Yhteiset Lapsemme 2/2021: Kolumbiassa kuohuu
Teksti: Nina Keres
Kuva: Leila Ponkala
Yleislakko on jatkunut Kolumbiassa jo viikkoja pahasta koronatilanteesta huolimatta ja äitynyt paikoin mellakoinniksi. Lakko sai alkunsa verouudistuksesta, jolla hallitus pyrki laajentamaan veropohjaa mm. peruselintarvikkeiden liikevaihtoveroa korottamalla. Lakiesitys vedettiin takaisin, ministeri erotettiin, mutta lakot jatkuvat.
Kolumbian yhteiskuntaa pidetään demokraattisempaan kuin useimpia muita Latinalaisen Amerikan maita, mutta samalla se on toiseksi epätasa-arvoisin Guatemalan jälkeen. Epäoikeudenmukaisuuksia täällä siis riittää ja lakolla tavoitellaankin laajaa reformia mm. koulutus-, eläke ja verotuskysymyksissä.
Korona ja sen aiheuttamat työpaikkojen menetykset ovat kurjistaneet etenkin jo valmiiksi köyhiä sekä alempaan keskiluokkaan kuuluvia. Kolumbian tilastokeskuksen mukaan 42,5 % väestöstä elää nyt köyhyydessä ja jopa 15 % käy nukkumaan nälkäisenä. Maan noin 50 miljoonasta kansalaisesta 7,5 miljoonaa elää äärimmäisessä köyhyydessä ja joutuu tulemaan toimeen 32 eurolla kuukaudessa, 21 miljoonaa kansalaista sinnittelee 80 eurolla kuukaudessa (Rosarion yliopiston selvitys).
Viidessä suurimmassa kaupungissa asuu yli 80 % köyhistä. Urbaanin köyhyyden kasvu samoin kuin naisköyhyyden suunnaton lisääntyminen, ovat huolestuttavia ilmiöitä. Kovimmin köyhyys koettelee kuitenkin alle 25-vuotiaita nuoria, mikä selittää heidän kokemaansa näköalattomuutta, toivottomuutta ja ärtymystä.
Kirjoittaja on Yhteiset Lapsemme ry:n hallituksen jäsen ja perustajajäsen, joka on asunut viime vuodet Bogotassa Kolumbiassa.
Ryhdy Kolumbian kummiksi
Yhteiset Lapsemme ry tukee kummiavustuksilla ja lahjoituksilla Bogotan köyhän esikaupunkialueen lapsille järjestettävää esikoulutoimintaa, koululaisten läksykerhoa ja perhekasvatustyötä. Pandemian aikana avustuksia on käytetty myös lasten etäopiskelun tukemiseen sekä suoraan ruoka-apuun perheille. Lue lisää täältä
Takaisin aihealueeseen: Ihmisoikeudet, Kehittyvä maailma, verkkolehti