Ensimmäinen päivä vapaaehtoisena päiväkodissa
Minä menin Kampin päiväkotiin pitämään taidetyöpajaa samaan koulutukseen osallistuneen uuden vapaaehtoisen kanssa. Me harjoittelimme yhdessä pienryhmässä koulutuksen aikana. Meillä oli aikaa tutustua toisiimme ennen työpajaa, ja se vaikutti myönteisesti meidän tiimin ilmapiiriin.
Päiväkodin maisema ja ilmapiiri olivat tuttuja itselle lastenhoitajana. Opettajat olivat laittaneet työpajassa tarvittavat materiaalit pöydälle etukäteen, niin valmistautuminen sujui hyvin henkilökunnan avustuksella. Silti minua jännitti kovasti! Teema on erittäin koskettava jollekulle. En voinut kuvitella millaisia kysymyksiä voisi tulla lasten suusta ja millaista keskustelua se voisi herättää heissä. Koulutus oli mielenkiintoinen ja vastasi oikein hyvin sitä, mitä haluaisin oppia kuten työpajan aikana tarvittavia hyödyllisiä tekniikoita. Edellisenä päivänä pohdin kotona, mitä monikulttuurisuus merkitsee itselle ylipäätänsä ja miksi haluan keskustella juuri tästä lasten kanssa.
Työpajapäivänä näin toista vapaaehtoista päiväkodin pääovien edessä. Vaihtelimme kuulumisia hetkeksi, ja menimme heti sisään. Päiväkodin henkilökunta oli ystävällinen ja auttoi hyvin meitä alusta asti. He ovat tilanneet työpajoja aikaisemmin Yhteiset Lapsemme ry:ltä. Heillä on hyvin positiivisia kokemuksia aiemmista työpajoista. Työpajan aikana henkilökunta kannusti lapsia kertomaan omia mielipiteitä rohkeasti ja osallistumaan aktiivisesti. Me voimme keskittyä vain työpajan etenemiseen. Meidän ensimmäinen työpaja sujui hyvin henkilökunnan avustuksen ansioista.
Aika meni todella nopeasti. Jokaikisessä keskustelussa toimintojen välillä lapsilla oli paljon asiaa!
Työpajan jälkeen lasten joustava ja luova ajattelu mietityttivät minua uudestaan, mikä on monikulttuurisuus? Minussa heräsi innostus pitämään uudestaan työpajaa, ja katsomaan miten toiset lapset reagoivat ja kuuntelemaan miten he ajattelevat. Minulla ei ole opetettavaa, vaan opin aina uskomattoman paljon!
Chisato
Rohkeasti ja reilusti koulussa -kampanjan 17.-24.8.2020 blogeissa kirjoittajat kertovat ensimmäisestä koulupäivästä alakoulussa, yläkoulussa, lukiossa tai ammattikoulussa. Kampanja muistuttaa kaikille lapsille ja nuorille turvallisesta ja yhdenvertaisesta koulusta.
Takaisin aihealueeseen: Blogi, Ihmisoikeudet, Koulu ja kasvatus, Maahanmuutto, Moninaisuus, Rasismi, Vapaaehtoistyö