Blogi 2/2018: Monikulttuurista ystävyyden juhlaa Annantalossa
Miltä kuulostaa klovnit, sirkus, askartelu, Ole rohkea ja reilu -työpajat, disco, ilmapallot ja ihmeelliset sadut maailman eri kolkilta? Se kuulostaa hurjan hauskoilta pirskeiltä!
Toista kertaa järjestetty Monikulttuurinen ystävänpäiväjuhla Annantalolla Helsingissä tarjosi taas lämminhenkistä tunnelmaa ja nauruhermoja kutkuttavaa ohjelmaa eri kulttuuritaustaisille perheille.
Sunnuntaina 11.2. järjestetty tapahtuma aloitettiin Dj Jokakelin globaalin tanssikarnevaalin tahdissa ja maailman musiikin säveliä kuultiin koko päivän ajan aina loppujameihin asti. Välillä oli kuitenkin hämmästeltävä, ihastuttava ja naurettava vatsat kippuralla, kun mimiikan ja teatterin keinoja hyödyntävä Duo Topos astui esiintymään. Aiemmin Intiassa ja Mexicossa esiintynyt klovnipari nähtiin nyt ensi kertaa suomessa ja heidän ohjelmanumeroidensa kavalkaadi vakuutti siitä, että varsinkin sanaton taide ja nauru yhdistävät eri kulttuureja ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Ilo tuo ihmiset yhteen.
Sirkus Magenta puolestaan keskittyi opastamaan erilaisten sirkusvälineiden käyttöä pienen demoesityksen jälkeen. Pienemmät nauttivat vauhdikkaiden temppujen katsomisesta ja isommat lapset pääsivät kokeilemaan uusia taitoja. Nauru ja välineiden kolina kuului salista kauas.
Mutta miltä kuulostaa satu vieraalla kielellä? Eri kielten melodioita kuultiin satunurkassa, jossa oli satujen lukijoita monilla eri kielillä, mm. suomeksi, venäjäksi, arabiaksi, japaniksi, saksaksi ja tsekiksi. Satunurkan ajatuksena oli tutustuttaa lapset eri kielten rikkauteen ja moninaisuuteen lyhyiden satujen avulla. Satunurkan lisäksi kieliä kuultiin ja kirjoitettiin paljon myös askartelupajan ystävänpäiväkorttitohinoissa. Pajassa askarreltiin läjäpäin toinen toistaan hienompia ystävänpäiväkortteja kotiin vietäväksi ja läheisille annettavaksi. Oli pajassa kyllä välillä hämmentävän hiljaistakin, kun kaikki keskittyivät niin otsarypyssä, mutta hymyssä suin, taiteilemaan sitä kaiken keskittymisen vaativaa kaikkein parasta juttua.
Lapsi -vanhempi -työpaja eli Kalle -karhun ystäväseikkailu on verrattain uusi tulokas Ole rohkea ja reilu -työpajaperheessä. Oli mukavaa, että monet lapset vanhempineen ehtivät seikkailla Kalle -karhun kanssa ympäri maailmaa kaiken muun juhlinnan ohessa. Työpajat loivat pienen rauhallisen keitaan hälinän keskelle. Sadun, leikin ja loruilun keinoin etenevä työpaja tutustuttaa perheen pienimmät mm. erilaisuuteen ja ystävyyden merkitykseen, mutta myös vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.
Toisenlaista vuorovaikutusta ystävänpäiväjuhla puolestaan tarjosi vastaanottokeskuksista saapuneille juhlijoille. Heille tapahtuma oli tilaisuus tutustua uusiin paikkoihin Helsingissä, saada uudenlaisia näkökulmia suomalaiseen kulttuuriin ja tutustua uusiin perheisiin lämminhenkisessä ilmapiirissä.
Uskon, että tapahtuma tulee vakiintumaan osaksi Yhteiset Lapsemme ry:n ja Annantalon yhteistyötä, koska tapahtuma sai jälleen kerran valtavasti positiivista palautetta kävijöiltä. Ja kukapa näin kivat juhlat haluaisikaan jättää väliin?
Ps. Bolivian lasten oikeuksien asialla -valokuvanäyttely on esillä 11.2.-21.3.2018 Annantalon toisen kerroksen kuutioissa. Näyttelystä ja siihen liittyvästä valokuvatyöpajasta 10.3. saat lisätietoa täältä.
Nanna Känninen
Kirjoittaja on HUMAK’in opiskelija, joka suorittaa Yhteiset Lapsemme ry:ssä opintoihin liittyvää harjoittelua.
Kuva: Susanna Ba, 2018