13/01/2018

Blogi 2/2018: Monikulttuurista ystävyyden juhlaa Annantalossa

Miltä kuulostaa klovnit, sirkus, askartelu, Ole rohkea ja reilu -työpajat, disco, ilmapallot ja ihmeelliset sadut maailman eri kolkilta? Se kuulostaa hurjan hauskoilta pirskeiltä!

Toista kertaa järjestetty Monikulttuurinen ystävänpäiväjuhla Annantalolla Helsingissä tarjosi taas lämminhenkistä tunnelmaa ja nauruhermoja kutkuttavaa ohjelmaa eri kulttuuritaustaisille perheille.

Sunnuntaina 11.2. järjestetty tapahtuma aloitettiin Dj Jokakelin globaalin tanssikarnevaalin tahdissa ja maailman musiikin säveliä kuultiin koko päivän ajan aina loppujameihin asti. Välillä oli kuitenkin hämmästeltävä, ihastuttava ja naurettava vatsat kippuralla, kun mimiikan ja teatterin keinoja hyödyntävä Duo Topos astui esiintymään. Aiemmin Intiassa ja Mexicossa esiintynyt klovnipari nähtiin nyt ensi kertaa suomessa ja heidän ohjelmanumeroidensa kavalkaadi vakuutti siitä, että varsinkin sanaton taide ja nauru yhdistävät eri kulttuureja ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Ilo tuo ihmiset yhteen.

Sirkus Magenta puolestaan keskittyi opastamaan erilaisten sirkusvälineiden käyttöä pienen demoesityksen jälkeen. Pienemmät nauttivat vauhdikkaiden temppujen katsomisesta ja isommat lapset pääsivät kokeilemaan uusia taitoja. Nauru ja välineiden kolina kuului salista kauas.

Mutta miltä kuulostaa satu vieraalla kielellä? Eri kielten melodioita kuultiin satunurkassa, jossa oli satujen lukijoita monilla eri kielillä, mm. suomeksi, venäjäksi, arabiaksi, japaniksi, saksaksi ja tsekiksi. Satunurkan ajatuksena oli tutustuttaa lapset eri kielten rikkauteen ja moninaisuuteen lyhyiden satujen avulla. Satunurkan lisäksi kieliä kuultiin ja kirjoitettiin paljon myös askartelupajan ystävänpäiväkorttitohinoissa. Pajassa askarreltiin läjäpäin toinen toistaan hienompia ystävänpäiväkortteja kotiin vietäväksi ja läheisille annettavaksi. Oli pajassa kyllä välillä hämmentävän hiljaistakin, kun kaikki keskittyivät niin otsarypyssä, mutta hymyssä suin, taiteilemaan sitä kaiken keskittymisen vaativaa kaikkein parasta juttua.

Lapsi -vanhempi -työpaja eli Kalle -karhun ystäväseikkailu on verrattain uusi tulokas Ole rohkea ja reilu -työpajaperheessä. Oli mukavaa, että monet lapset vanhempineen ehtivät seikkailla Kalle -karhun kanssa ympäri maailmaa kaiken muun juhlinnan ohessa. Työpajat loivat pienen rauhallisen keitaan hälinän keskelle. Sadun, leikin ja loruilun keinoin etenevä työpaja tutustuttaa perheen pienimmät mm. erilaisuuteen ja ystävyyden merkitykseen, mutta myös vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.

Toisenlaista vuorovaikutusta ystävänpäiväjuhla puolestaan tarjosi vastaanottokeskuksista saapuneille juhlijoille.  Heille tapahtuma oli tilaisuus tutustua uusiin paikkoihin Helsingissä, saada uudenlaisia näkökulmia suomalaiseen kulttuuriin ja tutustua uusiin perheisiin lämminhenkisessä ilmapiirissä.

Uskon, että tapahtuma tulee vakiintumaan osaksi Yhteiset Lapsemme ry:n ja Annantalon yhteistyötä, koska tapahtuma sai jälleen kerran valtavasti positiivista palautetta kävijöiltä. Ja kukapa näin kivat juhlat haluaisikaan jättää väliin?

Ps. Bolivian lasten oikeuksien asialla -valokuvanäyttely on esillä 11.2.-21.3.2018 Annantalon toisen kerroksen kuutioissa. Näyttelystä ja siihen liittyvästä valokuvatyöpajasta 10.3. saat lisätietoa täältä.

Nanna Känninen

Kirjoittaja on HUMAK’in opiskelija, joka suorittaa Yhteiset Lapsemme ry:ssä opintoihin liittyvää harjoittelua.

Kuva: Susanna Ba, 2018

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme ry:n lausunto hallituksen ohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

14/06/2024

Yhteiset Lapsemme ry on antanut lausunnon 10.6.2024 koskien valtioneuvoston toimenpideohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lausunnossa on keskitetty erityisesti niihin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 2/2024 Hallituksen palsta: Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi

13/06/2024

Teksti: Meri Korniloff Antirasistinen työ lasten ja perheiden parissa on tärkeämpää nyt kuin ehkä koskaan aiemmin Suomessa. Siltä se ainakin...

Lue lisää

Haemme 2 korkeakouluharjoittelijaa viestinnän tehtäviin syyskaudeksi 2024

30/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee kahta reipasta ja osaavaa korkeakouluharjoittelijaa monipuolisiin VIESTINNÄN tehtäviin yhdistyksen toimistolle. Toinen harjoittelijoista sijoittuu järjestön yleisiin viestinnän...

Lue lisää

Haemme järjestötyöntekijää Yhteiset Lapsemme ry:n toimistolle alkaen elo- tai syyskuu 2024

24/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee nyt järjestötyöntekijää toimistotehtäviin yhdeksi vuodeksi. Työsuhde alkaa kesälomien jälkeen elo-syyskuussa 2024. Tehtävä on osa Paikka auki...

Lue lisää

Tanssien ja laulaen kesään ukrainalaisten lasten kanssa 4.6.2024

20/05/2024

Ukrainalaiset lapset tuovat tanssin ja laulun ilon tiistaina 4.6.2024 klo 16:00-17:00 Espan lavalle, os. Pohjoisesplanadi 1, Helsinki. Ohjelmassa on Olexandra...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry on mukana Maailma kylässä -festivaalissa 25.-26.5.2024

17/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry osallistuu Maailma kylässä -festivaaliin 25.-26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa. Festivaalin teemana on tänä vuonna rohkeus, joka näkyy sen monipuolisessa...

Lue lisää