Por Una Sonrisa 18/04/2017 -

Pepe-kerho on tie Bogotan köyhistä kortteleista kouluun

Minulla oli mahdollisuus tutustua Por Una Sonrisan tärkeään toimintaan Bogotassa kahden viikon ajan marraskuussa. Oli hienoa saada olla mukana lasten esikoulutoiminnassa sekä auttaa työntekijöitä kaikenlaisessa työssä. Päiväkerhon lisäksi yhdistys tekee paljon muuta sosiaalityötä Patio Boniton köyhässä kaupunginosassa, jossa monet päiväkerhoa käyvien lasten perheet asuvat.

Järjestön kaksi päätyöntekijää hoitaa sekä päiväkerhotoimintaa että varsinaista sosiaalityötä esim. vanhempien neuvontaa, psykososiaalista tukea sekä myös perustarpeiden ylläpitämistä kuten ruokatarvikkeiden jako erityisen vaikeassa tilanteessa oleville isoille perheille. Järjestö auttaa myös muita toimijoita esimerkiksi kadonneiden lasten etsimisessä ja lasten sijoitusten yhteydessä. Jouluna yhdistyksen työntekijät jakoivat myös ruokaa kodittomille ihmisille.

Ensimmäisen viikon aikana tutustuin perheisiin, heidän olosuhteisiinsa sekä lasten toimintaan. Silloin aloimme myös suunnitella tulevaa joulujuhlaa ja vuosittaista esikoulun päätösjuhlaa. Työntekijät ehdottivat, että pitäisimme juhlat viikkoa aiemmin, jotta minä ehtisin olla mukana. Olin erittäin iloinen tästä mahdollisuudesta, joten intoa täynnä lähdin mukaan jännittäviin valmisteluihin.

Kävimme mm. Madrugon yömarkkinoilla ostamassa kaikille lapsille joululahjaksi kengät ja vaatteita. Yömarkkinoilla hinnat ovat noin kolmasosan normaalihinnoista, joten kannattaa lähteä aamuyöstä liikkeelle. Por Una Sonrisan työntekijät etsivät aina halvimpia hintoja, jotta mahdollisimman moni lapsi saisi lahjan jouluna. Taskulaskin on tärkeä työkalu ja aina mukana, myös ruokaostoksia tehdessä, jotta rahat käytetään mahdollisimman järkevällä tavalla. Kuulin jälkeenpäin, että Madrugonilla käy noin 400.000 ihmistä yössä. Ei mikään ihme, että välillä tönittiin kokematon kävijä melkein kumoon, mutta kivaa oli kuitenkin!

Kahdellekymmenelle perheelle ostettiin myös jouluruokapaketit, jotka sisälsivät muun muassa säilykkeitä, makeisia, kahvia sekä muita jouluherkkuja. Joulujuhla vietettiin perheiden kanssa Sasaiman maaseudulla, joka on noin kahden tunnin ajomatkan päässä Bogotasta.

Tänä vuonna neljä oppilasta saivat päätösdiplomin ja he jatkavat ensi vuonna kouluun. Päivä maaseudulla oli sekä lapsille että vanhemmille erittäin mukava. Kaupunginosassa, jossa perheet asuvat, lapsilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta leikkiä puistoissa tai muutenkaan kodin ulkopuolella. Myös vanhemmat saivat nauttia luonnonkauniista ympäristöstä sekä tilan uima-altaasta. Herkullinen juhla-ateria oli varmaan monen mielestä yksi päivän kohokohdista.

Päivän päätteeksi lapsille annettiin joululahjat sekä perheille ruokapaketit. Ennen kotiin paluuta keskusteltiin vielä vanhempien kanssa vuoden toiminnasta ja vanhemmat saivat antaa palautetta. Oli koskettavaa kuunnella miten paljon Por Una Sonrisan toimintaa arvostetaan ja miten tärkeää on, että lapset pääsevät mukaan oppimaan ja leikkimään.
Vanhempien kiitollisuus ja lasten valloittavat hymyt sekä työntekijöiden sydämellisyys lämmittävät erityisesti näin muuten kylminä aikoina. Toivon, että mahdollisimman moni tulisi mukaan tukemaan näiden lasten esikoulutoimintaa. Ainoastaan koulutuksen kautta lapsilla on mahdollisuus päästä pois köyhyydestä ja turvattomasta elinympäristöstä.

Lotta Lindblom
lottalindblom@yahoo.com
Yhteiset Lapsemme 1/2016

Takaisin aihealueeseen: