24/03/2025

Yhteiset Lapsemme 1/2025: Jääkiekko kasvattaa – mutta mitä se opettaa?

Teksti: Svante Suominen & Tuomas Tuomi-Nikula
Kuva: Patrick Stycz

Juniorijääkiekon tulisi olla lapsille turvallinen ja innostava ympäristö, jossa voi kasvaa paitsi pelaajana myös ihmisenä. Valitettavasti viimeaikaiset uutiset rasistisesta ja syrjivästä kielenkäytöstä junioreiden peleissä ovat herättäneet monia meistä miettimään: mitä me oikeastaan opetamme lapsillemme jääkiekon parissa?

Helsingin Sanomien tammikuun lopussa (29.1.2025) julkaisema artikkeli paljasti karun todellisuuden. Juniorikiekossa paljastuu viikoittain tapauksia rasistisesta kielenkäytöstä, ja kurinpitovaliokunta on antanut kuluvalla kaudella jo 24 pelikieltoa tällaisesta käytöksestä. Eikä tämä varmastikaan ole koko totuus – moni tapaus jää raportoimatta tai ilman seuraamuksia.

Aikuisten vastuu alkaa pukukopista

”Toivoisin, että aikuisilla olisi tahtoa ja rohkeutta puuttua lasten epäasialliseen käytökseen matalalla kynnyksellä. Jos lapsen suusta tulee rasistista tai homofobista puhetta, vaikka vitsillä, pitää olla rohkea ja sanoa, että se ei ole ok,” Tuomas Tuomi-Nikula toteaa.

Tuomas Tuomi-Nikula (vas.) ja Svante Suominen

Pukukopit ja kentän laidat ovat paikkoja, joissa lapset testaavat rajojaan. Ilman aikuisten läsnäoloa ne voivat nopeasti muuttua tiloiksi, joissa sopimattomasta käytöksestä tulee normi. Valitettavasti edelleen kuulee tarinoita siitä, kuinka aikuiset sivuuttavat lasten loukkaavat sanat olankohautuksella – ”eihän se mitään tarkoittanut” tai ”pojat on poikia” ovat tuttuja selityksiä.

Puuttumattomuus normalisoi karmiviakin asioita. Siksi on tärkeää, että aikuiset – valmentajat, huoltajat ja vanhemmat – ottavat aktiivisen roolin turvallisen ilmapiirin luomisessa. Lapsille tulee näyttää esimerkkiä siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Jääkiekko voi olla kasvun paikka – myös henkisesti

”Minulle jääkiekon parissa toimimisen motivaattori on aina ollut siinä, mitä laji voi opettaa ihmisille – ei vain jäällä, vaan myös sen ulkopuolella,” Svante Suominen kertoo.

Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji. Sen vaikutus ulottuu pitkälle kaukaloiden ulkopuolelle koulupihoille ja sosiaalisiin verkostoihin. Joukkueiden parhaat pelaajat toimivat usein roolimalleina – eivät vain pelikentällä, vaan myös käytöksessään.

Tämän takia on tärkeää, että valmentajat ymmärtävät roolinsa kasvattajina. Valmentajan tehtävä ei ole vain kehittää pelaajien taitoja, vaan myös kasvattaa heistä kunnioittavia ja reiluja ihmisiä. Joukkueiden sisäisillä säännöillä ja ilmapiirillä on valtava merkitys. Kun käytökseen kiinnitetään huomiota ja asioista keskustellaan avoimesti, hyviä asioita tapahtuu.

Kulttuuri ei muutu itsestään

”Liian usein kuulee, että asiat ovat tietyllä tavalla, koska ’näin on aina tehty’, mutta se ei ole mikään syy olla muuttamatta toimintatapoja,” Svante muistuttaa.

Meidän on lopetettava odottaminen ja aloitettava toiminta. On meidän – valmentajien, toimihenkilöiden, vanhempien ja seurojen – vastuulla muuttaa ja kehittää lajikulttuuria. Tämä tarkoittaa paitsi epäkohtiin puuttumista myös esimerkin näyttämistä. Juniorijääkiekon tulisi olla paikka, jossa jokainen lapsi ja pelaaja tuntee olevansa arvostettu ja turvassa.

”Ajatus siitä, että jääkiekko voisi olla edelläkävijä kasvatuksellisessa työssä, on minusta todella inspiroiva,” Tuomas pohtii. ”Meidän aikuisten pitäisi nähdä jääkiekko lajina, joka kasvattaa nuorista kohteliaita, yhteistyökykyisiä ja reiluja ihmisiä – ei vain hyviä pelaajia.”

Me voimme muuttaa tämän

Jääkiekko on paljon enemmän kuin peli. Se on yhteisö, jolla on valtava vaikutus lapsiin, nuoriin ja yhteiskuntaan. Meillä on mahdollisuus – ja velvollisuus – tehdä siitä yhteisö, jossa syrjinnälle ei ole tilaa.

Maailma ei muutu, ellei sitä muuteta.

Svante Suominen, isä, ohjelmistoyrittäjä, Save Pond Hockey -aktiivi, harrastejääkiekkoilija ja jääkiekkoapuvalmentaja.
Tuomas Tuomi-Nikula, isä, radiojuontaja, Helsingin kulttuuri ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen, jääkiekkoapuvalmentaja.

Lisää ajankohtaisia:

Vuokrataan toimitilaa järjestöjen yhteisöstä Etu-Töölöstä Helsingistä

09/04/2025

Näkyvätkö työhuoneesi ikkunasta kesäkuussa kukkivat hevoskastanjat? Tervetuloa mukaan järjestöjen yhteisöön Etu-Töölöön! Toimitilamme sijaitsevat Hesperian bulevardilla, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 15 A...

Lue lisää

Lämpimät kiitokset kaikille Yhdessä rasismia vastaan -tapahtumassa mukana olleille!

27/03/2025

Vuoden 2025 YK:n rasisminvastainen viikko on päättynyt, mutta työmme yhdenvertaisen yhteiskunnan ja rasismista vapaan lapsuuden puolesta jatkuu vuoden jokaisena päivänä....

Lue lisää

Kunta- ja aluevaalit 2025: Turvallinen ja rasismista vapaa lapsuus on jokaisen oikeus

26/03/2025

Yhteiset Lapsemme ry:n tavoitteet kunta- ja hyvinvointialueiden päättäjille 2025 Lapset ja nuoret tarvitsevat päättäjiltä toivoa tulevaisuuteen, erityistä huomiota päätöksenteossa ja...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2025 Pääkirjoitus: Lastemme tulevaisuus tarvitsee hyväntekijöitä

25/03/2025

Teksti: Katja Mannerström Viimeaikaiset poliittiset käänteet ovat herättäneet meissä monissa huolta ja hätää. Miten käy demokratian, rauhan ja ihmisoikeuksien? Onko...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2025: Somen siunaus ja kirous – Tieto, vertaistukea ja suojelua nuorille sosiaalisessa mediassa

25/03/2025

Teksti: Irma MarttinenKuva: Mary Taylor & Mixed Finns Sosiaalinen media on jo pitkään ollut tärkeä osa nuorten arkea. Onkin varsin...

Lue lisää

Ramadania viettävät lapset ja nuoret tulee ottaa huomioon koulussa

27/02/2025

Teksti: Hodan Mohamed & Katja Mannerström Ramadan eli muslimien pyhä kuukausi alkaa helmi-maaliskuun vaihteessa. Ramadan päättyy maaliskuun lopulla Id al...

Lue lisää