21/12/2021 - , ,

YL 4/2021 Pääkirjoitus: Voidaanko sanat jaotella sallittuihin ja kiellettyihin?

Teksti: Markus Söderlund

Kirjoitin vuonna 2020 blogitekstin n-sanasta, koska aihe oli tuolloin noussut julkiseen keskusteluun tutkijataustaisen luennoitsijan käytettyä sitä avoimesti niin yleisötilaisuuksissa kuin kolumneissaan. Kritisoin tuolloin voimakkaasti sitä, että n-sanan käyttöä pyritään normalisoimaan käyttämällä sitä eri yhteyksissä ikään kuin ”neutraalisti” tai ohimennen. Nyt tämä keskustelu on virinnyt uudestaan. N-sana ei kuitenkaan tässäkään välissä ole muuttanut luonnettaan. Sen sijaan sen normalisointipyrkimykset näyttävät jatkuvan. On hankalaa ja jopa vastenmielistä ryhtyä määrittelemään suomen (tai minkään muunkaan kielen) oikeaoppista käyttöä: nämä ovat sallittuja sanoja ja nämä taas kiellettyjä. On kuitenkin syytä kysyä: onko minun perustavanlaatuinen oikeuteni käyttää loukkaavia ilmaisuja sananvapauden nojalla tärkeämpi kuin se, että suojelemme lapsiamme ja nuoriamme epäasialliselta kohtelulta ja rasismilta. Siitä nimittäin hyvin usein on kyse, tai vähintäänkin silloin vähätellään näitä kokemuksia. Tätä on hyvä pohtia ja asettaa samalla jompikumpi käsi sydämelle.

Elämme eräänlaista some-kohujen aikakautta, joissa seuraavia puheenaiheita on hieman hankala ennustaa, mutta niitä ei oikein pääse pakoonkaan. Yhteiskunnallisissa äkisti käynnistyvissä, kipakoissakin debateissa on kuitenkin aina muutoksen mahdollisuus. Keskustelu ja erimielisyys ovat täysin luonnollisia asioita. Vaikka ne saattavatkin tuntua rasittavilta ja lähinnä huutomyrskyltä, niihin sisältyy aina tilaisuus oivaltaa jotakin uutta. Yksi siellä ja toinen täällä saattaa alkaa ajatella siihen saakka varmana pitämäänsä asiaa uusiksi. Mustan ja valkoisen sijaan tuleekin näkyville myös harmaan sävyjä. Se, mikä taas usein unohtuu tässäkin asiassa, on eräänlainen lapsivaikutusten arviointi. Miltä tämä näyttää ja kuulostaa lasten ja nuorten mielestä? Monet nimittäin seuraavat uutisia ja ajankohtaisohjelmia vanhempiensa seurassa jo hyvin pienestä pitäen ja seuraavat mediaa monin tavoin. Lapset kyllä tietävät, mistä aikuiset kohisevat eikä kyse ole siis pelkästään työikäisten aikuisten some-keskusteluista. Moni ajankohtainen teema koskettaa liki kaikkia – jos ei nyt vauvoista alkaen niin vaareihin asti kuitenkin. Samalla kyse on lasten tulevaisuudesta: millaiseen maailmaan oikein olemme matkalla? Se on aiheellinen kysymys.

***
Joulu on ovella, ja moni meistä miettii mitä voisi antaa tai tehdä toisten hyväksi. Myös Yhteiset Lapsemme ry:n joulukeräys on nyt käynnissä. Pienlahjoitus tärkeäksi kokemansa asian hyväksi on tapa tehdä hyvää, eikä maksa paljon! Hyvää joulunodotusta ja kiitos tästä vuodesta kaikille lukijoillemme.

Tagit

Takaisin aihealueeseen: , ,