Nainen, joka kantaa kananmunia, sekä kaksi lasta. 23/10/2020 - , , , ,

Koronakriisi horjuttaa kaikista köyhimpien tilannetta Kolumbiassa

Teksti: Hanna-Leena Ylönen

Koronaepidemia saavutti Etelä-Amerikan maaliskuussa 2020. Kriisi iski erityisen voimakkaasti mantereen suurkaupunkeihin kuten Kolumbian pääkaupunkiin Bogotaan. Lokakuun 20. päivään mennessä Kolumbiassa on ollut yhteensä 974 139 tartunta- ja 29 464 kuolemantapausta. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja joutuneet kaduille.

Näin paikallinen teho-osastolääkäri Carlos Lopez kuvaa tilannetta:

Olemme olleet erityksissä maaliskuusta asti, vain pari viikkoa Suomesta jäljessä, vaikka pandemian varsinainen huippu saavutettiin kesäkuussa, joten ihmiset ovat olleet kuusi kuukautta eristyksissä, voimatta käydä töissä. Köyhässä maassa, jossa ei ole tukia, tämä on iso sosiaalinen ongelma. Ihmiset eivät ole järjestäneet suuria hallituksen vastaisia mielenosoituksia, koska heillä on oikeasti paha olla.

Eristys purettiin koko maassa 1. syyskuuta, mutta liikkumista rajoitetaan edelleen sektoreittain: osa ihmisistä voi käydä ulkona yhtenä päivänä, toiset toisena, jotta kokonaismäärä julkisilla paikoilla pysyisi pienempänä. Joka tapauksessa ihmiset ovat vasta palaamassa töihinsä, joten köyhyystilanne on huomattavasti pahempi kuin ennen, ja ihmiset näkevät nälkää. Pandemian kuolleisuuden pahin huippu on alkanut hieman laskea, mutta taloudellinen ja sosiaalinen tilanne on dramaattinen.

Yhteiset Lapsemme ry tukee kummitoiminnalla ja lahjoituksilla Bogotan El Amparon -alueen lasten esikoulutoimintaa yhteistyössä paikallisen Por una Sonrisa -järjestön kanssa. Tarkoituksena on turvata lasten mahdollisuus koulunkäyntiin sekä muiden perusoikeuksien toteutuminen. Por una Sonrisa tekee myös etsivää perhetyötä, jolla kohennetaan alueen kaikista köyhimpien perheiden tilannetta.

Nainen kantaa pahvilaatikkoa ja kananmunakennoa. Vieressä poika pitelee piirrustusta kameraa kohti.
Por Una Sonrisa -järjestö on jakanut koronakriisin aikana ruokapaketteja Bogotan köyhien asuinalueiden perheille. Yhteiset Lapsemme ry:n välittämiä avustuksia on käytetty myös perheiden ruoka-apuun.

Kolumbian koronakriisi on aiheuttanut suuria muutoksia lasten ja heidän perheidensä elämään erityisesti El Amparon kaltaisilla köyhillä alueilla. Covid 19 -viruksesta johtuva, täydellinen ulkonaliikkumiskielto kesti maassa puoli vuotta, ja vaikka se on osittain purettu syyskuun alussa, ovat rajoitukset osittain vielä voimassa ja perheet taistelevat edelleen selviytymisestään. El Amparon ja muiden kaupunkien liepeillä sijaitsevien köyhien asuinalueiden ahdinko on johtanut mm. ryöstöjen lisääntymiseen. Lasten vanhemmat ovat pääosin katumyyjiä ja päivätyöläisiä, joiden työt loppuivat ulkonaliikkumiskiellon takia kokonaan.

Suurin osa El Amparon kaupunginosan perheistä työskentelee Abasto-torilla, joka suljettiin koronatilanteen vuoksi. Osa keräilee kartonkia, pulloja ja muovia, työskentelee kotitalouksissa tai kiertelee ruokaa etsien. Perheiden toimeentulo oli siis jo ennen koronaa hyvin niukkaa ja epävarmaa, ja nyt rajoitusten ja tartuntapelon vuoksi vähäkin toimeentulo on loppunut.

Perheet ovat yrittäneet keksiä uusia tapoja tulla toimeen mm. myymällä ruokatarvikkeita kadulla tai kyhäämällä ulos pieniä puusepänpajoja. Vanhempien ollessa työssä pientenkin lasten täytyy selvitä suurin osa päivästä yksinään.

Osa niistä katutyöläisistä, jotka jatkoivat koronatilanteen puhjettua työtään, ovat nyt eristyksessä omassa huoneessaan, etteivät tartuttaisi muita perheenjäseniä, ja he pelkäävät toimeentulonsa puolesta. Jos vuokranmaksu vaikeutuu, edessä on häätö. Monien perheiden tilanne on epätoivoinen, sillä osa on jäänyt kokonaan vaille elintarvikkeita.

Por Una Sonrisan ylläpitämä päiväkoti on ollut koronakriisin aikana suljettuna, ja koululaisten läksykerho, ruokailu ja vanhemmille tarkoitettu perhekasvatustoiminta on ollut tauolla. Lapsille on lähetetty kotitehtäviä, joilla oppimista yritetään pitää yllä. Lisäksi Por Una Sonrisa tarjoaa huoltajille etäperhevalistusta, jolla pyritään ehkäisemään perheväkivallan kasvua entisestään.

Keväällä 2020 Yhteiset Lapsemme ry:n hallitus päätti, että koronakriisiin aikana Kolumbiaan lähetetylle avustukselle voidaan osoittaa poikkeuksellisia käyttötapoja Por Una Sonrisan toiminnan piirissä olevien lasten ja perheiden hyväksi. Yhteensä 40 perheelle on jaettu ruokapaketteja avustuksen turvin. Lasten syntymäpäiviä on muistettu toimittamalla heille kakkua.

Vaikka kuolleisuusluvut ovat lähteneet Kolumbiassa laskuun, avun tarve on vielä hyvin suuri, ja se, että perheiden jo valmiiksi heikko taloudellinen tilanne kohentuu, tulee kestämään pitkään.

Yhteiset Lapsemme ry kerää lahjoituksia Kolumbiaan

Yhteiset Lapsemme ry ottaa vastaan lahjoituksia, joiden avulla ruokajakelua alueella voidaan jatkaa. Voit antaa tukesi Kolumbiaan tekemällä kertalahjoituksen tai ryhtymällä kummiksi.

Keräys- ja lahjoitustili:
Yhteiset Lapsemme ry, NORDEA FI25 1011 3000 2110 44. Viite: Kolumbia

MobilePay -lahjoitus numeroon 74263, viite Kolumbia

Kummiksi ilmoittautuminen. Kuukausimaksu 14 euroa.

Rahankeräyslupa Poliisihallitus pvm 22.10.2020 nro RA/2020/1296

Pienikin lahjoitus voi olla suuri apu yhden perheen arjessa!

Lämmin kiitos, että olet mukana auttamassa lapsia ja perheitä Kolumbiassa.

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , , , ,