12/09/2024

Yhteiset Lapsemme 3/2024: Antirasismi vaatii huoltajalta rohkeita tekoja

Teksti: Hanna-Leena Ylönen
Kuva: Mikhail Nilov / Pexels

Iiris Setianton opinnäytetyö Valkoiset huoltajat kasvattamassa POC-lapsia on tehty toimeksiantona Mixed Finnsille. Tavoitteena on ollut luoda antirasistisen kasvatuksen työkalu palvelumuotoilun menetelmin. Opinnäytetyötä varten Setianto on haastatellut kuutta antirasismin asiantuntijaa ja viittä valkoista POC-lapsen huoltajaa. Näiden lisäksi kyselytutkimukseen on vastannut 26 huoltajaa. Lopputuloksena syntyi Yhdessä vahvempia -videokonsepti, joka tarjoaa tietoa, neuvoja ja esimerkkejä rasismin käsittelyyn ja tiedostamiseen helposti omaksuttavalla tavalla.

Opinnäytetyön aihe on syntynyt siitä huomiosta, että mixed-suomalaisuutta on tutkittu hyvin vähän. Vielä vähemmän on käsitelty valkoisten huoltajien kasvatuksen vaikutuksia POC-lapsiin. Monet kulttuurista moninaisuutta puolustavat järjestöt ovat tosiasiallisesti hyvin valkoisia, ja silloin on vaarassa, etteivät vaikkapa kasvatusta koskevat näkökulmat ole tarpeeksi moninaisia. Opinnäytetyö ja videokonsepti pyrkivät korjaamaan tätä epäkohtaa.

”Valkoisilla huoltajilla ei ole, eikä koskaan tule olemaan, kokemusta rasismista tai siitä millaista on elää valkonormatiivisessa yhteiskunnassa ruskeana ihmisenä”, Setianto toteaa. Valkonormatiivinen yhteiskunta sekä rasismikokemukset vaikuttavat lapsen identiteetin muodostumiseen. Opinnäytetyön tavoitteena on tuoda esille näitä vaikutuksia ja huoltajien vastuuta puuttua ja tunnistaa rasismia sekä omassa käytöksessään että kodin ulkopuolella.

”Valkoisilla huoltajilla ei ole, eikä koskaan tule olemaan, kokemusta rasismista tai siitä millaista on elää valkonormatiivisessa yhteiskunnassa ruskeana ihmisenä”

– Iiris Setianto

Kaikki lapset oppivat sosialisaation kautta jo pieninä, miten ihmisiä kohdellaan eri tavoin heidän taustansa tai ihonvärinsä perusteella. Kulttuurisesti moninaisissa POC-perheissä lapsi valmistellaan kohtaamaan rasismia. Tätä ”rotuun” ja etnisyyteen perustuvaa sosialisaatiota kutsutaan englanniksi nimellä racial-ethnic socialization, ja sillä on tutkittu olevan positiivista vaikutusta lapsen identiteetin muodostumiselle ja mielenterveydelle. Valkoisissa perheissä saatetaan sen sijaan pikemminkin vältellä erilaisuudesta ja ”rodusta” puhumista, ja korostaa kaikkien samanlaisuutta. POC-lapsen kohdalla tämä saattaa häivyttää hänen etnistä perimäänsä ja sen vaikutusta hänen elämäänsä.

Rasismista tulisi puhua jo pienille lapsille, sillä rasistisia ajatusmalleja omaksutaan jo 2–4-vuoden iässä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viidesosa Suomen afrikkalaistaustaisista on kokenut rasismia jo varhaiskasvatuksessa. Kulttuurisesti moninainen ympäristö ei takaa sitä, että rasismia ei koettaisi tai rasistisia ajatusmalleja ei syntyisi, vaan asiaa täytyy aktiivisesti käsitellä kaikkien lasten kanssa. Aikuisen – olipa kyseessä varhaiskasvatuksen ammattilainen tai oma huoltaja – tulee olla se turvallinen aikuinen, jolle lapsi uskaltaa tarvittaessa avautua kokemastaan rasismista.

On monia syitä, miksi ruskeilla suomalaisilla on vaikeuksia löytää omaa paikkaansa suomalaisessa identiteetissä. Valkoisuuden merkitys suomalaisuudessa on vain yksi näistä, toinen voisi esimerkiksi olla terminologian puute ja käsitteiden viidakko. Ruskeisiin suomalaisiin viitataan usein mediassa ja tutkimuksissa maahanmuuttajina tai maahanmuuttajataustaisina, mutta nämä käsitteet eivät kata kaikkia ruskeita suomalaisia, ja erottelevat heidät jo valmiiksi valkoisista suomalaisista. Monet voivat kokea, että omasta identiteetistä on hankala keskustella, sillä sille ei löydy suomen kielestä sopivia sanoja. (Students of Color ry 2021)

Setianton opinnäytetyön tuloksena syntynyt Yhdessä vahvempia on tarinallisuutta hyödyntävä, animoitu, kaksiosainen video, jonka on tarkoituksena toimia antirasistisen kasvatuksen työkaluna valkoisille POC-lasten huoltajille. Videossa on otettu huomioon sekä asiantuntijoiden että huoltajien tuomat vinkit ja toiveet helposti sisäistettävällä tavalla. Ensimmäinen osa kuvaa rasismin kokemusta eri ikäisten lasten silmin. Toinen osa toistaa samat kohtaukset, mutta antaa huoltajille esimerkkejä tilanteissa toimimiseen: etsimään lisää tietoa, asettamaan rajoja perheen ulkopuolisille henkilöille ja opettamaan lasta olemaan ylpeä omasta identiteetistään.

Antirasismi vaatii huoltajalta rohkeita tekoja. Valkoisen huoltajan täytyy käsitellä omia etuoikeuksiaan ja ennakkoluulojaan, ja tulla tietoisemmaksi rasismin eri muodoista, jotta hän voisi olla tukena lapsensa rasismikokemuksissa ja identiteetin muodostumisessa. Setianton Yhdessä vahvempia -videon tarkoituksena on herättää katsojassa tunteita ja ymmärrystä siitä, miten rasismi vaikuttaa identiteetin muodostumiseen. Se korostaa yhteisön tärkeyttä, perheen arvojen sanallistamista sekä rajojen asettamista työkaluina lapsen tukemiseen. Video pyrkii myös auttamaan huoltajia reflektoimaan omia ajatusmallejaan.

Linkki opinnäytetyöhön Valkoiset huoltajat kasvattamassa POC-lapsia. Työkaluja huoltajille antirasistiseen kasvatukseen palvelumuotoilun menetelmin.

Lisää ajankohtaisia:

Vuokrataan toimitilaa järjestöjen yhteisöstä Etu-Töölöstä Helsingistä

09/04/2025

Näkyvätkö työhuoneesi ikkunasta kesäkuussa kukkivat hevoskastanjat? Tervetuloa mukaan järjestöjen yhteisöön Etu-Töölöön! Toimitilamme sijaitsevat Hesperian bulevardilla, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 15 A...

Lue lisää

Lämpimät kiitokset kaikille Yhdessä rasismia vastaan -tapahtumassa mukana olleille!

27/03/2025

Vuoden 2025 YK:n rasisminvastainen viikko on päättynyt, mutta työmme yhdenvertaisen yhteiskunnan ja rasismista vapaan lapsuuden puolesta jatkuu vuoden jokaisena päivänä....

Lue lisää

Kunta- ja aluevaalit 2025: Turvallinen ja rasismista vapaa lapsuus on jokaisen oikeus

26/03/2025

Yhteiset Lapsemme ry:n tavoitteet kunta- ja hyvinvointialueiden päättäjille 2025 Lapset ja nuoret tarvitsevat päättäjiltä toivoa tulevaisuuteen, erityistä huomiota päätöksenteossa ja...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2025 Pääkirjoitus: Lastemme tulevaisuus tarvitsee hyväntekijöitä

25/03/2025

Teksti: Katja Mannerström Viimeaikaiset poliittiset käänteet ovat herättäneet meissä monissa huolta ja hätää. Miten käy demokratian, rauhan ja ihmisoikeuksien? Onko...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2025: Somen siunaus ja kirous – Tieto, vertaistukea ja suojelua nuorille sosiaalisessa mediassa

25/03/2025

Teksti: Irma MarttinenKuva: Mary Taylor & Mixed Finns Sosiaalinen media on jo pitkään ollut tärkeä osa nuorten arkea. Onkin varsin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2025: Jääkiekko kasvattaa – mutta mitä se opettaa?

24/03/2025

Teksti: Svante Suominen & Tuomas Tuomi-NikulaKuva: Patrick Stycz Juniorijääkiekon tulisi olla lapsille turvallinen ja innostava ympäristö, jossa voi kasvaa paitsi...

Lue lisää