielenkiintoisimmista adoptioaiheisista tilaisuuksista, johon he ovat osallistuneet. Oli arvokasta rakentaa ymmärrystä adoptoidun näkökulmasta ja siitä, miten vanhempi voi paremmin tukea murrosikäistä nuorta ja nuorta aikuista.

Paluumatkalla juttelimme 10-vuotiaan lapsen kanssa identiteetistä ja siitä, kokeeko hän olevansa suomalainen ja/tai kiinalainen: ”No se riippuu tilanteesta ja kenen kanssa on. Kiinakavereiden kanssa mulla on aina kiinalaisempi olo. Onhan tapaaminen taas ensi vuonna?”

Zàijiàn! – Nähdään taas!

Aikuiset adoptoidut Maria Kallio, Ira Tuomainen ja Sadelilja Larimo huolehtivat tapaamisen järjestelyistä. Adoptiovanhemmat Riikka Irjala ja Saaga Patala toimivat tukena järjestelyissä.

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , , , , , ,