07/03/2023

Haastamme nuoret aikuiset äänestämään!

Eduskuntavaalit ovat ihan nurkan takana, ja otsikoihin on viime päivinä noussut huoli nuorten aikuisten äänestyspassiivisuudesta.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat äänioikeutettuja vaaleissa, mutta esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa 18-24-vuotiaista Suomen nuorista äänesti vain hieman yli puolet. Eduskunnassa tehdään kaikkia, myös lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä, joten myös nuorten äänen tulisi kuulua vaalien tuloksissa. Vanhempi sukupolvi on tutkitusti aktiivisempaa vaaliuurnilla, ja se näkyy.

Haastammekin kaikkia jäseniämme ja seuraajiamme rohkaisemaan ympärillään olevia nuoria aikuisia äänestämään kevään vaaleissa!

Ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023 ympäri Suomen, ja virallinen vaalipäivä on 2.4.2023, jolloin äänestetään itselle määrätyssä äänestyspaikassa.

Kuinka rohkaista nuorta äänestämään?

Usein nuorilta kysyttäessä syytä äänestämättä jättämiseen, vastaus on se, etteivät vaalit ja politiikka ylipäätään kiinnosta. Kaikki vaaleihin liittyvä voi myös tuntua vaikealta, eikä nuori välttämättä koe, että äänestämisellä tai vaalituloksilla olisi mitään vaikutusta hänen omaan elämäänsä.

Alla listattuna muutama keino, joilla meistä jokainen voi rohkaista nuorta aikuista äänestämään:

  1. Kannusta nuorta tekemään vaalikone esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien tai juurikin nuorille suunnatuilla Allianssin sivuilla. Allianssin Nuorten vaalikoneen kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä, joten se voi olla nuorelle helpoin vaihtoehto.
  2. Äänestämisen ympärille voi suunnitella jotain yhteistä kivaa tekemistä, sen jälkeen voi käydä vaikka yhdessä syömässä, kahvilla tai kävelyllä. Mieti, millä saisit itsellesi läheisen nuoren innostettua mukaan vaaliuurnalle!
  3. Osoita olevasi apuna, jos nuori kokee päätöksen liian vaikeaksi. Avaa vaikeita käsitteitä ja aiheita, ja koeta saada nuori ymmärtämään että kaikkien äänillä on merkitys.

Anna ääni lapselle -kampanjaan sitoutuneet ehdokkaat löytyvät Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta. Sivulla luetellut ehdokkaat ovat sitoutuneet vaikuttamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta, mikäli tulevat valituiksi.

Lisää ajankohtaisia:

Ystävänpäivän tanssijuhla Oodissa 14.2.2024

24/01/2024

Ystävänpäivän tanssijuhla Aika: Keskiviikkona 14.2.2024 klo 18:00-19:30Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Lastenalue, 3. krs, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki Ukrainalaisten lasten tanssiryhmä Krok kutsuu...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry hakee suunnittelijaa antirasistiseen työhön

24/01/2024

Oletko kiinnostunut työskentelemään antirasistisen kasvatuksen ja koulutuksen parissa? Omaatko erinomaiset kouluttamis- ja fasilitointitaidot sekä intoa ja paloa antirasistiseen lastenoikeustyöhön? Hae...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023: Unelmien askeleet – haastattelussa tanssitaiteilija Joel Alalantela

18/01/2024

Teksti: Amanda ChalimbaKuva: Titta Toivanen “Tanssin vaikutus on parantava voima, se on moniulotteinen kokemus, jolla on tarttuva pinta omaan elämään”,...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme esittelee antirasistisia työpajoja ja oppiaineistoja Educa-messuilla 26.-27.1.2024

17/01/2024

Yhteiset Lapsemme ry on mukana Educa-messuilla 26.-27.1.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Ständimme (6r105) löytyy Kansalaisvaikuttamisen torilta, jossa on tavattavissa 29 toimijaa, jotka...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023: Tavoitteita ja unelmia lapsen oikeuksien puolesta

10/01/2024

Henkilökuvassa Katja Mannerström Teksti: Irma MarttinenKuva: Mannerström-kotialbumi Elokuun alussa Yhteiset Lapsemme ry:n uutena toiminnanjohtajana aloitti Katja Mannerström, 39. Hän on...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 4/2023: Kansainvälisesti adoptoitujen identiteetin rakentuminen

10/01/2024

Kokemuksien moninaisuus näkyväksi Teksti: Jenni HeinonenKuva: YL-arkisto / Adoptoitujen lasten kesäleiri 2022 Nordic adoption Council (NAC) järjesti Open Day -konferenssin...

Lue lisää