07/03/2023

Haastamme nuoret aikuiset äänestämään!

Eduskuntavaalit ovat ihan nurkan takana, ja otsikoihin on viime päivinä noussut huoli nuorten aikuisten äänestyspassiivisuudesta.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat äänioikeutettuja vaaleissa, mutta esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa 18-24-vuotiaista Suomen nuorista äänesti vain hieman yli puolet. Eduskunnassa tehdään kaikkia, myös lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä, joten myös nuorten äänen tulisi kuulua vaalien tuloksissa. Vanhempi sukupolvi on tutkitusti aktiivisempaa vaaliuurnilla, ja se näkyy.

Haastammekin kaikkia jäseniämme ja seuraajiamme rohkaisemaan ympärillään olevia nuoria aikuisia äänestämään kevään vaaleissa!

Ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023 ympäri Suomen, ja virallinen vaalipäivä on 2.4.2023, jolloin äänestetään itselle määrätyssä äänestyspaikassa.

Kuinka rohkaista nuorta äänestämään?

Usein nuorilta kysyttäessä syytä äänestämättä jättämiseen, vastaus on se, etteivät vaalit ja politiikka ylipäätään kiinnosta. Kaikki vaaleihin liittyvä voi myös tuntua vaikealta, eikä nuori välttämättä koe, että äänestämisellä tai vaalituloksilla olisi mitään vaikutusta hänen omaan elämäänsä.

Alla listattuna muutama keino, joilla meistä jokainen voi rohkaista nuorta aikuista äänestämään:

  1. Kannusta nuorta tekemään vaalikone esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien tai juurikin nuorille suunnatuilla Allianssin sivuilla. Allianssin Nuorten vaalikoneen kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä, joten se voi olla nuorelle helpoin vaihtoehto.
  2. Äänestämisen ympärille voi suunnitella jotain yhteistä kivaa tekemistä, sen jälkeen voi käydä vaikka yhdessä syömässä, kahvilla tai kävelyllä. Mieti, millä saisit itsellesi läheisen nuoren innostettua mukaan vaaliuurnalle!
  3. Osoita olevasi apuna, jos nuori kokee päätöksen liian vaikeaksi. Avaa vaikeita käsitteitä ja aiheita, ja koeta saada nuori ymmärtämään että kaikkien äänillä on merkitys.

Anna ääni lapselle -kampanjaan sitoutuneet ehdokkaat löytyvät Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta. Sivulla luetellut ehdokkaat ovat sitoutuneet vaikuttamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta, mikäli tulevat valituiksi.

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme 3/2023-lehti: Kasvatus- ja koulutusaloilla tarvitaan rohkeaa puhetta rasismista

22/09/2023

Ole rohkea ja reilu -aineistot tukena keskustelussa Teksti: Marjukka Rauhala ja Hanna-Leena Ylönen Lapset imevät itseensä yhteiskunnan asenteita. Miten puolustaa...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 3/2023: ”Meillä on oikeus elää turvassa”

21/09/2023

Palestiinalaisyhteisön elämää miehitetyllä Länsirannalla Teksti ja kuvat: Martina Dahm Olemme keskellä maaseutua. Matkustimme autolla auringonnousun aikaan pieneen palestiinalaisyhteisöön, joka on...

Lue lisää

Kuka saa olla normaali? -paneelikeskustelu Lastensuojelupäivillä 3.10.2023

20/09/2023

Yhteiset Lapsemme ry osallistuu Valtakunnallisille lastensuojelupäiville® 3.-4.10.2023 Turun Logomossa. Päivien juontajana toimii Nasim Selmani. Lastensuojelupäivien teema on tänä vuonna erityisen...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry mukana #MeEmmeVaikene -mielenilmauksessa 3.9.2023

07/09/2023

Yhteiset Lapsemme ry osallistui sunnuntaina 3.9.2023 järjestettyyn Me Emme Vaikene -suurmielenosoitukseen Helsingissä. Tällä viikolla eduskunnassa keskustellaan hallituksen valmistamasta tiedonannosta yhdenvertaisuuden,...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry:n 35-vuotisjuhlalogo

Lämpimät kiitokset Yhteiset Lapsemme ry:n 35-vuotisjuhlassa olleille!

11/08/2023

Lämpimät kiitokset kaikille isoille ja pienille juhlijoille! Yhteiset Lapsemme ry:n 35-vuotisjuhlaa vietettiin eilen iloisissa tunnelmissa toimistolla. Ohjelmassa oli iloista yhdessäoloa,...

Lue lisää

Taiteiden yö: Ukrainalaisen tanssin ja laulun ilta 17.8.2023

02/08/2023

Lämpimästi tervetuloa ukrainalaisen tanssin ja laulun iltaan! Esitykset klo 18:15 ja klo 19:00. Taiteiden yönä torstaina 17.8.2023 klo 18:00-19:30 ukrainalaisten...

Lue lisää