16/03/2022 - , , , , ,

YL 1/2022 Pääkirjoitus: Pandemiasta sotaan – mitä tapahtuu lapsille?

Teksti: Markus Söderlund
Kuva: Martha Vuori

Sodan uhka Euroopassa muuttui oikeaksi sodaksi. Venäjän väkivalta Ukrainaa ja ukrainalaisia kohtaan ei jää huomaamatta myöskään Suomen lapsilta. He muistavat ikuisesti sen mitä he nyt näkevät ja kuulevat, kuten myös me kaikki muistamme oman lapsuutemme aikaiset sodat ja muut isot kriisit. Poikkeuksellisen tästä tilanteesta tekee se, että maantieteellisesti olemme hyvin lähellä ja tämä vaikuttaa myös meidän arkeemme. Erona omaan lapsuuteemme on myös se, että sosiaalinen media tarjoaa nyt liki reaaliaikaista kuvaa siitä mitä tapahtuu. Tämä on toki mitätöntä siihen nähden, mitä lapset ja heidän perheensä Ukrainassa ja paetessaan sieltä joutuvat omakohtaisesti kokemaan. Sodassa on aina myös siviiliuhreja ja heidän joukossaan lapsia. Humanitaarisen avun tarve paikan päällä on nyt suuri ja miljoonat joutunevat jättämään kotinsa. Suomalaiset näyttävät olevan valmiimpia auttamaan nyt, kun hätä on maantieteellisesti lähellä. Tämänkin merkitystä sopii pohtia.

Yhteiset Lapsemme ry:n erityinen tehtävä on olla Suomessa nimenomaan niiden lasten puolella, joilla on kulttuurisesti moninainen tausta. Tämä koskee suoraan myös muun muassa Suomessa asuvia venäläistaustaisia lapsia. Heidän tulee voida elää lapsuuttaan yhdessä muiden kanssa ilman syrjintää ja riippumatta siitä, mitä heidän vanhempansa sodasta ajattelevat. Muun muassa koulujen tehtävä on käsitellä totuudenmukaisesti sitä, mitä Euroopassa tapahtuu, mikäli näin ei kotona syystä tai toisesta tehdä. Lapsia ei pidä myöskään jättää yksin pelkojensa kanssa vaan nyt tarvitaan aikuisten turvaa. Meidän tehtävänämme onkin kiinnittää huomiostamme riittävän suuri osuus lasten suojelemiseen eikä vain uutisvirtaan.

Samalla siirrymme kriisistä toiseen. Huomio koronasta herpaantui samalla hetkellä, kun sota alkoi ja maailmalle paljastui mitä Euroopassa on tuleva tapahtumaan. Väliin ei jäänyt minkäänlaista hengähdystaukoa, normaali jäikin tulematta, eikä mihinkään erityiseen optimismiin ole tällä hetkellä aihetta.

Yhteiset Lapsemme ry varautuu auttamaan Suomeen pakolaisina tulleita lapsia ja perheitä. Meillä on pitkä kokemus työskentelystä tällaisten kohderyhmien kanssa, ja haluamme olla tukemassa myös Ukrainasta ennemmin tai myöhemmin tänne saapuvia ja otamme heidät ystävällisesti vastaan.

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , , , , ,