Kuvitettuja lapsia ja nuoria

Vapaaehtoiseksi tukiperheeksi tai tukihenkilöksi

Voisitteko sinä tai perheesi tarjota kokemuksia tavallisesta, turvallisesta arjesta ilman perhettään Suomessa elävälle lapselle tai nuorelle? Haluaisitko tukea perheensä kanssa maahan muuttaneen lapsen kotoutumista ja perheen jaksamista uudessa kotimaassa?

Ilmoittaudu mukaan toimintaan tästä.

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan tarkoitus on tukea lasten ja nuorten kotoutumista ja kotiutumista vahvistamalla näiden suomen kieltä, sosiaalisia verkostoja sekä kulttuurin ja tapojen tuntemusta viettäen merkityksellistä aikaa yhdessä. 

Mitä odotamme vapaaehtoisilta?

 •  intoa uuden ihmissuhteen luomiseen 
 • tasapainosta elämäntilannetta 
 • mahdollisuutta tavata lasta/nuorta 2-4 kertaa/kuukaudessa 
 • sitoutua toimintaan pitkäkestoisesti 
 • aloitteellisuutta yhteydenpidossa lapsen/nuoren kanssa 
 • hyvää yhteistyötä lapsen perheen ja työntekijöiden kanssa 

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnassa lapsi tai nuori vierailee vapaaehtoisen kotona. Lapsi tai nuori voi osallistua perheen normaaliin arkeen ja yhteiseen tekemiseen, ja kaikkien osapuolten näin halutessa myös yöpyä vapaaehtoisen kotona. Yhteinen tekeminen voi olla vaikkapa ruoanlaittoa, lasten tai lemmikkien kanssa puuhaamista, pelaamista, keskustelua tai harrastamista. Toimintaan osallistuu koko samassa osoitteessa asuva perhe, eli vapaaehtoisena voi toimia esimerkiksi yksi ihminen, pariskunta, yksi vanhempi lasten kanssa tai useamman vanhemman ja lasten perhe.

Ilman perhettään maahan tulleiden lasten ja nuorten tukiperheille ja tukihenkilöille on tarvetta pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla, Vihdissä sekä Lohjalla. Ilman huoltajaa tulleet lapset ja nuoret ovat pääsääntöisesti 14-24-vuotiaita. Perheensä kanssa maahan muuttaneen lapsen tukiperheenä tai tukihenkilönä voi toimia Helsingin seudulla. Perheensä kanssa tulleet lapset ovat yleensä 5-16-vuotiaita.

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan koulutus

Tarjoamme toimintaan tuleville vapaaehtoisille koulutuksen, joka antaa valmiuksia haavoittuvassa asemassa olevien Suomeen muuttaneiden lasten ja nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen. Koulutus on jaettu itsenäisesti omien aikataulujen mukaan suoritettavaan verkko-osioon (kesto noin 4-8 tuntia) ja lähikoulutukseen (kesto 3 tuntia). Koulutuksen lähiosuus käydään verkko-osion jälkeen.

Koulutus järjestetään suomeksi, mutta koulutuksen materiaalit ovat saatavilla myös englanniksi. Toivomme, että useamman vanhemman perheistä kaikki vanhemmat osallistuvat koulutukseen.

Soitamme ilmoittautuneille ennen koulutuksen aloittamista, kartoittaaksemme vapaaehtoisen odotuksia ja valmiuksia. Toimintaan mukaan tulevilta tarkistetaan heidän suostumuksellaan rikostaustaote ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Koulutuksen aikana voi rauhassa miettiä, onko toiminta itselle sopiva vapaaehtoisuuden muoto.

Toiminnassa oleville vapaaehtoisille, lapsille ja nuorille järjestetään säännöllisesti virkistystapahtumia, työntekijöiden tukea, työnohjausta ja jatkokoulutusta.

Seuraavat koulutuksen lähiosiot järjestetään:

 • Keskiviikkona 30.8. klo 17-20
 • Sunnuntaina 24.9. klo 13-16 (myös lapset tervetulleita)
 • Tiistaina 10.10. klo 17-20
 • Sunnuntaina 5.11. klo 13-16 (myös lapset tervetulleita)
 • Tiistaina 28.11. klo 17-20

toimistollamme osoitteessa Yhteiset Lapsemme ry, Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11, 00260 Helsinki. Tarjoamme koulutuksissa osallistujille kahvit ja pientä purtavaa.

Viikonloppuna järjestettäviin läsnäolo-osuuksiin ja koko viikonlopun koulutukseen ovat tervetulleita myös tukiperheiden lapset, joille järjestetään oma koulutus aikuisten koulutuksen kanssa samanaikaisesti. Parhaiten lasten koulutus sopii 5-12-vuotiaille. Mikäli tukiperheen lapset eivät osallistu koulutuksen läsnäolo-osuuteen, löytyy myös verkkokoulutuksesta harjoituksia koko perheen kanssa tehtäväksi.

Ilmoittaudu koulutukseen ja toimintaan tämän linkin kautta.

Yhteystiedot

Heini Aaltonen
Koordinaattori
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta
Puh. 044 7211 245

Martina Dahm
Suunnittelija
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta
Puh. 044 729 2033

etunimi.sukunimi@yhteisetlapsemme.fi

Lue jutut tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta:

Yksin Afganistanista Suomeen 15-vuotiaana saapuneen Azizin taival tukiperheensä kanssa alkoi elekielellä – Yle Uutiset 10.4.2023

Marjan ja Maryaman näköistä tukiperhetoimintaa – Yhteiset Lapsemme -lehti 1.2023

Ella sai kokonaisen tukisuvun – Töölöläinen 19.9.2021 (sivulla 4)

Tukiperhe tarjoaa turvaa ja välittämistä – Kansan uutiset 12.9.2021

Juttu 18-vuotiaasta Muhammadista ja hänen tukihenkilöstään – Helsingin uutiset 5.9.2021

”Partio on upea tapa saada kontakteja” – Partio-lehti 22.2.2021

Tukiperhetoiminta avasi erityisluokanopettajan maailmaa – Opettaja-lehti 24.9.2020

Tukiperheille on tarvetta – Töölöläinen-lehti s. 3 13.9.2020

Luottamus syntyy pienistä teoista – Yhteiset Lapsemme ry:n blogi 6/2018

Erään tarinan alku – Ilman huoltajaa tullut nuori saa suomalaisen tukiperheen – Yhteiset Lapsemme -lehti 2.2019