15/03/2023

Haastamme nuoret aikuiset äänestämään!

Eduskuntavaalit ovat ihan nurkan takana, ja otsikoihin on viime päivinä noussut huoli nuorten aikuisten äänestyspassiivisuudesta.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat äänioikeutettuja vaaleissa, mutta esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa 18-24-vuotiaista Suomen nuorista äänesti vain hieman yli puolet. Eduskunnassa tehdään kaikkia, myös lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä, joten myös nuorten äänen tulisi kuulua vaalien tuloksissa. Vanhempi sukupolvi on tutkitusti aktiivisempaa vaaliuurnilla, ja se näkyy.

Haastammekin kaikkia jäseniämme ja seuraajiamme rohkaisemaan ympärillään olevia nuoria aikuisia äänestämään kevään vaaleissa!

Ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023 ympäri Suomen, ja virallinen vaalipäivä on 2.4.2023, jolloin äänestetään itselle määrätyssä äänestyspaikassa.

Kuinka rohkaista nuorta äänestämään?

Usein nuorilta kysyttäessä syytä äänestämättä jättämiseen, vastaus on se, etteivät vaalit ja politiikka ylipäätään kiinnosta. Kaikki vaaleihin liittyvä voi myös tuntua vaikealta, eikä nuori välttämättä koe, että äänestämisellä tai vaalituloksilla olisi mitään vaikutusta hänen omaan elämäänsä.

Alla listattuna muutama keino, joilla meistä jokainen voi rohkaista nuorta aikuista äänestämään:

  1. Kannusta nuorta tekemään vaalikone esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien tai juurikin nuorille suunnatuilla Allianssin sivuilla. Allianssin Nuorten vaalikoneen kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä, joten se voi olla nuorelle helpoin vaihtoehto.
  2. Äänestämisen ympärille voi suunnitella jotain yhteistä kivaa tekemistä, sen jälkeen voi käydä vaikka yhdessä syömässä, kahvilla tai kävelyllä. Mieti, millä saisit itsellesi läheisen nuoren innostettua mukaan vaaliuurnalle!
  3. Osoita olevasi apuna, jos nuori kokee päätöksen liian vaikeaksi. Avaa vaikeita käsitteitä ja aiheita, ja koeta saada nuori ymmärtämään että kaikkien äänillä on merkitys.

Anna ääni lapselle -kampanjaan sitoutuneet ehdokkaat löytyvät Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta. Sivulla luetellut ehdokkaat ovat sitoutuneet vaikuttamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta, mikäli tulevat valituiksi.

Lisää ajankohtaisia:

Aamunavaukset ala- ja yläkouluihin rasisminvastaiselle viikolle

21/03/2023

Tällä viikolla vietetään rasisminvastaista viikkoa 20.-26.3, ja olemme sitä ajatellen kirjoittaneet valmiit tekstit aamunavauksia varten ala- ja yläkouluihin. Aamunavauksissa käsitellään...

Lue lisää

Tavoitteemme eduskuntavaaleihin 2023

08/03/2023

Jokaiselle lapselle varmistettava oikeus turvallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja aitoon osallisuuteen Lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkein asia, kun rakennetaan tulevaisuuden Suomea. Lasten suojelu ja...

Lue lisää

Kun riittävän hyvä vanhemmuus ei yksin riitä – tilaisuus adoptiovanhemmille 22.4.

08/03/2023

Pelastakaa Lapset ry, Interpedia ry, Adoptioperheet ry, Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmä sekä Yhteiset Lapsemme ry järjestävät yhteistyössä tilaisuuden adoptiovanhemmille huhtikuussa! Tilaisuus...

Lue lisää

Aikuisten adoptoitujen brunssi adoptoitujen päivän kunniaksi 18.3.

24/02/2023

Adoptoitujen päivää vietetään maaliskuun 13. päivä, ja sen kunniaksi järjestämme adoptoiduille aikuisille brunssin tiloissamme Helsingin Töölössä lauantaina 18.3. klo 12-17....

Lue lisää

Moninaisemmat representaatiot koulussa antirasismin näkökulmasta -koulutus 20.4.

09/02/2023

Minkälaisia hahmoja ja henkilöitä koulumaailman keskusteluissa, kirjoissa ja mediassa on läsnä? Miten erilaiset representaatiot tai niiden puute vaikuttavat oppilaisiin? Kuinka...

Lue lisää

Anna ääni lapselle -kampanja ja Lasten vaalipaneeli

08/02/2023

Yhteiset Lapsemme ry on mukana noin 40 muun järjestön kanssa Anna ääni lapselle -kampanjassa, joka on järjestöjen ja kansalaisten poliittisesti...

Lue lisää