Vanhan byrokratian vangit 18/04/2017 -

Vanhan byrokratian vangit

Maahanmuuttajat ja pakolaiset ovat viime aikoina aiheuttaneet hurjan yhteiskunnallisen keskustelun. Hälystä huolimatta suuri osa Suomeen tulleista pakolaisista myös jää Suomeen ja alkaa elää elämäänsä täällä. Omien asioiden saaminen edes kohtalasiin uomiin on kuitenkin hyvin vaikeaa. Siitä kertoo Niemisen, Kivijärven ja Toivikon kirja Kiertoteitä.

Vanhan byrokratian vangit

Harri Nieminen, Antti Kivijärvi ja Kristiina Toivikko: Kiertoteitä – Maahan muuttaneet nuoret yhteiskunnallisten esteiden edessä, Into 2015, 224 sivua.

Kirjoittajien mukaan kiertotie kuvaa maahan muuttaneiden nuorten etenemistä kohti hyvää elämää, eli työllistymistä, itsenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Kuitenkin suomalainen todellisuus asettaa hyvän elämän tavoittelulle lukuisan joukon esteitä, jotka pitää tavalla tai toisella kiertää.

Tärkeimmät esteet liittyvät asumiseen, koulutukseen, byrokratiaan ja yleiseen vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Kirjaan on koottu maahanmuuttajanuorten kokemuksia jokaisesta niistä. Vaikka nuorten tarinat ovat yksittäistapauksia, ne eivät ole ainutlaatuisia. Hurjia ne ovat. Olen adoptoinut lapsen Keniasta ja käynyt läpi sikäläisen byrokratiaviidakon. Luulin tietäväni paljon siitä, kuinka vaikeaa viranomaisten kanssa toimiminen voi olla. Kiertoteitä-kirjan tarinoita lukiessani huomaan ajattelevani, että mehän selvisimme helpolla.

Esimerkiksi päälle parikymppinen Afran joutui asunnottomaksi peruskouluopintoja suorittaessaan. Hän ei voinut kuitenkaan saada opintotukea tai työttömyysetuutta, koska Kela tulkitsi opinnot osa-aikaisiksi ja TE-toimisto päätoimisiksi. Niinpä Afran joutui sinnittelemään kavereidensa nurkissa pelkän toimeentulotuen varassa. Samoin kävi Fahadille, joka aikuisena peruskoulua opiskelevana, töissä käymättömänä, ei ollut järjestelmän mukaan opiskelija eikä työtön.

Samanlaisia tarinoita suomalaisen byrokratian käsittämättömyydestä on kirjassa läjäpäin. On jotenkin surkuhupaisaa, että yksi maailman kehittyneimmistä virkakoneistoista on niin avuton maahanmuuttajien ja heidän monisyisten ongelmiensa ja tarpeidensa kanssa.

Kiertoteitä-kirjan soisi kuuluvan jokaisen suomalaisen poliitikon ja virkamiehen lukulistalle mahdollisimman pian. Nyt tuhlaamme hurjat määrät niin inhimillistä kuin taloudellistakin pääomaa pelkästään sen takia, että virkakoneistomme on vielä tänäkin päivänä valmis palvelemaan vain yhtenäiskulttuuria. Muualta tulleet jäävät liian pitkäksi aikaa vanhan byrokratian vangeiksi, vaikka heidän pitäisi päästä toteuttamaan itseään omaksi ja yhteiskunnan parhaaksi.
Harri Nieminen, Antti Kivijärvi ja Kristiina Toivikko: Kiertoteitä – Maahan muuttaneet nuoret yhteiskunnallisten esteiden edessä, Into 2015, 224 sivua.

Teksti: Harri Junttila
Yhteiset Lapsemme 1/2016

 

Takaisin aihealueeseen: