
Yhteiset Lapsemme 1/2025: Interpedian kansainvälinen adoptiopalvelu tänään
Teksti: Marja Utela
Kuvat: YL-arkisto & Pexels Free Photos
Kansainvälisen adoption globaalilla kentällä on eletty murrosvaihetta viime vuosina. Interpedian adoptiotyö ja kauttamme saapuneiden adoptiolasten määrä ovat kuitenkin pysyneet vakaina.
Viime vuoden aikana adoptoitiin Suomeen Interpedian kautta yhteensä 42 lasta, mikä on lähes yhtä monta kuin vuonna 2023 (43). Uuteen kotiin saapui 18 lasta Etelä-Afrikasta, kuusi Intiasta, viisi Kolumbiasta ja 13 Thaimaasta.
Iältään lapset olivat saapuessaan 1–6-vuotiaita, ja ikäryhmistä suurimmat olivat yksivuotiaat (18) ja kaksivuotiaat (9). Saapuneista poikia oli 24 ja tyttöjä 18.

Globaalien muutosten keskellä työmme
ydin on ennallaan.
Sen keskiössä on edelleen perhettä tarvitseva lapsi.
Kansainvälisessä adoptiossa etsitään perhettä tarvitsevalle lapselle hänen tarpeitaan parhaiten vastaava hakijaperhe. Tämän vuoksi odotusajat vaihtelevat suuresti.
Lapsen tarpeiden ja adoptionhakijoiden valmiuksien ja toiveiden lisäksi odotusaikaan vaikuttavat kohdemaiden lastensuojelun tarpeet ja resurssit. Lapsen vapautuminen adoptioon, ensisijainen kotimaan sijoituksen etsiminen ja sen jälkeen kansainväliseen adoptioon sijoittamisen juridiset vaiheet vievät aikaa.
Viime vuosina kokonaisodotusajat adoptiopalvelussa ovat vaihdelleet alle vuodesta yli neljään vuoteen. Useimmissa prosesseissa hakijoiden on hyvä valmistautua 2–3 vuoden odotukseen.
Suomeen saapuvilla lapsilla on yleisimmin lieviä fyysisiä tai lapsen biologiseen taustaan liittyviä erityistarpeita.
Vuoden 2025 alusta alkaen Interpedia on Suomen ainoa uusia adoptionhakijoita vastaanottava palvelunantaja. Tavoitteenamme on jatkossakin mahdollistaa kansainvälisiä sopimuksia noudattavat kansainväliset adoptiot ja tarjota tukea adoptioprosessin eri vaiheissa. Erityisesti adoption jälkipalvelun osuus on kasvanut työssämme.
Muutosten keskellä työmme ydin pysyy ennallaan, ja keskiössä on edelleen perhettä tarvitseva lapsi. Kansainvälinen adoptio ei ole sopiva kaikille lastensuojelun parissa kasvaville lapsille, mutta yksittäiselle lapselle se voi olla uusi ja ainoa mahdollisuus saada perhe.
Tutkimusten mukaan perhe on lapselle parempi paikka kasvaa kuin lastenkoti.
Vaikka kansainvälinen adoptio on kohdemaissamme vain pieni osa maan lastensuojelua, on niissä edelleen tarvetta myös kansainväliselle adoptiolle. Meillä Suomessa taas on hakijoita, joilla on sydämessä tilaa perhettä tarvitsevalle lapselle.
Kirjoittaja toimii tiedottajana Interpedia ry:ssä.
Takaisin aihealueeseen: Adoptio, Lapsen oikeudet, perheet, verkkolehti