10/05/2024 - , , , , , , ,

Eurovaalit 6.-9.6.2024 – Arvot ja oikeudet EU:ssa – Kuuluvatko ne kaikille?

Euroopan parlamentin vaalit pidetään 6.–9. kesäkuuta 2024. Eurovaalien tuloksella on ratkaiseva merkitys miljoonien lasten arkeen ja tulevaisuuteen. Vaaleissa ratkaistaan EU:n suunta seuraavan viiden vuoden ajaksi. Päätös siitä on jokaisen EU-kansalaisen käsissä.

Yhteiset Lapsemme ry:ssä haluamme nähdä Euroopan unionin seisovan arvojensa takana. Haluamme nähdä EU:n vahvana toimijana puolustamassa ihmisoikeuksia, demokratiaa, yhteisvastuuta ja rakentamassa rauhaa maailmassa. Haluamme elää Euroopassa ja maailmassa, jossa lapsen oikeuksien toteutumisesta kaikkien lasten osalta kannetaan huolta ja vastuuta.

Aikamme haastaa EU:n arvoja

Sodat, konfliktit, globaali ilmastokriisi, polarisaatio ja jakautuva hyvinvointi ovat viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana muuttaneet Eurooppaa ja maailmaa. Euroopan unioni on alun perin rauhanprojekti, jonka tavoitteena on edistää rauhaa, unionin arvoja ja EU-kansalaisten hyvinvointia.

EU:n perusarvoja ovat ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratia, yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja tasa-arvo. Näiden arvojen vaaliminen on tärkeää, sillä EU:n todellisuutta ovat tänä päivänä myös rakenteellinen rasismi, avoin vihapuhe, heikompien ja haavoittuvampien huono kohtelu, rajojen sulkeminen turvaa hakevilta ja syvenevä eriarvoisuus. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Gazan tilanne varjostaa koko maailmaa.

Euroopassa lähes neljäsosalapsista on edelleen köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Suurin syrjäytymisen vaara on maahan muuttaneiden, toisen polven ja etnisten vähemmistöjen lapsilla. Syrjintä, rasismi ja vihapuhe aiheuttavat lapsille ja nuorille turvattomuutta, vähentävät osallisuutta ja luottamusta. Turvapaikanhakija- ja pakolaislasten oikeuksien toteutuminen on vaarantunut ja perheenyhdistämisestä on tehty äärimmäisen vaikeaa. Tässä ajassa EU:n on löydettävä paikkansa ja kestäviä oikeudenmukaisia ratkaisuja.

Kuuluvatko EU:n arvot ja oikeudet kaikille?

Yhteiset Lapsemme ry kampanjoi eurovaalien alla nostamalla seuraavina viikkoina Arvot ja oikeudet EU:ssa – kuuluvatko ne kaikille? -podcastsarjan jaksoja. Podcastissa asiantuntijat keskustelevat rasismista ja sen torjumisesta, turvapaikanhakijalapsista, paperittomista lapsista ja perheistä, toisen polven nuorista ja osallisuudesta sekä romanien vaikeasta tilanteesta. Podcastin juontajana toimii Yagmur Özberkan.

Podcastsarja soveltuu kuunneltavaksi yläkouluissa, lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa. Sen kanssa käytettäväksi on tehty oppiaineisto, jossa on tehtäviä ja kysymyksiä sekä diaesitys ja taustatietoa EU:sta. Podcastia voi kuunnella kaikilla yleisimmillä podcastalustoilla mm. Spotifyssä. Sarjan voi kuunnella oppilaiden kanssa kokonaan tai valita omalle ryhmälle osan jaksoista. Podcastin tausta-aineisto on tilattavissa kotisivuiltamme.

Seuraa kampanjaamme ja vaikuta äänestämällä

Yhteiset Lapsemme ry:ssä haluamme uskoa Euroopan unioniin! Yhdessä voimme tehdä EU:n arvoista ja tavoitteista totta äänestämällä niihin aidosti sitoutuneita euroehdokkaita kesäkuun eurovaaleissa.
Seuraa kampanjaamme somessa ja osallistu kampanjointiin rauhan, demokratian, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Euroopan unionissa!

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , , , , , , ,