Lapsiin ja nuoriin kohdistuva rasismi ja syrjintä ei ole koskaan oikeutettua
Teksti: Irma Marttinen
Kuva: Tamar Collander
Yhteiset Lapsemme ry:ssä toimintamme tavoitteena on edistää antirasismia sekä torjua lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa syrjintää. Kannamme huolta erityisesti lapsista, joilla on kulttuurisesti moninainen tausta. Kaikkien lasten pitää saada elää Suomessa ilman syrjintää riippumatta siitä, mistä he tulevat, missä heidän kulttuuriset ja kielelliset juureensa ovat ja mitä heidän vanhempansa ajattelevat. Kaikissa yhteiskunnallisissa ja poliittisissa tilanteissa.
Ukrainan ja ukrainalaisten jouduttua Venäjän aggressiivisen hyökkäyksen kohteeksi useimpien ihmisten ja valtioiden sympatiat ovat Ukrainan puolella. Haluamme osoittaa monin tavoin tukemme Ukrainalle sekä auttaa sotaa pakenevia ihmisiä. Yhteiset Lapsemme ry on ollut mukana järjestämässä konserttitapahtumaa Ukrainan lasten ja rauhan puolesta ja rasisminvastaisella viikolla olemme lasten kanssa askarrelleet rauhakyyhkyjä ja valmistaneet ystävyyden ja rauhan viestejä sekä muodostaneet yhdessä rauhanmerkin osoituksesi tuestamme antirasistiselle tulevaisuudelle ja maailman rauhalle.
Pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen on noussut Suomessakin lieveilmiönä sotaan täysin syyttömiin venäläisiin, venäjänkielisiin ja venäläistaustaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa syrjintää ja rasismia. Tähän ryhmään kuuluvat myös Suomeen Venäjältä adoptoidut lapset ja nuoret, jotka ovat suurin yksittäinen adoptoitujen maaryhmä Suomessa.
Monet suomenvenäläiset ja venäjänkieliset vanhemmat kertovat kokevansa häpeää Putinin hallinnon aloittamasta sodasta sekä pelkoa lastensa puolesta. Oikean tiedon välittäminen, asioista keskusteleminen lasten ja nuorten kanssa kotona ja koulussa onkin juuri nyt erittäin tärkeää. Kaikissa tilanteissa lapsiin ja nuoriin kohdistuva rasismi, syrjintä ja vihapuhe on tuomittavaa. Rasistiseen kiusaamiseen pitää puuttua varhaiskasvatuksessa, koulussa ja vapaa-ajalla. Puuttuminen on vanhempien, kasvattajien ja aikuisten vastuulla.
Ole rohkea ja reilu -työpajat ja aineistot
Yhteiset Lapsemme ry tarjoaa konkreettisia välineitä, työpajoja ja aineistoja, joiden avulla on mahdollista edistää yhdenvertaisuutta ja moninaisuuden ymmärrystä lasten ja nuorten välillä. Toiminnallamme lisäämme myös eri väestöryhmien kohtaamista ja dialogia. Meillä vuosi 2022 on nimetty ihan erityisesti arvostavan ja kunnioittavan kohtaamisen teemavuodeksi.
Yhteiset Lapsemme ry:n rasisminvastainen Ole rohkea ja reilu®- työpajatoiminta edistää lasten ja nuorten moninaisuuden arvostusta sekä vahvistaa välittämisen ja puuttumisen taitoja. Työpajoja pidetään päiväkodeissa, kouluissa ja lasten ja nuorten vapaa-ajan ryhmissä. Niitä ohjataan paikan päällä ja verkon välityksellä. Työpajoissa lapset pääsevät ikätasoisesti, elämyksellisesti, draaman ja toiminnan keinoin lähestymään vaikeita aiheita.
Yhteiset Lapsemme ry:ssä on valmistettu myös eri-ikäisille lapsille sopivia oppimateriaaleja, jotka pureutuvat yhdenvertaisuuden, ennakkoluulojen ja rasismin sekä siihen puuttumisen teemoihin. Lyhytelokuvia, dokumentteja ja videoteoksia ja niihin liittyviä oppimateriaaleja voi käyttää kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotoimessa esimerkiksi teemapäivinä, aamunavauksissa tai perusopetuksen tunneilla.
Kotisivuiltamme löydät lähdeaineistoa ja tietoa rasismista, syrjinnästä ja vihapuheesta, jota voi käyttää antirasistisessa työssä. Ole rohkea ja reilu -toiminnassa olemme myös laatineet vinkkejä rasismin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa.
Yhdessä ilman rasismia -hanke
Vuoden vaihteessa aloitimme yhteistyössä Koulutus Elämään Säätiö kanssa Yhdessä ilman rasismia -hankkeen, jossa toteutetaan antirasistinen opetuskokonaisuus alakoulun 4.–6.-luokkalaisille. Koulutuksessa oppilaat saavat laajan ymmärryksen rasismista, sen ilmenemismuodoista, omista ennakkoluuloista ja etuoikeuksista. Osallistavat oppitunnit ja toiminnalliset työpajat tarjoavat kaikille osallistujille, lapsille ja aikuisille, uutta tietoa ja tapoja antirasististen teemojen käsittelyyn.
Opettajille ja kasvattajille koulutuskokonaisuus antaa hyvän lähtökohdan jatkaa antirasististen teemojen käsittelyä omassa työssään. Hanke saa rahoitusta EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston kansallisesta ohjelmasta. Lue lisää:
YK:n rasisminvastaista viikkoa vietetään 21.-27.3.2022. Työ rasismia, syrjintää ja vihapuhetta vastaan jatkuu koko vuoden. Tänä vuonna tässä työssä on Ukrainan traagisen sodan takia hyvä huomioida erityisesti venäläistaustaiset lapset ja nuoret.
KUVA: Lapset muodostivat rauhanmerkin Keskustakirjasto Oodin edessä YK:n rasisminvastaisena päivänä 21.3.2022.