16/03/2020

Yhteiset Lapsemme mahdollistaa testamenttilahjoitukset

Yhteiset Lapsemme ry on aloittanut yhteistyön Lakiasiaintoimisto Pro Laki Oy:n kanssa. Yhteistyö mahdollistaa testamenttilahjoitusten tekemisen Yhteiset Lapsemme ry:n hyväksi.

Testamenttilahjoitukset ovat jo pitkään olleet osa suomalaisten järjestöjen varainhankintaa. Niiden arvioidaan tuottavan nykyään noin 5 % järjestöjen tuloista. Kynnys markkinoida testamenttilahjoituksia on madaltunut, ja nykyään järjestöt kertovat tästä mahdollisuudesta myös avoimesti. Järjestöt tekevät yhteistyötä lakiasiaintoimistojen kanssa asian järjestämiseksi. Testamentin avulla voi tukea tärkeänä pitämäänsä ja omien arvojensa mukaista toimintaa.

Lahjoituksen sisältävän testamentin voi tehdä veloituksetta

Yhteiset Lapsemme ry:n testamenttilahjoitusten osalta kyse on siitä, että lahjoitusta harkitseva voi teettää maksutta normaalilaajuisen testamentin, jos se sisältää lahjoituksen Yhteiset Lapsemme ry:lle. Koko omaisuuttaan ei tarvitse testamentata yhdelle taholle, vaan kyse voi olla myös pienemmästä lahjoituksesta. Saatavasta testamenttilahjoituksesta yhdistyksen ei tarvitse maksaa perintöveroa, vaan lahjoitus tulee täysimääräisenä järjestölle.

Kyseessä on Pro bono -tyyppinen yhteistyö, eli lakiasiaintoimisto ei laskuta palvelun tuottamisesta järjestöä eikä testamentin tekijää.

Yksityisten lahjoitusten merkitys kasvaa

”Olemme ilahtuneita siitä, että saamme uudistettua ja laajennettua varainhankintaa tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita ajatellen ja sitä varten olemme löytäneet vastuullisen ja osaavan yritysyhteistyökumppanin tähän mukaan”, sanoo Yhteiset Lapsemme ry:n toiminnanjohtaja Markus Söderlund.

”Tulevaisuudessa järjestöjen yksityisen varainhankinnan rooli korostuu. Mahdollisimman monipuolinen varojen hankinta on keino, jolla varmistetaan toiminnan jatkuvuus ja monipuolisuus. Tulevaisuudessa järjestön tuotot koostuvat yhä enemmän pienistä lahjoituksista, joiden määrää pyritään kasvattamaan. Perustoimintaa voidaan tulevaisuudessakin oletettavasti hoitaa avustusten avulla, mutta laajentamalla rahoituspohjaa voidaan varautua myös julkisen rahoituspohjan mahdolliseen kaventumiseen”, Söderlund sanoo.

Lakiasiaintoimisto Pro Laki Oy:n varatuomari Johanna Reen: ”Yhteiset Lapsemme ry:n toiminta on tärkeää ja haluamme osallistua toiminnan mahdollistamiseen omalla osaamisellamme. Usein ihmisillä on kustannusten vuoksi kynnys ottaa yhteyttä lakimieheen testamentin laatimiseksi. Pro bono -työllä pyrimme madaltamaan tätä kynnystä ja osaamisellamme huolehdimme, että testamentti laaditaan oikein ja testamentin tekijän tahto toteutuu hänen tarkoittamallaan tavalla.”

Lahjoittajan tahtoa ja yksityisyyttä kunnioitetaan

Järjestö voi päättää testamenttiosuuden käytöstä harkintansa mukaan, mutta testamentattavan omaisuuden käytön osalta testamentin tekijän kuten muunkin lahjoittajan tahtoa kunnioitetaan. Varoja voidaan käyttää esimerkiksi lasten hyväksi toteutettavan toiminnan kuluihin tai esimerkiksi vapaaehtoistyön organisointiin tai kehittämiseen. Varoilla voidaan rahoittaa hankkeita tai pysyvää toimintaa tai tiedon tuottamista ja vaikuttamista.

Yhteiset Lapsemme ry ei kerää varoja yksittäisten lasten tai perheiden hyväksi, vaan heitä tukevan toiminnan järjestämiseen. Järjestön toiminnan kohderyhmänä ovat erityisesti ne Suomessa asuvat lapset ja nuoret, joilla on monikulttuurinen tausta.

Testamentin tekijän yksityisyyttä kunnioitetaan eli testamentin laatijan tietoja ei luovuteta ry:lle, ellei testamentin tekijä toisin halua. Testamenttia voi myös koska tahansa muuttaa tai sen voi perua. Käyttämällä perheoikeuteen erikoistuneen, järjestöstä riippumattoman juristin palveluita ja asiantuntemusta voidaan varmistaa, että testamentti tehdään oikealla ja eettisesti kestävällä tavalla. Samalla toimitaan niin, ettei testamentin edunsaaja ole testamenttiprosessissa mukana missään vaiheessa.

Lisätietoa testamentin tekemisestä

Yhteiset Lapsemme ry:n ja Pro Laki Oy:n yhteistyösopimus on voimassa 2020 vuoden alusta. Osana varainhankinnan kehittämistä Yhteiset Lapsemme ry on ottanut käyttöön myös tekstiviesti- ja MobilePay-lahjoitukset.

Testamenttilahjoitukseen liittyen voi ottaa suoraa yhteyttä Pro Lakiin:

Juristi, OTM Suvi Poutiainen, puh. 040 762 8268, etu.sukunimi@prolaki.fi
Juristi, varatuomari, OTM Johanna Reen, puh. 0400 491 512, etu.sukunimi@prolaki.fi

Yhteiset Lapsemme ry:n toiminnasta ja lahjoitusten käytöstä lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Markus Söderlund, puh. 040 762 6809, markus.soderlund@yhteisetlapsemme.fi.

Lisää ajankohtaisia:

Haemme Ole rohkea ja reilu -työpajojen ohjaajia keikkatyöhön

16/04/2024

Etsimme motivoituneita ja sitoutuneita ohjaajia keikkatyöhön ohjaamaan Yhteiset Lapsemme ry:n Ole rohkea ja reilu -työpajoja varhaiskasvatukseen ja alakoulun 1.–2. luokille....

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: ”Rakenteellinen muutos tapahtuu pienillä teoilla”

22/03/2024

Valkoinen koulu -paneelikeskustelussa puhuttiin antirasismin edistämisestä kouluissa Teksti: Linnea HeinonenKuva: Doris Hakkarainen / Fingo, 2024 Pohjoismaiden suurimmassa opetus- ja kasvatusalan...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: Kansainvälinen adoptiotoiminta on vaativaa työtä

13/03/2024

Teksti: Katja Mannerström Moni kansainvälisen adoption parissa toimiva taho on seurannut viime aikoina Norjan, Tanskan ja Ruotsin uutisointia liittyen kansainväliseen...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: ”Ootko sä iloinen musta?” – Kiintymys syttyy vuorovaikutuksessa

13/03/2024

Teksti: Jenni Heinonen Yhteiset Lapsemme ry, Interpedia ja Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmä järjestivät 25.11.2023 webinaarin otsikolla Adoptioperheiden arjen työkaluja -mentalisaatio, theraplay...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023 Kolumni: Rasismi lastemme kouluarjessa

06/03/2024

Teksti: Saara LoukolaKuva: Suvi Sievilä  Tutkimuksessamme neljä tutkijaa vietti vuonna 2022 satoja tunteja kuudessa yläkoulussa keskustellen ja havainnoiden, miten suomalaisissa...

Lue lisää

Tunnista, tiedosta, toimi – Rasisminvastainen ilta Oodissa 21.3.2024

05/03/2024

Mitä rasismi on? Miten tiedostaa omat ennakko-oletukset? Miten voin itse puuttua rasismiin? Tervetuloa mukaan SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin ja...

Lue lisää