18/01/2024

Yhteiset Lapsemme 4/2023: Unelmien askeleet – haastattelussa tanssitaiteilija Joel Alalantela

Teksti: Amanda Chalimba
Kuva: Titta Toivanen

“Tanssin vaikutus on parantava voima, se on moniulotteinen kokemus, jolla on tarttuva pinta omaan elämään”, kertoo tanssitaiteilija Joel Alalantela.

Joel Alalantela on tanssiteatteri MD:n tanssitaiteilija ja koreografi. Hänen debyyttikoreografiansa MD:lle on syksyllä 2023 kantaesityksensä saava Full Moon Effect. Joel on myös Alalantela Companyn perustaja ja ohjaaja. “Oon ihan uppoutunut tähän teatterimaailmaan”, Joel kertoo. Nyt on kolmas harjoitteluviikko takana ja edessä seuraavat kolme viikkoa ennen ensi-iltaa.

Rakkautta ensiaskeleella

Joel otti ensimmäiset tanssiaskeleensa 21-vuotiaana vuonna 2007, kun hän pääsi Etelä-Pohjanmaan opistoon, jossa hän suoritti vuodenmittaisen koulutuksen tanssista ja teatterista. Äiti Kerstin Rauma oli nähnyt pojassa potentiaalia, sillä Joel oli aina ollut kiinnostunut esittävästä taiteesta.

”Kaikki kunnia äidille, että sanoi että mun pitää mennä, tanssin kohtaaminen oli rakkautta ensisilmäyksellä,” Joel kertoo.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, on se sitten mitä tahansa! Mä olen siitä hyvä esimerkki”, Joel Alalantela sanoo.

Ennen tanssiopintoja Joel oli opiskellut ravintolakokiksi, mutta se ei ollut tuntunut omalta jutulta. Alanvaihto kokista tanssijaksi, oli iso ja merkittävä asia. Joel muistelee, että näihin aikoihin hän koki paljon ulkopuolelta tulevaa painetta siitä, mitä työn pitäisi olla. Paineista irtautuminen ja tanssin kautta tunteiden kanavointi oli hänen sanojensa mukaan parasta terapiaa.

Joel valmistui ammattitanssijaksi Tampereen Konservatoriosta 2012. Vuoden lopulla hän osallistui Dance-ohjelmaan, joka avasi hänelle jälleen uusia ovia. Siitä lähtien Joel on ollut mukana erilaisissa musikaaleissa ja showryhmissä ympäri Suomea.

 “Onhan tässä silleen elämää takana, paljon on ehtinyt tehdä” Joel sanoo naurahtaen.

Freelancerista kiinnitykseen

Vuonna 2021 hän sai kiinnityksen MD:n tanssiteatteriin, ja hän kokee sen olevan yksi elämänsä avainkokemuksista. Joel sanoo, että työpaikka MD:lla on hänelle muistutus siitä, että tällainen unelma on mahdollista toteuttaa.

“Olen kuukausipalkkainen tanssija, mikä mahdollistaa tietynlaisen asettumisen ja rauhoittumisen. Se on merkittävää, sillä freelancerina mentiin projekti kerrallaan ja jännitettiin, mitä seuraavaksi.”

Joel tuntee huolta ja rakkautta freelancerkenttään kohtaan, vaikka onkin kiitollinen nykyisestä asemastaan. Entisenä freelancerina Joel kokee vahvaa kunnioitusta mutta myös ahdistusta vapaan kentän horjuvaan tilanteeseen tällä hetkellä.

Joel kuvailee, että hänessä on kaksi puolta. Toinen puoli on ekstrovertti, ulospäinsuuntautunut, utelias, pirskahteleva, ihmisläheinen sekä kulttuuri-intoilija. Hän kertoo, että uteliaisuus on vienyt häntä elämässä eteenpäin. “Haluan haastaa itseäni, se pitää virkeänä”, hän sanoo.

Toinen puoli on taas introvertti, joka tulee esiin, kun maisema vaihtuu ja pääsee kotiin maalle. “Selkeästi kun ympäristö vaihtuu, niin se ruokkii sellaista, että ei ole kiire mihinkään, voi tehdä asiat omalla intentiolla, eikä tarvitse näyttää kenellekään”. Joel kertoo viihtyvänsä kotona rauhassa, kahden koiran, sekä neljän kanan kanssa maalla. ”Tykkään olla yksin, mutta en yksinäinen”, hän summaa.  

Tanssin parantava voima

Tanssijana Joel tykkää haasteista, kehittymisestä, sekä asioiden tekemisestä monipuolisilla tavoilla uusista näkökulmista. Alalantela kokee, että tanssilla on parantava voima, jolla pystyy läpileikkaamaan omia tunteita.

“Tää on se juttu, tää on se ydin” Joel kertoo puhuttaessa tanssitaiteesta.

Hän kuvailee tanssia moniulotteiseksi kokemukseksi, jossa yhdistyy musiikki ja teatteri. Oman kehon kuunteleminen on Alalantelan mielestä tanssissa tärkeintä “tää on mun oma keho, näin mä liikun ja nää on mun tunteet,” hän sanoo.

Koreografina Joel tykkää, että vastuun toteuttamisesta ja ottamisesta. Hän pääsee miettimään, mikä häntä kiinnostaa esteettisesti. Hänen mielestään on mielenkiintoista, kuinka harjoitusvaiheessa omaa teosta tarkastelee hyvin kriittisesti, mutta kun teos on valmis, niin sitä pitää katsoa ulkopuolisin silmin. ”Olen saanut olla lavalla, haluan nyt antaa tilaa muille ja antaa heidän loistaa,” Joel kertoo.

Koreografi ja ohjaaja Joel Alalantelan debyyttikoreografia MD:lle saa ensi-iltansa 18.11. Full Moon Effect nykytanssiteoksessa Tampereella. “Teemaltaan esitys on täysikuun mystiikkaa, fantasiaa, henkisyyttä, sekä universumin kunnianosoitusta.” Viimeinen näytös esitetään tänä vuonna 14.12, mutta esitykset jatkuvat tammikuussa vielä neljän näytöksen verran.

Guatemalasta adoptoitu Joel kertoo, että esityksessä hän tarkastelee yhteyttään omiin juuriinsa mayakulttuurissa. “Kuka minä olen, tai kuka minä voisin olla”. Esityksen tähdet ja astrologi viittaavat mayakulttuureissa paljon käytettyyn kuvastoon, tähtiin, aurinkoon ja kuuhun. “Se on jännää ja jännittävää, kuinka tanssinkin kautta pystyy tekemään itsetutkiskelua. Joku kirjoittaa kirjan, joku maalaa taulun, mä kanavoin mun tutkiskelun tanssiin. Tää on mulle itselleni kunnianosoitus, “Joel kertoo.

Alalantela unelmoi, että tulevaisuudessa hän voisi tehdä töitä sekä koreografina että ohjaajana ja haastaa sillä puolella itseään lisää. “Tanssia en tule koskaan unohtamaan. Haluan jatkaa samalla tavalla uteliaana kuin aiemminkin”, hän sanoo hymyillen.

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme 2/2024: ”Ei juma, mä oon kotona!” – puhumisesta, kuulumisesta ja yksinäisyydestä

12/06/2024

Teksti: Jenni Heinonen Adoptoidun ääni on Yhteiset Lapsemme ry:n podcast, jota tekevät aikuiset adoptoidut. Podcastin jaksoista löytyy monipuolista sisältöä hauskasta...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 2/2024 Kolumni: Suomi ei ymmärrä arvostaa omiaan!

12/06/2024

Suomalaiset pitävät yhteiskuntaamme tasa-arvoisena, mutta todellisuus on jotain muuta. Usein minulle hoetaan, että Suomessa ei ole rasismia ja siksi siitä...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry:n sääntömääräinen kevätkokous 20.5.2024

13/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 20.5.2024 alkaen klo 18:00 yhdistyksen toimistolla, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11, Helsinki....

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: ”Ootko sä iloinen musta?” – Kiintymys syttyy vuorovaikutuksessa

26/03/2024

Teksti: Jenni Heinonen Yhteiset Lapsemme ry, Interpedia ja Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmä järjestivät 25.11.2023 webinaarin otsikolla Adoptioperheiden arjen työkaluja -mentalisaatio, theraplay...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: Kansainvälinen adoptiotoiminta on vaativaa työtä

25/03/2024

Teksti: Katja Mannerström Moni kansainvälisen adoption parissa toimiva taho on seurannut viime aikoina Norjan, Tanskan ja Ruotsin uutisointia liittyen kansainväliseen...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023: Kansainvälisesti adoptoitujen identiteetin rakentuminen

23/03/2024

Kokemuksien moninaisuus näkyväksi Teksti: Jenni HeinonenKuva: YL-arkisto / Adoptoitujen lasten kesäleiri 2022 Nordic adoption Council (NAC) järjesti Open Day -konferenssin...

Lue lisää