07/03/2023

Haastamme nuoret aikuiset äänestämään!

Eduskuntavaalit ovat ihan nurkan takana, ja otsikoihin on viime päivinä noussut huoli nuorten aikuisten äänestyspassiivisuudesta.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat äänioikeutettuja vaaleissa, mutta esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa 18-24-vuotiaista Suomen nuorista äänesti vain hieman yli puolet. Eduskunnassa tehdään kaikkia, myös lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä, joten myös nuorten äänen tulisi kuulua vaalien tuloksissa. Vanhempi sukupolvi on tutkitusti aktiivisempaa vaaliuurnilla, ja se näkyy.

Haastammekin kaikkia jäseniämme ja seuraajiamme rohkaisemaan ympärillään olevia nuoria aikuisia äänestämään kevään vaaleissa!

Ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023 ympäri Suomen, ja virallinen vaalipäivä on 2.4.2023, jolloin äänestetään itselle määrätyssä äänestyspaikassa.

Kuinka rohkaista nuorta äänestämään?

Usein nuorilta kysyttäessä syytä äänestämättä jättämiseen, vastaus on se, etteivät vaalit ja politiikka ylipäätään kiinnosta. Kaikki vaaleihin liittyvä voi myös tuntua vaikealta, eikä nuori välttämättä koe, että äänestämisellä tai vaalituloksilla olisi mitään vaikutusta hänen omaan elämäänsä.

Alla listattuna muutama keino, joilla meistä jokainen voi rohkaista nuorta aikuista äänestämään:

  1. Kannusta nuorta tekemään vaalikone esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien tai juurikin nuorille suunnatuilla Allianssin sivuilla. Allianssin Nuorten vaalikoneen kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä, joten se voi olla nuorelle helpoin vaihtoehto.
  2. Äänestämisen ympärille voi suunnitella jotain yhteistä kivaa tekemistä, sen jälkeen voi käydä vaikka yhdessä syömässä, kahvilla tai kävelyllä. Mieti, millä saisit itsellesi läheisen nuoren innostettua mukaan vaaliuurnalle!
  3. Osoita olevasi apuna, jos nuori kokee päätöksen liian vaikeaksi. Avaa vaikeita käsitteitä ja aiheita, ja koeta saada nuori ymmärtämään että kaikkien äänillä on merkitys.

Anna ääni lapselle -kampanjaan sitoutuneet ehdokkaat löytyvät Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta. Sivulla luetellut ehdokkaat ovat sitoutuneet vaikuttamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta, mikäli tulevat valituiksi.

Lisää ajankohtaisia:

Haemme Ole rohkea ja reilu -työpajojen ohjaajia keikkatyöhön

16/04/2024

Etsimme motivoituneita ja sitoutuneita ohjaajia keikkatyöhön ohjaamaan Yhteiset Lapsemme ry:n Ole rohkea ja reilu -työpajoja varhaiskasvatukseen ja alakoulun 1.–2. luokille....

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: ”Rakenteellinen muutos tapahtuu pienillä teoilla”

22/03/2024

Valkoinen koulu -paneelikeskustelussa puhuttiin antirasismin edistämisestä kouluissa Teksti: Linnea HeinonenKuva: Doris Hakkarainen / Fingo, 2024 Pohjoismaiden suurimmassa opetus- ja kasvatusalan...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: Kansainvälinen adoptiotoiminta on vaativaa työtä

13/03/2024

Teksti: Katja Mannerström Moni kansainvälisen adoption parissa toimiva taho on seurannut viime aikoina Norjan, Tanskan ja Ruotsin uutisointia liittyen kansainväliseen...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 1/2024: ”Ootko sä iloinen musta?” – Kiintymys syttyy vuorovaikutuksessa

13/03/2024

Teksti: Jenni Heinonen Yhteiset Lapsemme ry, Interpedia ja Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmä järjestivät 25.11.2023 webinaarin otsikolla Adoptioperheiden arjen työkaluja -mentalisaatio, theraplay...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023 Kolumni: Rasismi lastemme kouluarjessa

06/03/2024

Teksti: Saara LoukolaKuva: Suvi Sievilä  Tutkimuksessamme neljä tutkijaa vietti vuonna 2022 satoja tunteja kuudessa yläkoulussa keskustellen ja havainnoiden, miten suomalaisissa...

Lue lisää

Tunnista, tiedosta, toimi – Rasisminvastainen ilta Oodissa 21.3.2024

05/03/2024

Mitä rasismi on? Miten tiedostaa omat ennakko-oletukset? Miten voin itse puuttua rasismiin? Tervetuloa mukaan SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin ja...

Lue lisää