13/12/2024 - , ,

Yhteiset Lapsemme 4/2024: Kokemuksia vertaistuesta ja asiantuntijaksi kasvamisesta Suomessa

Teksti: Charlotta Anttila
Kuvat: Anabelen Laitinen

Kolme nuorta – Morteza Ibrahimi (19), Elyas Khademi (21) ja Mahdi Mozafari (25) ovat mukana Kuule minua-hankkeessa (2023–2025), joka tarjoaa mahdollisuuden kokemusasiantuntijakoulutukseen ja vertaistukea turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisille nuorille Suomessa. Tavoitteena on voimaannuttaa nuoria ja tuoda heidän äänensä esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa.  He kertovat, miten hanke on edistänyt heitä löytämään oman suuntansa uudessa kotimaassaan.

Mahdi, Elyas ja Morteza jakavat syvällisiä ajatuksia siitä, mitä tarkoittaa olla maahan muuttanut nuori Suomessa. He korostavat suomen kielen oppimisen merkitystä arjen sujuvuuden ja opiskelumahdollisuuksien kannalta sekä harrastusten roolia ystävien löytämisessä ja kotoutumisessa. He myös pohtivat suomalaisen yhteiskunnan sosiaalisia haasteita, kuten suomalaisten varautuneisuutta ja sitä, kuinka tärkeää on, että yhteiskunta tarjoaa heille tukea ja tietoa kotoutumisprosessin helpottamiseksi.

Miten tulitte mukaan hankkeeseen?

Elyaksella on aina ollut halu vaikuttaa ja tehdä työtä sen eteen. Elyaksen tuntema sosiaalityöntekijä oli kuullut Kuule minua -hankkeesta ja ajatteli, että hanke voisi olla hyvä paikka Elyakselle päästä tekemään tärkeää työtä. Yhteistyöhenkilön kautta Elyas aloitti hankkeessa puolitoista vuotta sitten ja oli mukana ensimmäisissä ryhmissä, joissa koulutettiin kokemusasiantuntijoiksi.

”Koin, että vaikuttamistyö sopii minulle”.

Morteza kuuli hankkeesta, kun hanketta esiteltiin hänen koulussaan. Afganistanista kotoisin oleva nuori kertoi hankkeen tarkoituksesta, mikä innoitti Mortezaa kokeilemaan hanketta, jossa hän aloitti vuonna 2023.

 ”Ja sitten kun tulin kuuntelemaan ja näin itse, että mistä puhutaan, tykkäsin ja päätin jatkaa hankkeessa.”

Mahdi puolestaan kuuli Kuule minua-hankkeesta kaveriltaan, joka oli jo mukana. Hanke oli silloin vielä alkutekijöissä. Kaverin kannustamana Mahdi päätti liittyä mukaan ja tutustua siihen, mitä hankkeessa tehdään. Mahdista on tullut yksi hankkeen aktiivisimmista jäsenistä.

”Kun on esiintynyt ja jakanut omaa elämäntarinaansa on saanut paljon uusia ideoita, mihin lähteä muutoksia tekemään.”

Millaista tukea olette saaneet vertaisryhmästä?

Vertaistukiryhmässä nuoret kokoontuvat yhdessä keskustelemaan. Elyas kertoo, kuinka jokaisella heistä on moninaiset taustat ja kokemukset uudesta elämästään Suomessa. On ollut helpottavaa jakaa kohtaamiaan haasteita muiden kaltaistensa nuorten kanssa.

”Keskustelimme juuri siitä, miten voimme paremmin kotoutua. Miten voimme kokemuksen kautta auttaa muita nuoria ja mitä voidaan tehdä paremmin. Se on ollut iso tuki, että jutellaan ja keskustellaan myös ihan arjesta ja koulusta.”

Mahdi toteaa, että ”vertaistukea on saatu eri tavalla eri aikoina. Varsinkin silloin alussa puhuttiin enemmän sellaisista ikävistä kokemuksista, mitä oli Suomessakin kertynyt, esimerkiksi rasistisia kokemuksia. ”

Mahdi kertoo siitä, miten nuorilla on hankaluuksia uudessa yhteiskunnassa lähteä aivan nollasta luomaan sellainen persoona, joka sopisi suomalaiseen yhteiskuntaan. Vertaistukiryhmässä nuoret ovat voineet puhua näistä haasteista, ja jokainen on parhaansa mukaan pyrkinyt tukemaan muita.

”Olin aluksi vähän ujo puhumaan ryhmän edessä” sanoo Morteza. Hänen toiveena oli oppia esiintymään rohkeammin, ja vertaistuella on ollut siihen suuri merkitys.

Onko itsevarmuutenne kasvanut?

”Lähtökohtaisesti itsevarmuuden pitäisi tulla siitä, että tuntee itsensä. Tietää omat vahvuudet ja heikkoudet, ja lähtee sitten kehittämään heikkouksiaan”, sanoo Mahdi. Yleisön edessä esiintymiseen on auttanut se, että hankkeen aikana on saanut hyviä ohjeita ja vinkkejä siihen ja kaikki tämä on lisännyt varmuutta osaltaan.

Myös Elyas ja Morteza kertovat itsevarmuutensa lisääntyneen. Elyas muistaa lukiossa opiskellessaan saaneensa mahdollisuuden kertoa omasta elämästään koulussaan.

”Monta kertaa minulla on ollut mahdollisuus vaikuttaa ja kertoa omasta kokemuksesta, mutta mulla ei ollut sitä rohkeutta. Vaikuttamiseen ja esiintymiseen tarvitaan rohkeutta, jotta uskaltaa puhua. Mutta onneksi mä tulin tänne, jotta löydän sen rohkeuden. Mä haluan vaikuttaa.”

Morteza on päässyt kokemusasiantuntijakurssilla kehittämään omia esiintymistaitojaan. ”Ensimmäinen esiintymiskerta ei ollut helppoa, joka kerta kun olen käynyt esiintymässä, se on helpottunut.”

Missä olette olleet puhumassa, ja millainen kokemus se on ollut?

Mahdi oli lokakuussa Tampereella puhumassa kokemusasiantuntijana Lastensuojelupäivillä.   Hän koki pystyneensä vaikuttamaan enemmän kuin joskus itse ajatteli. Sillä on merkitystä mitä on elämässään tekemässä. ”Haluan myös jakaa muidenkin nuorten kokemuksia ja haasteita, ja tuoda heidänkin ääntään kuuluviin”.

Morteza on käynyt pari kertaa puhumassa. Se on luonut tunteen siitä, että saa ja pystyy vaikuttamaan. ”Saat vaikuttaa vaikka se voi tuntua tosi pieneltä. Haluan jatkaa tätä ja katsotaan, miten se menee tulevaisuudessa.”

Elyas on ollut puhumassa mm. sosiaalityöntekijöille Järvenpäässä, kansanedustajille eduskunnassa ja THL:n PALOMA-päivillä.

”PALOMA-päivät olivat tosi hyvä kokemus, vaikka jännitti todella paljon. Sain todella hyvää palautetta. En olisi uskonut, että ihmiset oikeasti tykkäävät ja haluavat kuulla nykynuorten ääniä ja kokemuksia.”

Elyaksen tavoitteena on auttaa maahanmuuttaja nuoria kotoutumaan paremmin. ”Kotoutuminen voi olla pienistä asioista kiinni. Haluan auttaa sen verran, kun pystyn, olla heidän kaverinsa, ettei jäisi yksin.”

Mitä haluaisitte sanoa juuri Suomeen saapuneelle nuorelle?

Mahdi: Suomen kielen oppiminen on äärimmäisen tärkeää. Se ei ole tärkeää vain arjessa pärjäämisen tai katukielen vuoksi, vaan myös siksi, että kirjakieli avaa ovia opiskeluun ja työelämään. Riippumatta siitä, mitä haluat Suomessa tehdä tai mihin suuntaan elämäsi täällä menee, kielen hallinta on avain. Kielitaito vaikuttaa myös siihen, saatko kavereita vai et. Kannattaa tutustua maan kulttuuriin ja tapoihin, jotta voit rakentaa elämääsi tässä yhteiskunnassa. On tärkeää ymmärtää, mihin olet tullut ja mihin olet menossa, eikä jäädä pelkästään menneen elämän varaan.

Elyas: Suomeen kotoutuakseen ei riitä, että yrittää yksin – tarvitset myös muita ihmisiä ympärillesi, erityisesti suomalaisia kavereita. Se ei ole aina helppoa, mutta harrastusten kautta voi löytää sekä ystäviä että tekemistä. Harrastukset antavat mahdollisuuden oppia kieltä ja olla osa yhteisöä. Suomalainen yhteiskunta voi tuntua aluksi sulkeutuneelta, mutta se vaatii rohkeutta lähestyä ihmisiä ja alkaa jutella heidän kanssaan. Omasta kulttuuristani poiketen suomalaiset eivät aina avaa itseään nopeasti, ja ystävyyssuhteiden rakentaminen vie aikaa. Olisi hyödyllistä, jos Suomeen saapuville nuorille järjestettäisiin kursseja, joissa kerrotaan suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta omalla kielellä. Tämä auttaisi ymmärtämään, millainen maa Suomi on, ja orientoitumaan paremmin.

Morteza: Kieli on mielestäni avain, joka voi avata monia ovia. Jos saat tilaisuuden käyttää osaamistasi mutta et hallitse kieltä, et välttämättä pysty hyödyntämään tilaisuutta täysillä. Harrastukset voivat olla hyvä tapa kehittää kielitaitoa ja samalla tuovat mielekästä tekemistä. Olen itse huomannut, että harrastusten kautta voi saada ystäviä. Tämä tekee kielitaidon harjoittelusta myös hauskempaa. Kannattaa olla aktiivinen ja etsiä sinulle sopivia mahdollisuuksia olla mukana ja kokea, mitä kaikkea Suomessa on tarjota.

Miltä tulevaisuutenne näyttää hankkeen jälkeen?

Mahdi: Tulevaisuuteni on aina näyttänyt valoisalta, ja olen pyrkinyt jatkuvasti parempaan suuntaan. Hanke on antanut minulle uusia ideoita ja mahdollisuuksia, erityisesti kun olen saanut esiintyä eri paikoissa ja tuoda esiin omia kokemuksiani. Olen oppinut yhdistämään menneisyyteni ja nykyisyyteni kokemukset, ja se on auttanut minua asettamaan uusia tavoitteita tulevaisuuteen. Olen aina tiennyt, että haluan auttaa muita, mutta hankkeen aikana minulle on selkeytynyt, millä tavalla haluan vaikuttaa. Se on vahvistanut suuntaani.

Elyas: Haluan jatkaa vaikuttamistyötä myös hankkeen jälkeen. Tämä, mitä teemme nyt, on vasta pieni askel verrattuna siihen, mitä nuoret oikeasti tarvitsevat. Etenkin vasta Suomeen tulleet nuoret kaipaavat paljon enemmän tukea ja tietoa, ja haluan olla heidän elämässään mukana – vaikka vain kaverina, joka auttaa heitä sopeutumaan. Haluan varmistaa, että heidän kotoutumisprosessinsa on helpompi kuin omani. Uskon, että tiedon ja tuen avulla nuoret voivat kotoutua entistä paremmin. Asioita voidaan tehdä nykyistä tehokkaammin, ja haluan olla mukana tekemässä siitä totta.

Morteza: Toivoisin voivani jatkaa hankkeessa ja tässä ryhmässä. Ennen kuin tutustuin tähän ryhmään, ajattelin, että monet vaikeudet ja haasteet tapahtuivat vain minulle. Kun tapasin muita hankkeen nuoria ja kuulin heidän elämäntarinoitaan, huomasin, että moni muu on käynyt läpi samanlaisia asioita. Se on auttanut minua jaksamaan ja uskomaan, että tulevaisuus voi olla parempi. Nyt ymmärrän, kuinka tärkeää on jakaa näitä tarinoita ja kokemuksia. Kokemusasiantuntijana voin vaikuttaa siihen, että muut nuoret näkevät toivon ja mahdollisuudet elämässään. Hankkeen kautta olemme voineet näyttää, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin.

Millaista on olla nuori 2024?

Elyas: Yleisesti nuorena oleminen on kivaa, mutta maahanmuuttajataustaisena nuorena se ei aina ole yhtä helppoa. Meillä on erilaisia taustoja, ja olemme nähneet elämässämme paljon ennen Suomeen tuloa. Uuteen yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii moninkertaista työtä, ja välillä tuntuu, että pitää taistella, jotta oma ääni saadaan kuuluviin. Silti Suomessa on mukavaa olla nuori, ja toivon, että myös muut nuoret tajuaisivat sen.

Vuosi 2024 ei kuitenkaan näytä täysin valoisalta nuorten näkökulmasta. Monilla on paineita ja ahdistusta siitä, miten asiat kehittyvät yhteiskunnassa ja maailmalla. Meiltä nuorilta vaaditaan paljon – ei pelkästään vahvuutta, vaan myös rohkeutta nostaa esiin tärkeitä asioita ja puhua ääneen. ’Meidän pitää tehdä itsestämme vähän vahvempia kuin mitä eilen oltiin.’

Haluan myös kannustaa suomalaisia nuoria olemaan avoimia ja ystävällisiä maahanmuuttajanuorille. Heistä voi tulla teille todella hyviä kavereita. Monikulttuuriset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat tärkeitä kaikille – niiden avulla kukaan ei jää yksin.

Morteza: Tuntuu hyvältä olla nuori – on energiaa ja voimaa jaksaa. Mutta maahanmuuttajataustaisena nuoruus voi olla haastavampaa. Esimerkiksi peruskoulun joutuu joskus käymään uudelleen, ja kun jatkaa opintoja, saattaa olla vanhempi kuin muut opiskelijat. Tämä voi luoda tunteen, että olisi muita jäljessä, vaikka tiedänkin, ettei itseään kannata vertailla muihin.

Vanhemmat saattavat odottaa, että nuori olisi jo töissä tai ’valmis aikuinen’, mutta todellisuudessa myös meillä on omat haasteemme. Silti haluan sanoa kaikille maahanmuuttajanuorille: opiskelkaan hyvin ja käykää harrastamassa. Se auttaa löytämään paikan uudessa ympäristössä.

Mahdi: Nuorena oleminen on hienoa, koska on energiaa ja sinnikkyyttä kohdata haasteita ja jatkaa eteenpäin. Suomessa nuorena oleminen voi kuitenkin olla haastavaa, erityisesti silloin, kun tulee aivan erilaisesta yhteiskunnasta. Se vaatii paljon oppimista ja sopeutumista.

On tärkeää, ettei vertaile itseään muihin, vaan uskoo itseensä ja unelmiinsa. Kun huomaat, että muutoksia täytyy tehdä, älä odota, että joku muu tekee sen puolestasi – tee se itse. Yritän elämässäni ympäröidä itseni ihmisillä, joilla on samanlaiset tavoitteet ja jotka jakavat saman energian. Yhdessä voimme kasvaa ja kehittyä.

Nuoret kiittävät kaikkia, jotka ovat mahdollistaneet tämän hankkeen. ”Erityisesti Hanna Nygren Ehjä ry:stä, joka on koordinoinut toimintaa, ja kaikkia muita, jotka ovat auttaneet meitä löytämään itsemme ja vahvuutemme. Tämä hanke on antanut meille nuorille äänen ja luonut alustan vaikuttaa. Kiitos meidän kaikkien puolesta.”

Suuntaa ja vahvuuksia tulevaisuuteen

Morteza, Elyas ja Mahdi kokevat löytäneensä vahvuuksiaan ja omaa suuntaansa Suomessa. He uskovat, että heidän kokemuksensa voivat rohkaista ja inspiroida myös muita nuoria. Vertaistuki on antanut heille sekä käytännön neuvoja että tärkeän yhteisön, joka tukee heitä erilaisissa elämäntilanteissa.

Näiden nuorten kokemukset osoittavat, miten tärkeää vertaistuki, itsensä kehittäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat heidän kotoutumisprosessissaan. Heidän tarinansa tuovat esille tarpeen luoda tukevampia rakenteita ja avoimempia asenteita, jotta jokainen nuori voisi löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Nuorten rohkaiseva viesti kaikille painottaa verkostoitumisen tärkeyttä ja kehottaa suomalaisia nuoria olemaan avoimia ja ystävällisiä maahan muuttaneille nuorille. On tärkeää tukea turvapaikanhakija nuoria osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Valoisaa syksyä kaikille lukijoille – erityisesti kaikille nuorille, jotka tekevät töitä omien unelmiensa eteen!

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , ,