Kaksi nuorta maalaa pöydän ääressä 27/09/2021 - , ,

YL 3/2021: Kesäisiä retkiä ja taidetoimintaa turvapaikanhakijaperheille

Teksti: Anna Etzell
Kuva: Hanna-Leena Ylönen

Kotouttavassa vapaa-ajan toiminnassa onnistuttiin vallitsevasta tilanteesta huolimatta toteuttamaan turvallisesti ja onnistuneesti kesäistä ohjelmaa ja retkiä. Retkikohteiksi valikoituivat Seurasaari ja Suomenlinna ja Vanhassa Kirkkopuistossa järjestettiin picnic. Lisäksi kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan taidetyöpajaan taidemuseo Emmassa.

Puistopicnicillä oli ohjelmassa pihapelejä ja eväiden syöntiä. Retkeläiset osallistuivat peleihin, ja lapset innostuivat erityisesti kokeilemaan niin uusia pelejä ja leikkejä kuin jo ennalta tuttuja puuhia. Myös vapaaehtoiset ja vanhemmat lähtivät mukaan peleihin ja leikkeihin. Yhteiset Lapsemme ry hankki retkelle pihapelejä ja retkellä kokeiltiinkin pallon ja frisbeen heittoa, renkaanheittoa, hyppynarulla hyppyä ja petankia, mutta myös saippuakuplien puhaltelua oli ohjelmassa. Retken kohde valikoitui läheltä vastaanottokeskusta, jotta perheet voivat helposti vierailla puistossa myös jatkossakin ja retken avulla lähialue palveluineen tuli perheille tutummaksi. Retkellä kuunneltiin myös asukkaiden toivemusiikkia ja syötiin eväitä. Retken lopuksi hankitut pihapelit lahjoitettiin vastaanottokeskukseen.

Ennen paluuta kouluarkeen saimme mahdollisuuden osallistua taidemuseo Emmassa järjestettyyn taidetyöpajaan, jonka ohjasi kuvataiteilija Laura Merz. Työpajan tuotokset tulevat osaksi suurempaa yhteisötaideteosta. Taidetyöpajassa päästiin kokeilemaan erilaisten eläinten maalaamista musteella mitä mielikuvituksellisimmilla siveltimillä, kuten hammasharjoilla ja kenkäharjoilla. Työpajasta matka jatkui hyvin ansaitulle kakulle ja kahville kauppakeskus Ainoaan. Retki oli osallistujien mielestä onnistunut ja kaikki jäivät odottamaan innolla yhteisötaideteoksen julkistamista. Kaikki pääsevät ihailemaan taidetyöpajan tuotoksia Taidemuseo Emman ulkopuolelle nousevalla työmaa-aidalla.

Retket olivat sekä osallistuvien perheiden että vapaaehtoisten mielestä onnistuneita; pihapelit, eväiden syöminen, luova toiminta, hauskanpito ja yleinen yhteisöllinen tekeminen ja yhdessä olo keräsivät positiivista palautetta sekä toiveita uusista retkistä.

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , ,