YL 4/2021: Keskustelua representaatioista ja rasismista POC-lukupiirin kanssa
Teksti: Irma Marttinen
Kuvat: Tuomo Holopainen
Helsingin Kirjamessuilla 2021 oli tarjolla monipuolinen kattaus kirjavuoden satoa. Joukossa oli mukana myös aiempaa enemmän hienoja kirjauutuuksia, jotka poikkeavat valkoisuuden kaanonista. Silti on edelleen perusteltua kysyä, miten nykykirjallisuus, lastenkirjat ja oppikirjat voisivat olla moninaisempia? Miten saisimme lukea enemmän tarinoita ja löytää kirjoista henkilöhahmoja, joihin useammat ei-valkoiset ihmiset voisivat samaistua?
Yhteiset Lapsemme ry järjesti näistä teemoista keskustelun POC-lukupiirin kanssa Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtiliitto Kultti ry:n lavalla sunnuntaina 31.10.2021. Keskustelua ohjasi vapaa toimittaja ja kasvatustieteilijä Alice Jäske ja hänen haastateltavina olivat POC-lukupiirin perustajat ja sisällöntuottajat Téri Zambrano ja Aracelis Correa.
Keskustelijat toivat esille omia lukukokemuksiaan sekä kertoivat POC-lukupiirin perustamisen taustoista ja sen toiminnasta ja tarkoituksesta sekä pohtivat representaatioiden ja rasismin merkitystä kirjallisuudessa.
Lukupiirin perustajat lukijoina
Keskustelun aluksi Alice Jäske halusi varmistaa, että kaikki kuulijat tietävät, mitä POC tarkoittaa:
”Jos jollekulle sana POC ei ole vielä tuttu, niin se on lyhenne sanoista person of colour, jonka voi kääntää suomeksi ruskea tai ei-valkoinen henkilö. POC-lukupiirissä luetaankin ja tuodaan esille ruskeiden kirjailijoiden teoksia.”
POC-lukupiirin takaa löytyy kaksi intohimoista lukijaa, joille kirjojen maailma on tullut läheiseksi jo lapsena. Fantasia, autofiktio, chick lit ja nuorten aikuisten kirjallisuus kuuluvat heidän omiin lukusuosikkeihinsa.
”Mulle on lapsena luettu paljon ja kannustettu lukemaan. Kun opin itse lukemaan, niin luin aina iltaisin. Jossakin vaiheessa luin enemmän koulukirjoja ja nyt taas enemmän fiktiota”, Aracelis kertoo.
”Meillä on aina perheessä luettu ja annettu lahjaksi kirjoja. Mulla lukeminen on ollut välillä on ja välillä off, nyt taas luen enemmän”, Téri jatkaa.
Samaistumisen pintoja Téri ja Aracelis ovat löytäneet fantasiakirjojen tyttö- ja naishahmoista ja jos fyysinen ulkonäkö on ollutkin erilainen, niin vahvojen hahmojen luonteesta ja tavoista on löytynyt samaistumisen mahdollisuuksia.
”Lapsena olisin kyllä silti kaivannut kirjoihin sitä ruskeaa ja kiharatukkaista tyttöä, itseäni”, Téri toteaa.
Jokaisella lukijalla on jokin kirja, joka on jättänyt erityisen jäljen. Mikä kirja se teillä on ollut?
”Mulle tosi merkityksellinen kirja on ollut Anu Rohima Myllärin kirja Adoptoitu, jonka luinvarhaisteininä.Se oli ensimmäinen POC-kirjailijan kirjoittama kirja, johon sain kosketuksen ja se on pyörinyt paljon mun mielessä”, Téri vastaa.
Aracelis kertoo, että Koko Hubaran Ruskeat tytöt oli ensimmäinen teos, jonka hän koki olevan kirjoitettu juuri häntä itseään varten. ”Se oli mulle suuri ja liikuttava kokemus.”
Hubaran esseeteoksen merkitys inspiraation lähteenä koko sukupolvelle ruskeita tyttöjä ja POC-kirjoittajia ja -lukijoita on ollutkin poikkeuksellisen tärkeä.
Miten POC-lukupiiri syntyi?
”Noin vuosi sitten olimme menossa mökille ja haaveilimme siitä, että olisi kiva lukea POC-kirjailijoiden teoksia. Päätimme perustaa lukupiirin ja laitoimme siitä viestiä Students of Colour ry:n jäsenille ja pian oli lukupiiri koossa”, Téri ja Aracelis kertovat.
Nyt kahdeksan POC-lukijan piiri kokoontuu kerran kuukaudessa ja valitsee luettavan kirjan, josta sitten keskustellaan yhdessä. Lukupiiri on suljettu, mutta POC-lukupiirillä on Instagram-tili, jota Téri ja Aracelis ylläpitävät aktiivisesti. Sometilillä jaetaan kirjavinkkejä ja keskustellaan kirjoista.
Kiinnostus lukupiirin toimintaa kohtaan on ollut suurta ja siksi POC-lukupiiri järjestää POCeille suunnattuja tapaamisia sekä kaikille avoimia lukupiiritapahtumia Helsingin kirjastoissa kaupungin myöntämän apurahan turvin. Téri ja Aracelis näkevät tärkeäksi myös tiedon viemisen nuorille, minkä takia ohjelmassa on myös lukutapahtumia kouluissa.
Ei vain rasismista
Alice Jäske on yksi POC-lukupiirin ensimmäisistä innostuneista seuraajista. ”Olen itse saanut ihan sairaasti hyviä vinkkejä teiltä, kiitos siitä!”, hän sanoo.
Alicen mielestä on tärkeää, ettei lukupiirin painopiste ole rasismissa.
”Minulle yksi tärkeimmistä aspekteista lukupiirissänne on se, ettei teillä ole rasismifokusta, vaikka tuotte esiin ruskeita kirjailijoita. Me ruskeat ihmiset saamme olla niin usein esillä juuri rasismin kautta”, Alice sanoo.
Mutta mikä teistä on tärkeintä POC-lukupiirissä? Miksi tällaista tarvitaan?
”Mun mielestä tärkeintä on representaatioiden moninaisuus. Mulla on viisivuotias lapsi, ja nyt löytyykin jo lastenkirjoja, joissa on ruskeita lapsia. Lapsille ja nuorille on tärkeää, että voi nähdä itsensä eri rooleissa ja että he uskaltavat unelmoida”, Téri vastaa.
”Tänä vuonna onkin käännetty ja julkaistu tosi hyviä kirjoja, ihania fantasiakirjoja ja kirjoja, joissa POC-hahmo on aloittamassa esimerkiksi uutta harrastusta, sekä kaikenlaisia hahmoja tekemässä monenlaisia asioita”, hän jatkaa.
”Lukupiirissä haluamme lukea ja jakaa sisältöjä, jotka ovat meiltä meille. Rasismia on usein muiden kirjoittamissa kirjoissa. POC-kirjailijoiden kirjoissa voimme nähdä itsemme monissa erilaisissa rooleissa – sankareita tai pahiksina”, Aracelis pohtii.
”Pocit näkyvät vain rankoissa tarinoissa. Me haluamme tuoda esille muutakin kuin rankkaa rasismiin pohjautuvaa kirjallisuutta ja rohkaista kääntämään ja kustantamaan myös toisenlaisia, kivoja tarinoita POC-kirjailijoilta”, Téri sanoo.
Valkoiset ja eurosentriset oppikirjat
Koulussa lasten ja nuorten lukema kaunokirjallisuus on yhä enimmäkseen valkoisten kirjailijoiden kirjoittamaa, vaikka kehitystäkin on tapahtunut. POC-lukupiirin edustajien mukaan äidinkielen opettajat ovat ottaneet mielellään vinkkejä vaihtoehtoisista teoksista lukulistoille mukaan.
Alice nostaa esille oppikirjojen tarjoaman maailmankuvan. Se on kuva Euroopan kasvutarinasta, jossa on mukana me ja ne toiset. Pia Mikander on tutkinut reaaliaineiden oppikirjoja ja tullut siihen tulokseen, että oppikirjat ovat eurosentrisiä eli eurooppakeskeisiä. Niissä usein länsimaat edustavat “meitä” ja sen ulkopuoliset alueet “muita”.
Historian kirjat kertovat Euroopan kasvutarinaa ja muut mantereet ja maat tulevat mukaan esimerkiksi Euroopan sotien kautta. Miten eurosentrinen oppimateriaali vaikuttaa lapsiin ja nuoriin?
”Se ei vaikuta hyvin! Olen itse kahdesta kulttuurista, josta toinen ei näy kirjoissa tai näkyy juuri toisena”, Téri vastaa ja Aracelis jatkaa: ”Lapsena on ollut sellainen olo, ettei munlaisia ihmisiä ollut tuohon aikaan. Siltä se näyttää.”
Nykykirjallisuuden valkoinen kenttä
Keskustelijat ovat yhtä mieltä siitä, että kirjallisuuden kenttä on yhä varsin valkoinen. Oletuksena on, että kirjoja kirjoitetaan valkoiselle lukijalle, mikä näkyy kirjan näkökulmassa ja henkilöhahmoissa. Viime vuosina tähän on kuitenkin ryhdytty kiinnittämään enemmän huomiota. Katalogeissa on alkanut näkyä suhteellisesti enemmän POC-kirjailijoiden teoksia.
”Mutta se on edelleen meillä poikkeus, että kirjailija on POC ja näkökulma muu kuin valkonormatiivinen. Haluaisimme, että se olisi ennemmin sääntö kuin poikkeus”, Téri ja Aracelis toteavat.
Nykykirjallisuuden kentän valkoisuus on lisäksi rakenteellinen ongelma, joka kytkeytyy apurahojen saamiseen ja kustantajien ajatteluun.
”Tarvitsemme enemmän POC-kirjailijoiden kirjoittamia kirjoja, joita uskalletaan kustantaa, ja joita ostetaan ja luetaan enemmän”, Aracelis tiivistää.
Murros on käsillä. Muutos on mahdollinen.
Helsingin Kirjamessuilla Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto KULTTI ry:n lavalla järjestetyn keskustelun tallenteen voi kuunnella tästä
KESKUSTELIJAT:
Alice Jäske on vapaa toimittaja ja kasvatustieteilijä, joka on perehtynyt antirasismin teemoihin. Hän toimii tällä hetkellä Students of Colour -opiskelijajärjestön blogin päätoimittajana ja on yksi Mixed Finns -yhteisön perustajajäsenistä.
Aracelis Correa on POC-lukupiirin perustaja ja sisällöntuottaja. Hän on innostunut lukija, joka haluaa löytää itsensä kirjojen sivuilta. Hän on opiskellut pari vuotta sosiaalitieteitä Helsingin yliopistossa ja ollut perustamassa Students of Colour järjestöä. Tällä hetkellä hän opiskelee Lahdessa kultasepäksi, lukee ja kirjoittaa aktiivisesti itsekin. Jännitys ja stressi voivat vaikuttaa erektioon, mutta älä huoli – Viagra auttaa rentouttamaan verisuonia peniksessäsi, mikä edistää veren virtausta ja vahvaa erektiota.
Téri Zambrano on POC-lukupiirin perustaja ja sisällöntuottaja, aktiivinen lukija sekä 5-vuotiaan äiti. Hän on lukenut kirjallisuutta laidasta laitaan koko ikänsä ja haluaisi olla osaltaan vaikuttamassa reprsentaatioon etenkin lastenkirjojen puolella. Téri on muutenkin aktiivinen kulttuurin kentällä, opiskelee konservointia Metropoliassa ja harrastaa intohimoisesti liikuntaa.