Vapaaehtoiseksi tukiperheeksi

Voisiko sinun perheesi tarjota kokemuksia tavallisesta, turvallisesta arjesta ilman perhettään Suomessa elävälle lapselle tai nuorelle? Haluaisitko tukea perheensä kanssa maahan muuttaneen lapsen kotoutumista ja perheen jaksamista uudessa kotimaassa?

Tukiperhe- ja tukihenkilökoulutus pyörii nonstop-verkkokoulutuksena vuoden 2022 aikana. Seuraava läsnäolokoulutus järjestetään 29.-30.10.2022. Tukiperheille on tarvetta pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla sekä Lohjalla.

Tukiperhe on maahan muuttaneelle lapselle tai nuorelle kotoutumisen tuki, suomalaiseen perhe-elämään tutustuttaja ja luotettu ystäväperhe. Tukiperheelle toiminta tarjoaa mahdollisuuden tehdä aidosti merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa, tukea pakolaislasta tai -nuorta kotoutumisessa sekä ystävystyä ja jakaa hetkiä arjestaan tämän kanssa.

Lapsi tai nuori tapaa tukiperhettä yleensä perheen omassa kodissa ja voi myös yöpyä perheen luona. Tukiperhe tapaa nuorta yleensä 2-4 kertaa kuukaudessa ja tukiperheiltä toivotaan sitoutumista tukiperhesuhteeseen tarvittaessa pitkäkestoisesti.

Tukiperheenä toimii koko samassa osoitteessa asuva perhe eli tukiperhe voi olla kahden vanhemman lapsiperhe, lapseton pariskunta, yksinhuoltaja tai yksin asuva aikuinen. Tukiperheiksi etsitään tavallisia, turvallisia perheitä, joiden elämässä on tilaa vielä yhdelle lapselle tai nuorelle. Lapsi tai nuori voi osallistua perheen normaaliin arkeen ja yhteiseen tekemiseen. Yhteinen tekeminen voi olla vaikkapa ruoanlaittoa, lasten kanssa puuhaamista, television katsomista, keskustelua tai harrastamista.

Tukiperhevanhemmat käyvät 12-tuntisen koulutuksen tai noin 8 tuntia kestävän verkkokoulutuksen, jossa saadaan valmiuksia turvapaikanhakijataustaisen lapsen ja nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen. Myös tukiperheiden lapset voivat osallistua koulutukseen ja koko perheelle on yhteisiä harjoituksia verkkokoulutuksessa. Tukiperheiden kotiin tehdään kotikäynti ja heidät haastatellaan. Tarkastamme tukiperheiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Ilmoittaudu koulutukseen ja toimintaan tämän linkin kautta.

Vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi

Tukiperhe- ja tukihenkilökoulutus pyörii nonstop-verkkokoulutuksena vuoden 2022 aikana. Seuraava läsnäolokoulutus järjestetään 29.-30.10.2022. Tukihenkilöitä etsitään erityisesti pääkaupunkiseudulta ja Keski-Uudeltamaalta.

Tukihenkilö on maahan muuttaneen lapsen tai nuoren aikuinen ystävä sekä kotoutumisen ja arjen tuki. Tukihenkilölle vapaaehtoisena toimiminen antaa mahdollisuuden tehdä aidosti merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa, tukea pakolaislasta tai -nuorta kotoutumisessa sekä ystävystyä tämän kanssa.

Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta tämän kotona, asumiyksikössä tai kodin ulkopuolella yleensä 2-4 kertaa kuukaudessa. Tukihenkilöiksi etsitään turvallisia aikuisia, jotka pystyvät sitoutumaan tukihenkilönä toimimiseen tarvittaessa pitkäkestoisesti. Lapsi tai nuori ja tukihenkilö voivat esimerkiksi harrastaa yhdessä, ulkoilla, käydä kahvilla tai tukihenkilö voi auttaa nuorta läksyissä ja käytännön asioissa.

Tukihenkilöt käyvät 12-tuntisen koulutuksen tai noin 8 tuntia kestävän verkkokoulutuksen, jonka lisäksi heidät haastatellaan. Tarkastamme tukihenkilöiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Ilmoittaudu koulutukseen ja toimintaan tämän linkin kautta.

Lue jutut tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta:

Tukiperhe tarjoaa turvaa ja välittämistä – Kansan uutiset 12.9.2021

Juttu 18-vuotiaasta Muhammadista ja hänen tukihenkilöstään – Helsingin uutiset 5.9.2021

”Partio on upea tapa saada kontakteja” – Partio-lehti 22.2.2021

Tukiperhetoiminta avasi erityisluokanopettajan maailmaa – Opettaja-lehti 24.9.2020

Tukiperheille on tarvetta – Töölöläinen-lehti s. 3 13.9.2020

Luottamus syntyy pienistä teoista – Yhteiset Lapsemme ry:n blogi 6/2018

Erään tarinan alku – Ilman huoltajaa tullut nuori saa suomalaisen tukiperheen – Yhteiset Lapsemme -lehti 2.2019