19/04/2021 - , ,

Yhteiset Lapsemme 1/2021: Salapoliisi Mäyrä ja Kirahvi Mainio oppaina lasten ajatusten ja kokemusten avaamisessa

Teksti: Sari-Anne Paaso ja Pipsa Vario
Kuvat: Pesäpuu ry

Jokainen meistä kaipaa kuuntelijaa. Ystävää, joka kuuntelee, halaa ja tarvittaessa lohduttaa. Ei välttämättä sano mitään, mutta on läsnä ja lähellä. Yksi sellainen lasten kuuntelija on Salapoliisi Mäyrä. Mäyrä ymmärtää tunnetasolla sen, kun ei voi asua omien vanhempien kanssa. Mäyrä on muuttanut sijaisperheeseen.  

Vuonna 2012 alkaneessa Salapoliisitoiminnassa on pyritty löytämään keinoja, joiden avulla alakouluikäiset lapset otetaan aktiivisesti mukaan kehittämään lastensuojelua. Lapset ovat olleet innokkaina auttamassa Mäyrää ja siten he saavat olla mukana kehittämässä lapsia kuulevaa lastensuojelua. Lapset ovat saaneet esimerkiksi laatia perhehoidon laatukriteereitä, miettiä turvallista sijaishuoltoa ja antaa ohjeita aikuisille erilaisista tärkeistä teemoista.

Lasten mielestä turvallisessa sijaishuoltopaikassa tulee olla:

Turvallista
Siellä ei satuteta
Huolta pitäviä, välittäviä ja kilttejä aikuisia
Mahdollisuus leikkiin
Jokaiselle riittävästi ruokaa
Turvallinen paikka nukkua
Hyvä tunnelma
Iloa

Lasten kanssa on tuotettu materiaalia toisille lapsille ja ammattilaisille työskentelyn tueksi. Toiminnan myötä lasten ääni lastensuojelussa on vahvistunut ja heidän kokemusten kautta on saatu kehitettyä entistä vaikuttavampia palveluja ja lapsiystävällisempää lastensuojelua. Tavoitteena on myös vaikuttaa asenteisiin, jotta lasten mahdollisuudet olla mukana kehittämis- ja vaikuttamistyössä vahvistuisivat entisestään.

 ”Onhan Mäyrällä kaikki hyvin?”

Salapoliisi Mäyrä on saanut vuosien varrella apua sadoilta lapsilta ympäri Suomea. Mäyrä on halunnut tietää esimerkiksi, mitä lapset ajattelevat lastensuojelusta, millainen on hyvä ja turvallinen elämä ja arki tai millaisen työntekijän he toivoisivat Mäyrän asioita hoitamaan. Kerta toisensa jälkeen lasten toiveet kiteytyvät muutamaan tärkeimpään teemaan: lasten toiveena on saada elää turvassa ja niin, että aikuiset huolehtivat lapsen perustarpeista. Lapset toivovat sellaista elämää, jossa jokaisella lapsella on ruokaa, koti ja mahdollisuus nukahtaa turvallisesti. He toivovat rinnalleen kilttejä aikuisia, jotka auttavat, kuuntelevat ja lohduttavat sekä leikkivät lasten kanssa.

Lapset kiintyvät Mäyrään ja auttavat häntä mielellään samaistumalla hänen kokemuksiinsa. Lapset voimaantuvat, kun saavat olla auttamassa ja varmistamassa, että Mäyrällä on hyvä olla. Salapoliisipäivissä lapset ovat asiantuntijoita. He tietävät, mitä on elää sijoitettuna.

Lapset ovat viisaita. Ihmetellen ja ihaillen saamme seurata kerta toisensa jälkeen, kuinka lapset heittäytyvät Mäyrän auttamiseen ja haluavat antaa sille hellyyttä ja huolenpitoa. Voi sitä halien ja silitysten määrää, jota Mäyrä on vuosien varrella saanut! Erityisesti mieleen on jäänyt ne kysymykset, joilla lapsi on halunnut varmistaa, että huolehditaanhan Mäyrästä myös sitten, kun lapset eivät ole siitä itse huolehtimassa. Saahan Mäyrä varmasti ruokaa? Eihän sen tarvitse nukkua yksin? Eihän sille huudeta eikä sitä satuteta? Saahan se kertoa aikuiselle, kun pelottaa?

Pienelläkin lapsella on oikeus tulla kuulluksi

Aivan samat toiveet turvallisesta arjesta, huolehtivista aikuisista, riittävästä ruuasta ja omasta sängystä on myös pienemmillä lapsilla. Salapoliisitoiminnan vakuuttamina halusimme kuulla myös alle kouluikäisten kokemuksia ja kutsuimme heidät kehittäjäkavereiksemme. Syntyi lasten nimeämä Kirahvityö ja Kirahvi Mainio -hahmo. Kirahvityössä kehitämme lastensuojelua yhdessä 3-5-vuotiaiden kanssa ja olemme saaneet todeta, että vaikka pienemmät lapset ilmaisevat itseään vähemmillä sanoilla kuin koululaiset, heidän tärkeinä pitämänsä asiat ovat tismalleen samoja. Myös ihan pienet lapset kykenevät ilmaisemaan toiveitaan huolenpidosta ja hyvästä arjesta monin eri tavoin, kunhan me aikuiset uskallamme heittäytyä kuulemaan.

Se, ettei lapsi kykene sanallisesti ilmaisemaan itseään, ei ole este kuulluksi tulemiselle, vaan silloin voidaan ottaa avuksi vaikkapa piirtäminen, leikki tai valokuvaaminen. Lähtökohtamme on, että jokainen näkemys ja näkemyksen esittäjä on yhtä tärkeä ja arvokas taidoistaan ja kyvyistään riippumatta. Se, että lapsi kokee olevansa hyväksytty sellaisena kuin on, lujittaa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta, mikä puolestaan rohkaisee kertomaan omista ajatuksistaan.

Lapsia kuulemalla me aikuiset opimme lisää ja saamme lisää ymmärrystä lasten kokemuksista.

Lapset ovat osoittaneet, että heillä kyllä on sanottavaa. Meillä aikuisilla vain tarvitsee olla kuulevat korvat ja sydän.

Youtubesta löytyy Salapoliisi Mäyrän lauluja mm. Tärkeistä asioista ja rakkaudesta.

Salapoliisi Mäyrän Laulu Rakkaudesta

Kirahvi Mainion perhelaulu

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , ,