07/03/2023

Haastamme nuoret aikuiset äänestämään!

Eduskuntavaalit ovat ihan nurkan takana, ja otsikoihin on viime päivinä noussut huoli nuorten aikuisten äänestyspassiivisuudesta.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat äänioikeutettuja vaaleissa, mutta esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa 18-24-vuotiaista Suomen nuorista äänesti vain hieman yli puolet. Eduskunnassa tehdään kaikkia, myös lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä, joten myös nuorten äänen tulisi kuulua vaalien tuloksissa. Vanhempi sukupolvi on tutkitusti aktiivisempaa vaaliuurnilla, ja se näkyy.

Haastammekin kaikkia jäseniämme ja seuraajiamme rohkaisemaan ympärillään olevia nuoria aikuisia äänestämään kevään vaaleissa!

Ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023 ympäri Suomen, ja virallinen vaalipäivä on 2.4.2023, jolloin äänestetään itselle määrätyssä äänestyspaikassa.

Kuinka rohkaista nuorta äänestämään?

Usein nuorilta kysyttäessä syytä äänestämättä jättämiseen, vastaus on se, etteivät vaalit ja politiikka ylipäätään kiinnosta. Kaikki vaaleihin liittyvä voi myös tuntua vaikealta, eikä nuori välttämättä koe, että äänestämisellä tai vaalituloksilla olisi mitään vaikutusta hänen omaan elämäänsä.

Alla listattuna muutama keino, joilla meistä jokainen voi rohkaista nuorta aikuista äänestämään:

  1. Kannusta nuorta tekemään vaalikone esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien tai juurikin nuorille suunnatuilla Allianssin sivuilla. Allianssin Nuorten vaalikoneen kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä, joten se voi olla nuorelle helpoin vaihtoehto.
  2. Äänestämisen ympärille voi suunnitella jotain yhteistä kivaa tekemistä, sen jälkeen voi käydä vaikka yhdessä syömässä, kahvilla tai kävelyllä. Mieti, millä saisit itsellesi läheisen nuoren innostettua mukaan vaaliuurnalle!
  3. Osoita olevasi apuna, jos nuori kokee päätöksen liian vaikeaksi. Avaa vaikeita käsitteitä ja aiheita, ja koeta saada nuori ymmärtämään että kaikkien äänillä on merkitys.

Anna ääni lapselle -kampanjaan sitoutuneet ehdokkaat löytyvät Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta. Sivulla luetellut ehdokkaat ovat sitoutuneet vaikuttamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta, mikäli tulevat valituiksi.

Lisää ajankohtaisia:

Yhteiset Lapsemme ry:n lausunto hallituksen ohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

14/06/2024

Yhteiset Lapsemme ry on antanut lausunnon 10.6.2024 koskien valtioneuvoston toimenpideohjelmaan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lausunnossa on keskitetty erityisesti niihin...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 2/2024 Hallituksen palsta: Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi

13/06/2024

Teksti: Meri Korniloff Antirasistinen työ lasten ja perheiden parissa on tärkeämpää nyt kuin ehkä koskaan aiemmin Suomessa. Siltä se ainakin...

Lue lisää

Haemme 2 korkeakouluharjoittelijaa viestinnän tehtäviin syyskaudeksi 2024

30/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee kahta reipasta ja osaavaa korkeakouluharjoittelijaa monipuolisiin VIESTINNÄN tehtäviin yhdistyksen toimistolle. Toinen harjoittelijoista sijoittuu järjestön yleisiin viestinnän...

Lue lisää

Haemme järjestötyöntekijää Yhteiset Lapsemme ry:n toimistolle alkaen elo- tai syyskuu 2024

24/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry hakee nyt järjestötyöntekijää toimistotehtäviin yhdeksi vuodeksi. Työsuhde alkaa kesälomien jälkeen elo-syyskuussa 2024. Tehtävä on osa Paikka auki...

Lue lisää

Tanssien ja laulaen kesään ukrainalaisten lasten kanssa 4.6.2024

20/05/2024

Ukrainalaiset lapset tuovat tanssin ja laulun ilon tiistaina 4.6.2024 klo 16:00-17:00 Espan lavalle, os. Pohjoisesplanadi 1, Helsinki. Ohjelmassa on Olexandra...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme ry on mukana Maailma kylässä -festivaalissa 25.-26.5.2024

17/05/2024

Yhteiset Lapsemme ry osallistuu Maailma kylässä -festivaaliin 25.-26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa. Festivaalin teemana on tänä vuonna rohkeus, joka näkyy sen monipuolisessa...

Lue lisää