Kenia tapaaminen 18/04/2017 -

Kerran kesässä Keniassa

Keniasta adoptoineiden perheiden tapaamisissa muistellaan, leikitään ja opitaan.

”Adoptiovanhemmilla on biologisia vanhempia suurempi riski kadottaa parisuhde vanhemmuuteen”, parisuhdeterapeutti sanoi hämäläisen järven rannalla sijaitsevan Pappilanniemen kongressihotellin auditoriossa istuville vanhemmille.

Oli menossa Keniasta adoptiolapsen saaneiden perheiden jokakesäisen tapaamisen ainoa vakava osuus, luento aikuisille. Tällä kertaa sen piti adoptioäiti ja kouluttaja Sanna Mäkipää.

Mäkipään luento käsitteli perheiden kannalta kaikkein tärkeintä asiaa: kuinka vanhempien välinen suhde vaikuttaa perheen kasassa pysymiseen. Mäkipään mukaan parisuhteissa tuntuu olevan aika paljon haasteita ja ongelmia. Ja ongelmallisia parisuhteita tuntuu olevan aika paljon.

Adoptioperheille ongelmat liittyvät usein nimenomaan vanhemmuuteen, koska lasta on odotettu kauan, jopa kymmenen vuotta.

”Jos lapsen kautta aletaan elää, niin sehän asettaa lapsellekin tosi paljon paineita. Ongelmia seuraa varmasti”, Mäkipää sanoi.

Adoptioperheillä on adoption alkaessa jo takanaan lapsettomuudesta ja sen käsittelystä johtuvia kovia juttuja, joten parisuhteen hoitamiseen adoption jälkeen ei välttämättä riitäkään energiaa.

Mäkipään mukaan pian adoption jälkeen erotaan varsin paljon. Liitossa pysytään adoptioprosessin loppuun saakka, koska halutaan antaa se lapsi toiselle.

Toisaalta, kuten yleisön joukosta huomautettiin, nämä aiemmat kovat kokemukset ovat myös opettaneet puolisoita käsittelemään vaikeita asioista. Heidän parisuhteensa ja soveltuvuutensa vanhemmiksi on myös erittäin tarkkaan tutkittu ja riittävän hyväksi havaittu prosessin aikana. Siksi he pärjäävät myös adoptiovanhemmuuden mukanaan tuomissa vaikeissa tilanteissa.

Melkein kaikki mukana

Keniasta adoptoi noin viiden vuoden aikana lapsen kolmisen kymmentä perhettä. Kenia-tapaamisessa mukana oli 22 perhettä, joista suurin osa oli mukana myös viime vuonna. Kun tapaaminen järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, osallistujia oli kuuden perheen verran.

Kenia-perheiden joukko on verraten pieni, jos sitä vertaa vaikkapa Kiinasta tai Etelä-Afrikasta adoptoineiden perheiden määrään. Joukko ei enää myöskään kasva, koska Kenian adoptiot ovat loppuneet.

Vaikka kaikki eivät toisiinsa Keniassa tutustuneetkaan, niin vuosittaiset tapaamiset lähentävät perheitä toisiinsa. Siitä pitää huolen myös traditioksi muodostunut avajaisseremonia, jossa perheet esittäytyvät toisilleen vuosikertoina.

”Hei, me ollaan Harri Junttila ja Satu Sirén, ja tässä on meidän pojat Lenni ja Aatos. Lenni on, kuten väristä ehkä voi huomata, biologinen ja Aatos on adoptoitu. Me oltiin Keniassa elokuusta 2013 kesäkuuhun 2014”, meidän perheemme esittely kuuluu.

Leikkiä ja löylyä

Kaikkein suosituinta ajanvietettä Kenia-tapaamisissa ovat tietysti lasten puuhat. Monet lapsista ovat tutustuneet jo Keniassa, joten jälleennäkemisen riemu on huikeaa. Samalla syntyy myös uusia kaveruuksia. Pienen ujostelun jälkeen lapsilauma antaa mennä vaan.

Mukana on tietysti myös yhteistä puuhaa. Perheiden väliset leikkimieliset kilpailut ja yhteinen jalkapalloturnaus vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta monella tasolla. Samalla tietysti oppii häviämään, koska leikkimielisissäkin kilpailuissa on voittaja.

Aikuiset ottavat oman aikansa saunassa. Silloin puheet voivat olla vakaviakin, mutta ainakin miesten vuorolla muistellaan joltisellakin kaiholla yhteisiä poikien iltoja ja satunnaista Tusker-tölkkien kallistelua Nairobissa.

Samoin muistellaan yhteisten kenialaisten tuttujen, siis kodinhoitajien, taksikuskien, askareiden ja puutarhureiden elämää.

Pieni yhteinen tekijä

Keniassa adoptiomatkalla toisensa kohtasivat monet perheet, joiden elämänpiirit ja -tavat eivät normaalisti leikkaa toisiaan millään tavalla. Siellä, vieraassa maassa, meitä yhdistivät pienet tummat lapset, joista tulisi vähitellen uusia perheenjäseniä ja uusia suomalaisia.

Ja nyt saamme seurata koko joukon kasvamista ja kehittymistä vähintään kerran kesässä, kun olemme jossain päin Suomea, mutta kuitenkin Keniassa.

Teksti: Harri Junttila
Kuvat: Satu Sirén
Yhteiset Lapsemme 2/2016

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Takaisin aihealueeseen:

Lisää samasta aiheesta:

TIEDOTE 11.1.2019 Adoptiolasten yhdenvertainen kohtelu turvattava Suomessa

11/01/2019 - , , , , , ,

Perussuomalaiset nuoret on kannanotossaan 9.1.2019 kehottanut lopettamaan kansainvälisen adoption tukemisen Suomessa. Järjestö perustelee aloitetta mm. valtion taloustilanteella ja tarpeella ”säilyttää...

Lue lisää

Adoptoitujen lasten ja nuorten hyvinvointi -seminaari 26.1.2019

07/01/2019 - , , , ,

Yhteiset Lapsemme järjestää yhteistyössä Interpedian ja Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmän kanssa lauantaina 26.1.2019 seminaarin, jonka aiheena on adoptoitujen lasten ja nuorten...

Lue lisää

Virtaa vanhemmuuteen – ryhmä adoptionuorten vanhemmille alkaa 13.2.2019

24/11/2018 - , , , ,

Adoptionuorten (esimurrosiästä varhaisaikuisiin) vanhemmille tarkoitettu taideryhmä alkaa 13.2.2019. Kun lapset ja nuoret kasvavat, muuttuu myös vanhemmuus. Samalla jaksaminen voi ottaa...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme – Uutiskirje 11/2018

24/11/2018 - , , , , , ,

Yhteiset Lapsemme ry toivottaa kaikille jäsenille, uutiskirjeen tilaajille, yhteistyökumppaneille ja ystäville Rauhallista Joulunaikaa ja Onnellista Uutta Vuotta! Kiitämme lämpimästi yhteistyöstä...

Lue lisää

Etsitkö harjoittelupaikkaa? Tervetuloa Yhteiset Lapsemme -yhdistykseen!

22/11/2018 - , , , , , , , ,

Etsitkö harjoittelupaikkaa ensi kevääksi? Yhteiset Lapsemme ry tarjoaa eri alojen opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa opintoihin liittyvä työharjoittelu kevään tai syksyn 2019...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry:n Adoptioilta Oulussa 31.10.2018

20/09/2018 - , ,

Yhteiset Lapsemme ry järjestää adoptioillan Oulussa keskiviikkona 31.10. klo 18-20. Tilaisuus pidetään Aleksinkulmassa (kokoustila Aino, 2. krs), osoittessa Aleksanterinkatu 9....

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme – Uutiskirje 9/2018

24/08/2018 - , , , , , ,

Tällä viikolla on vietetty monissa perheissä koulujen syyslomaa aurinkoisessa ja lämpimässä säässä! Lokakuun lopussa ilmat kuitenkin usein kylmenevät ja katse...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme & Kansainvälinen adoptio 30 vuotta -seminaari 25.10.2018

18/08/2018 - , , ,

Yhteiset Lapsemme ry järjestää torstaina 25.10.2018 klo 12.00-16.00 iltapäiväseminaarin Yhteiset Lapsemme & Kansainvälinen adoptio 30 vuotta. Seminaari pidetään Taiteilijakoti Lallukan...

Lue lisää

Theraplay-leikit adoptionhakijoille ja adoptiovanhemmille 26.5.2018

03/05/2018 - , ,

Yhteiset Lapsemme ry järjestää adoptionhakijoille ja adoptiovanhemmille suunnatun Theraplay-leikkeihin tutustumisen lauantaina 26.5.2018 klo 13.30-15.00 LillaLuckanilla (Forum), osoitteessa Simonkatu 8, Helsinki....

Lue lisää

Adoptionuorten vanhempien tapaaminen 16.5.2018

19/04/2018 - ,

Tunne- ja vuorovaikutustaitoja adoptionuorten vanhemmille Uuden äärellä ei aina tiedä, mihin on menossa. Miten ottaa ilo irti tuntemattomasta ja päästää...

Lue lisää

Tutustu toimintaamme: