Vihreitä lautoja, joihin on maalattu kaksi sudenkorentoa. 15/06/2020 - , ,

Puutarha- ja penkkitaidetta Koti Ilolan nuorten kanssa Lilla Villanissa

Teksti ja kuvat: Anne Lihavainen

Kulttuuritalo Lilla Villan on käynnistänyt STOPPAA ilmastonmuutos –hankkeen. Hankkeen tavoitteena on, että kylän lasten ja nuorten kanssa rakennetaan viihtyisää lähiympäristöä luonnon monimuotoisuutta tukien ja kunnioittaen. Hankkeen on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sipoon Aktia sekä Sipoon kunta. Yhteiset Lapsemme ry:n Monikulttuurisen Koti Ilolan lapset ja nuoret kutsuttiin mukaan kotikuntansa taidehankkeeseen.

Nainen maalaamassa penkkiä.Lilla Villanin ympärillä olevalle puistoalueelle rakennetaan tiloja, paikkoja, joissa voi oleskella vapaasti. Hankkeessa maalataan penkkejä, tehdään taideteoksia kierrätysmateriaaleista, istutetaan kukkia kukkapenkkeihin ja laitetaan yrttejä laatikoihin. Koululaisten tekemät linnunpöntöt on laitettu seinällä ja ne ovat saaneet jo uusia asukkaita. Hyönteishotellit odottavat asukkejaan. Toiveenamme on, että kun puisto on valmis, siellä viihtyvät kaikenikäiset ihmiset sekä kaikenlaiset pörriäiset.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kutsuimme Ilolan nuoret mukaan puistoalueen kunnostustöihin. Nuoret innostuivat asiasta heti ja saimme kaikki mukaan.  Oli ihana työskennellä ulkona kuusien ja valtavan saarnin alla. Ensimmäisenä kunnostimme vanhat puupenkit. Teimme tärkeät pohjatyöt eli puupenkit hiottiin hiekkapaperilla. Seuraavaksi maalattiin vihreä pohjaväri. Sitten koittikin herkullisin vaihe: oman taidepenkin koristelun suunnittelu ja toteutus. Tutkimme hyönteiskirjoista erilaisten ötököiden muotoja, tutkimme lintukirjoja, sillä penkin kuvioinnin tuli liittyä puutarhaan ja luontoon jollakin tavalla. Jokainen etsi puistosta itselleen mieluisan maalauspaikan ja taiteellinen työ alkoi. Kahden päivän aikana valmistui neljä upeata penkkiä. Vihreä penkki, johon on maalattu perhonen ja kukka.

Seuraavina pajapäivinä sahasimme kuivuneita puidenoksia pois eli siistimme ympäristöä. Jatkoimme maalaushommia; valmistimme yhteisen työn, päreryijyn. Päreryijyn iloiset värit houkuttelivat naapurissa asuvat palvelutalon mummot ihmettelemää ryijyä ja he kysyivät: Onkos se taideteos? – No, onhan se!  Sitä voi nyt kuka vaan käydä ihailemassa ja ryijyssä olevaa tuulikelloa saa soitella.

Ulkotöissä päivät kuluivat nopeasti ja saimme paljon hyvää yhdessä tehtyä.

Värikkäistä päreistä tehty ryijy.Ensi viikon keskiviikkona meillä on pienet juhlat. Olemme kutsuneet Ilolan nuoret sekä henkilökunnan juhlistamaan tätä hienoa yhteistyötä ja lopputulosta. Nyt perhospenkki, sudenkorentopenkki, Homerin penkki, vuoristomaisemapenkki ja salaperäinen penkki  odottavat istujia. Toivottavasti penkit kuulevat paljon erilaisia tarinoita tulevina vuosina.

Kaunista kesää kaikille!

Kirjoittaja on nukketeatteri- ja yhteisötaiteilija Anne Lihavainen, joka ohjasi nuorten taidetyöskentelyä. Hän on myös aiemmin toteuttanut taideprojekteja Koti Ilolan lasten ja nuorten kanssa.

Takaisin aihealueeseen: , ,