13/12/2022

Yhteiset Lapsemme 4/2022: Mitä Suomen venäjänkielisille nuorille kuuluu?

Teksti: Eilina Gusatinsky

Uskallan sanoa, että suunnilleen samaa kuin kaikille nuorille maailmassa. Toisaalta on kuitenkin olemassa erityispiirteitä, jotka on hyvä pitää mielessä. 

Vaikka monien näiden nuorten kohdalla väestörekisteriin on merkitty äidinkieleksi venäjä, eivät he välttämättä osaa venäjää täydellisesti – todellisuudessa suomen kieli on usein vahvempi. Virallisesti heidät kuitenkin nähdään ja luokitellaan vieraskielisiksi. 

Elilina Gusatinsky
Kuva: Darina Rodionova

Ulkopuoliselle taas venäjänkielisyys yhdistyy mielikuvissa Venäjään, vaaralliseen itänaapuriin, joka on kohta kymmenen kuukautta määrätietoisesti tuhonnut Ukrainaa. Eihän tavallinen ohikulkija voi tietää, että venäjää keskenään puhuvat teinit saattavat olla Harkovasta paenneita pakolaisia, joiden isovanhemmat ovat venäläistämistoimien vuoksi menettäneet ukrainan kielen ja osittain kulttuurin. 

Voi myös olla, että heidän isovanhempansa pakkosiirrettiin Venäjältä Ukrainaan paikkamaan väestökatoa tahallisesti aiheutetun nälänhädän seuraamuksena, jolloin heistä itsestään tuli venäläistämisen symboleja. 

Nämä kuvittelemamme teinit saattavat olla myös Virosta muuttaneiden venäjänkielisten vanhempien lapsia, joiden kotona katsotaan aamusta iltaan Venäjän TV-kanavia. Tai sitten heidän vanhempansa joutuivat pakenemaan Venäjältä, koska he vastustivat Venäjän toteuttamaa Krimin miehitystä vuonna 2014, ja nyt he auttavat ukrainalaisia pakolaisia sopeutumaan Suomeen. 

Nämä keskenään erilaiset esimerkit kuvaavat murto-osaa koko kirjosta erilaisia tilanteita ja taustoja ”Suomen venäjänkieliset nuoret” -käsitteen takana. 

Sen takia oli erittäin tärkeää, että heti kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa alettiin puhua siitä, ettei täällä asuvia venäjänkielisiä saa syyttää sodan aloittamisesta. Selkeä viesti tuli presidentiltä, pääministeriltä ja viranomaisilta. Koulut lähettivät aiheesta kirjeitä koteihin. 

Auttoiko se? 

Cultura-säätiön teettämän selvityksen mukaan viime kesään mennessä 17 % Suomessa asuvista venäjänkielisistä oli kokenut, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan olisi aiheuttanut syrjintää tai vihapuhetta heitä kohtaan, koska he puhuvat venäjää. 20–24-vuotiasta venäjänkielisistä näin koki joka viides (21 %). Tilanne on saattanut muuttua Venäjän liikekannallepanon jälkeen ja se elää edelleen. 

Saavatko opiskelijat tukea opettajilta, jos he kohtaavat syrjintää, vihapuhetta tai epäoikeudenmukaisuutta? Muistetaanko, että venäjänkieliset ovat hyvin moninainen ryhmä, ja niin ovat myös heidän kohtaamansa haasteet? Löytääkö opettaja oikeita tapoja kohdata nuoria, joiden kotona saatetaan nähdä Venäjän hyökkäys ihan eri tavalla kuin valtaosa meistä suomalaisista näkee? Puhutaanko kouluissa mahdollisista yhteentörmäyksistä, kun sotaa on jatkunut kohta vuoden ja Suomeen on tullut ihmisiä, jotka ovat kohdanneet itse venäläisen sotakoneiston julmuuden? Miten varmistetaan, että nämä tulijat eivät joudu käymään läpi uudestaan Venäjän ”pelastusoperaatiota” koulun muiden oppilaiden tai henkilökunnan taholta? Osataanko oppilaitoksessa sanoittaa, miksi meidän on tuettava Ukrainaa ja osataanko oppilaitoksissa pysyä selkeästi tämän tuen takana? 

Kysymyksiä on enemmän, kuin on vastauksia — ja meidän on löydettävä vastauksia nopeasti. 

Eilina Gusatinsky on Cultura-säätiön ohjelmajohtaja ja asiantuntija, jolla on 25 vuoden kokemus kotoutumisen edistämisen työstä ja venäjänkielisen väestön realistinen tuntemus.  

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme ry:n lausunto hallituksen ohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

14/06/2024

Yhteiset Lapsemme ry on antanut lausunnon 10.6.2024 koskien valtioneuvoston toimenpideohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lausunnossa on keskitetty erityisesti niihin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 2/2024 Hallituksen palsta: Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi

13/06/2024

Teksti: Meri Korniloff Antirasistinen työ lasten ja perheiden parissa on tärkeämpää nyt kuin ehkä koskaan aiemmin Suomessa. Siltä se ainakin...

Lue lisää

Haemme 2 korkeakouluharjoittelijaa viestinnän tehtäviin syyskaudeksi 2024

30/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee kahta reipasta ja osaavaa korkeakouluharjoittelijaa monipuolisiin VIESTINNÄN tehtäviin yhdistyksen toimistolle. Toinen harjoittelijoista sijoittuu järjestön yleisiin viestinnän...

Lue lisää

Haemme järjestötyöntekijää Yhteiset Lapsemme ry:n toimistolle alkaen elo- tai syyskuu 2024

24/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee nyt järjestötyöntekijää toimistotehtäviin yhdeksi vuodeksi. Työsuhde alkaa kesälomien jälkeen elo-syyskuussa 2024. Tehtävä on osa Paikka auki...

Lue lisää

Tanssien ja laulaen kesään ukrainalaisten lasten kanssa 4.6.2024

20/05/2024

Ukrainalaiset lapset tuovat tanssin ja laulun ilon tiistaina 4.6.2024 klo 16:00-17:00 Espan lavalle, os. Pohjoisesplanadi 1, Helsinki. Ohjelmassa on Olexandra...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry on mukana Maailma kylässä -festivaalissa 25.-26.5.2024

17/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry osallistuu Maailma kylässä -festivaaliin 25.-26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa. Festivaalin teemana on tänä vuonna rohkeus, joka näkyy sen monipuolisessa...

Lue lisää