Kenia tapaaminen 18/04/2017 -

Kerran kesässä Keniassa

Keniasta adoptoineiden perheiden tapaamisissa muistellaan, leikitään ja opitaan.

”Adoptiovanhemmilla on biologisia vanhempia suurempi riski kadottaa parisuhde vanhemmuuteen”, parisuhdeterapeutti sanoi hämäläisen järven rannalla sijaitsevan Pappilanniemen kongressihotellin auditoriossa istuville vanhemmille.

Oli menossa Keniasta adoptiolapsen saaneiden perheiden jokakesäisen tapaamisen ainoa vakava osuus, luento aikuisille. Tällä kertaa sen piti adoptioäiti ja kouluttaja Sanna Mäkipää.

Mäkipään luento käsitteli perheiden kannalta kaikkein tärkeintä asiaa: kuinka vanhempien välinen suhde vaikuttaa perheen kasassa pysymiseen. Mäkipään mukaan parisuhteissa tuntuu olevan aika paljon haasteita ja ongelmia. Ja ongelmallisia parisuhteita tuntuu olevan aika paljon.

Adoptioperheille ongelmat liittyvät usein nimenomaan vanhemmuuteen, koska lasta on odotettu kauan, jopa kymmenen vuotta.

”Jos lapsen kautta aletaan elää, niin sehän asettaa lapsellekin tosi paljon paineita. Ongelmia seuraa varmasti”, Mäkipää sanoi.

Adoptioperheillä on adoption alkaessa jo takanaan lapsettomuudesta ja sen käsittelystä johtuvia kovia juttuja, joten parisuhteen hoitamiseen adoption jälkeen ei välttämättä riitäkään energiaa.

Mäkipään mukaan pian adoption jälkeen erotaan varsin paljon. Liitossa pysytään adoptioprosessin loppuun saakka, koska halutaan antaa se lapsi toiselle.

Toisaalta, kuten yleisön joukosta huomautettiin, nämä aiemmat kovat kokemukset ovat myös opettaneet puolisoita käsittelemään vaikeita asioista. Heidän parisuhteensa ja soveltuvuutensa vanhemmiksi on myös erittäin tarkkaan tutkittu ja riittävän hyväksi havaittu prosessin aikana. Siksi he pärjäävät myös adoptiovanhemmuuden mukanaan tuomissa vaikeissa tilanteissa.

Melkein kaikki mukana

Keniasta adoptoi noin viiden vuoden aikana lapsen kolmisen kymmentä perhettä. Kenia-tapaamisessa mukana oli 22 perhettä, joista suurin osa oli mukana myös viime vuonna. Kun tapaaminen järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, osallistujia oli kuuden perheen verran.

Kenia-perheiden joukko on verraten pieni, jos sitä vertaa vaikkapa Kiinasta tai Etelä-Afrikasta adoptoineiden perheiden määrään. Joukko ei enää myöskään kasva, koska Kenian adoptiot ovat loppuneet.

Vaikka kaikki eivät toisiinsa Keniassa tutustuneetkaan, niin vuosittaiset tapaamiset lähentävät perheitä toisiinsa. Siitä pitää huolen myös traditioksi muodostunut avajaisseremonia, jossa perheet esittäytyvät toisilleen vuosikertoina.

”Hei, me ollaan Harri Junttila ja Satu Sirén, ja tässä on meidän pojat Lenni ja Aatos. Lenni on, kuten väristä ehkä voi huomata, biologinen ja Aatos on adoptoitu. Me oltiin Keniassa elokuusta 2013 kesäkuuhun 2014”, meidän perheemme esittely kuuluu.

Leikkiä ja löylyä

Kaikkein suosituinta ajanvietettä Kenia-tapaamisissa ovat tietysti lasten puuhat. Monet lapsista ovat tutustuneet jo Keniassa, joten jälleennäkemisen riemu on huikeaa. Samalla syntyy myös uusia kaveruuksia. Pienen ujostelun jälkeen lapsilauma antaa mennä vaan.

Mukana on tietysti myös yhteistä puuhaa. Perheiden väliset leikkimieliset kilpailut ja yhteinen jalkapalloturnaus vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta monella tasolla. Samalla tietysti oppii häviämään, koska leikkimielisissäkin kilpailuissa on voittaja.

Aikuiset ottavat oman aikansa saunassa. Silloin puheet voivat olla vakaviakin, mutta ainakin miesten vuorolla muistellaan joltisellakin kaiholla yhteisiä poikien iltoja ja satunnaista Tusker-tölkkien kallistelua Nairobissa.

Samoin muistellaan yhteisten kenialaisten tuttujen, siis kodinhoitajien, taksikuskien, askareiden ja puutarhureiden elämää.

Pieni yhteinen tekijä

Keniassa adoptiomatkalla toisensa kohtasivat monet perheet, joiden elämänpiirit ja -tavat eivät normaalisti leikkaa toisiaan millään tavalla. Siellä, vieraassa maassa, meitä yhdistivät pienet tummat lapset, joista tulisi vähitellen uusia perheenjäseniä ja uusia suomalaisia.

Ja nyt saamme seurata koko joukon kasvamista ja kehittymistä vähintään kerran kesässä, kun olemme jossain päin Suomea, mutta kuitenkin Keniassa.

Teksti: Harri Junttila
Kuvat: Satu Sirén
Yhteiset Lapsemme 2/2016

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Takaisin aihealueeseen:

Lisää samasta aiheesta:

Yhteiset Lapsemme 3/2019: Adoptioperheiden kokemuksia S2-opetuksesta

03/10/2019 - , , , ,

Teksti: Martha Vuori Kuva: Kari Kuukka Adoptiovanhemmista moni kokee S2-kielen tärkeänä oman lapsen kielen kehityksen kannalta. Sen saamisessa on kuitenkin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry:n syyskokous 21.10.2019

29/09/2019 - , , , , , , , , ,

Yhteiset Lapsemme ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 21. lokakuuta 2019 klo 18.00 yhdistyksen toimitiloissa, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11,...

Lue lisää

Voimaa luovuudesta -ryhmä adoptio- ja sijaisperheiden vanhemmille alkaa 22.10.2019

07/08/2019 - , , ,

Yhteiset Lapsemme ry järjestää adoptio- ja sijaisperheiden vanhemmille suunnatun Voimaa luovuudesta -ryhmän syksyllä 2019. Pienryhmässä tutustutaan omaan luovuuteen ja kokeillaan...

Lue lisää

Adoptiolasten kerho 9-12-vuotiaille alkaa syksyllä 2019

03/08/2019 - , , , ,

Yhteiset Lapsemme ry aloittaa syyskaudella Adoptiolasten kerhon 9-12-vuotiaille adoptoiduille lapsille. Kerho kokoontuu viisi kertaa syksyn 2019 aikana lauantaisin klo 12–15....

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme – Uutiskirje 3/2019

26/04/2019 - , , , , , ,

Ihanan pääsiäisvapaan ja iloisen vapun odottelun välissä keväiset työmme jatkuvat! Yhteiset Lapsemme ry:n rasisminvastaisiin vaalitavoitteisiin sitoutui eduskuntavaaleissa huikeat 116 kansanedustajaehdokasta,...

Lue lisää

Rantahiekalla juhlimassa

05/04/2019 - , , , ,

Kolumbian Suomen suurlähetystön järjestämä juhla toi adoptioperheitä yhteen Teksti: Janne Hopsu ja Teija Potenze Kuva: Maribel Laijoki Joulukuun alussa Helsinki...

Lue lisää

Yhteisöllinen vanhemmuus ja lapsen kehitys

02/04/2019 - , , ,

Teksti: Anja Wikstedt Kuva: Marjukka Rauhala Mitä lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kukoistaakseen? Aiheesta puhui lastenpsykiatri Jukka Mäkelä Yhteiset Lapsemme ry:n...

Lue lisää

Theraplay-leikkeihin tutustumista adoptionhakijoille ja adoptiovanhemmille 11.5.2019

02/04/2019 - , , , ,

Yhteiset Lapsemme ry järjestää lauantaina 11.5.2019 klo 12.30-14.30 adoptionhakijoille ja adoptiovanhemmille tilaisuuden, jossa on mahdollista tutustua theraplay-leikkeihin. Tilaisuus pidetään Helsingin...

Lue lisää

Blogi 1/2019 Rasismi on haitallista ja sen vastustaminen kuuluu meille kaikille

21/03/2019 - , , , , , ,

Teksti: Sokorey Mohamed ja Ada Koskinen Omia kokemuksiamme rasismista “Aasialaistaustaisena adoptoituna suurin osa rasismin kokemuksistani on toiseuttamista ja eksotisointia eli...

Lue lisää

#Adoptionilo-kampanjaviikkoa vietetään 11.-17.3.2019

11/03/2019 - , , , , ,

#Adoptionilo-kampanja laajenee tänä vuonna muihin Pohjoismaihin Jo kolmatta kertaa järjestettävä #Adoptionilo-kampanja 11.–17.3.2019 nostaa adoptioarjen hetkiä sosiaaliseen mediaan. Samalla viikolla vietetään...

Lue lisää

Tutustu toimintaamme: