Vapaaehtoiseksi tukiperheeksi

Voisiko sinun perheesi tarjota kokemuksia tavallisesta, turvallisesta arjesta ilman perhettään Suomessa elävälle lapselle tai nuorelle?

Tukiperhe- ja tukihenkilökoulutukset järjestetään verkkokoulutuksena alkuvuoden 2021 aikana. Tällä hetkellä tarvetta on erityisesti tukiperheille pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla.

Tukiperhe on ilman perhettä Suomessa elävälle alaikäiselle pakolaisnuorelle kotoutumisen tuki, suomalaiseen perhe-elämään tutustuttaja ja luotettu ystäväperhe. Tukiperheelle toiminta tarjoaa mahdollisuuden tehdä aidosti merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa, tukea ilman perhettään tullutta pakolaisnuorta kotoutumisessa sekä ystävystyä ja jakaa hetkiä arjestaan tämän kanssa.

Nuori tapaa tukiperhettä yleensä perheen omassa kodissa ja voi myös yöpyä perheen luona. Tukiperhe tapaa nuorta esimerkiksi 2-4 kertaa kuukaudessa ja tukiperheiltä toivotaan sitoutumista tukiperhesuhteeseen tarvittaessa pitkäkestoisesti.

Tukiperheenä toimii koko samassa osoitteessa asuva perhe eli tukiperhe voi olla kahden vanhemman lapsiperhe, lapseton pariskunta, yksinhuoltaja tai yksin asuva aikuinen. Tukiperheiksi etsitään tavallisia, turvallisia perheitä, joiden elämässä on tilaa vielä yhdelle lapselle. Nuori voi osallistua perheen normaaliin arkeen ja yhteiseen tekemiseen. Yhteinen tekeminen voi olla vaikkapa ruoanlaittoa, lasten kanssa puuhaamista, television katsomista, keskustelua tai harrastamista.

Tukiperhevanhemmat käyvät 12-tuntisen koulutuksen tai noin 6 tuntia kestävän verkkokoulutuksen, jossa saadaan valmiuksia turvapaikanhakijataustaisen lapsen ja nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen. Tukiperheiden kotiin tehdään myös kotikäynti ja heidät haastatellaan. Tarkastamme tukiperheiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Ilmoittaudu koulutukseen ja toimintaan tämän linkin kautta.

Vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi

Tukihenkilö on yksin tulleen alaikäisen pakolaisnuoren aikuinen ystävä sekä kotoutumisen ja arjen tuki. Tukihenkilölle vapaaehtoisena toimiminen antaa mahdollisuuden tehdä aidosti merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa, tukea yksin tullutta pakolaisnuorta kotoutumisessa sekä ystävystyä pakolaisnuoren kanssa.

Tukihenkilö tapaa nuorta tämän asumisyksikössä tai kodin ulkopuolella yleensä 1-4 kertaa kuukaudessa. Tukihenkilöiksi etsitään turvallisia aikuisia, jotka pystyvät sitoutumaan tukihenkilönä toimimiseen tarvittaessa pitkäkestoisesti. Nuori ja tukihenkilö voivat esimerkiksi harrastaa yhdessä, ulkoilla, käydä kahvilla tai tukihenkilö voi auttaa nuorta läksyissä ja käytännön asioissa.

Tukihenkilöt käyvät 12-tuntisen koulutuksen tai noin 6 tuntia kestävän verkkokoulutuksen, jonka lisäksi heidät haastatellaan. Tarkastamme tukihenkilöiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Ilmoittaudu koulutukseen ja toimintaan tämän linkin kautta.

Lue jutut tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta:

Tukiperhetoiminta avasi erityisluokanopettajan maailmaa – Opettaja-lehti 24.9.2020

Tukiperheille on tarvetta – Töölöläinen-lehti s.3 13.9.2020

Luottamus syntyy pienistä teoista 

Erään tarinan alku – Ilman huoltajaa tullut nuori saa suomalaisen tukiperheen – Yhteiset Lapsemme -lehti 2.2019