Lapsi puhaltaa voikukkaa vehreässä ympäristössä 27/09/2021 - ,

YL 3/2021: Alusta saakka tuttujen joukossa

Adhd-lasten ja heidän perheidensä sopeutumisvalmennuskurssi tarjosi arkipäivän työkaluja ja vertaistukea.

Teksti: Harri Junttila
Kuva: Bessi / Pixabay

Monet adoptioperheet joutuvat ratkaisemaan arjen kimurantteja hetkiä, jotka johtuvat adoptiolasten adhd-oireista. Tilanteet ovat tuttuja: keskittymiskyvyttömyyttä ja impulsiivisuutta, välinpitämättömyyttä yhdessä sovituista säännöistä, äkillisiä mielialan muutoksia ja niin edelleen.

Usein adhd-lasten vanhemmat voivat olla itse samalla tavalla jumissa lastensa kanssa kuin lapset omien ominaisuuksiensa kanssa. Näin varsinkin, jos kokemusta muista vastaavassa tilanteessa olevista perheistä ei juurikaan ole.

Kysymyksiä riittää. Onko vika minussa? Onko vika lapsessa? Miksi se nyt ei vain tottele? Miksi minä en nyt vain antanut tämän asian olla? Kuinka ihmeessä hän pystyy tekemään noin paljon itselleen haitallisia päätöksiä? Kestänkö tätä jatkuvaa epävarmuutta lapsen aikuistumiseensa saakka? Kuka hänestä sitten pitää huolta?

Erään toisen adoptioperheen suosituksesta osallistuimme alkukesästä Kelan tukemaan adhd-lasten ja heidän perheidensä sopeutumisvalmennukseen. Kurssi järjestettiin Oulun Nallikarissa hotelli Edenissä. Ajatus varmaan oli, että kylpylä, meri ja Nallikarin lapsille sopiva ympäristö tukisivat lasten motivaatiota ja sitä kautta lisäisivät valmennuksen tehoa.

Ainakin oma ”kuntoutujamme” viihtyi Eedenissä erinomaisen hyvin. Todellakin, adoadhd-lapsemme oli tämän kurssin kuntoutuja, ilmeisesti joihinkin semantiikkaan ja byrokratiaan liittyvistä syistä, vaikka koko nelihenkinen perheemmehän siellä oli kuntoutumassa.

Kurssi käydään kahdessa noin puolen vuoden välein järjestettävässä viikon jaksossa. Sen ohjelma oli verraten yksinkertainen: aamupäivällä vanhemmat, kuntoutujat ja heidän sisarensa olivat kukin omissa ryhmissään, ja iltapäivällä perheet tekivät yhdessä asioita.

Mitä ensimmäisestä jaksosta sitten jäi adhd-lapsen vanhemmille käteen? Vaikka kuinka paljon.

Kaikkein tärkeintä oli muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien vanhempien vertaistuki.

Ei liene mitenkään yllätys, että kaikkein tärkeintä oli muiden samankaltaisissa tilanteissa olevien vanhempien vertaistuki. Tunne siitä, että omasta lapsesta puhuessa ei tarvitse hävetä tippaakaan, koska muut ymmärtävät täsmälleen, mistä on kysymys, on todella vapauttava ja voimaannuttava. Keskustelut olivat esittelykierroksesta lähtien avoimia, suoria ja jopa raa’an rehellisiä, mutta samalla myös rakastavia ja huumorista voimaa hakevia. Harvoin toisilleen täysin vieraat ihmiset itkevät viiden ensimmäisen minuutin aikana, mutta nyt niinkin kävi. Luottamuksen tunne syntyi heti ja säilyi vahvana koko kurssin ajan.

Kurssin ohjelmassa käytiin asiantuntijoiden kanssa läpi monia periaatteessa jo tuttuja asioita, mutta kertauksesta ei tietenkään ole haittaa. Samoin muiden kurssilaisten ja luennoitsijoiden kanssa käydyt keskustelut avasivat monia uusia näkymiä ja mahdollisuuksia. Vielä erikseen on mainittava adhd-kokemusasiantuntijan luento, jossa hän kertoi omasta adhd:n ja turvattoman perheen täyttämästä nuoruudestaan ja siitä, mitä adhd-nuoren päässä oikein voi liikkua.

Entäs 9-vuotias kuntoutujamme? Hänen mielestään parasta tietysti olivat uudet kaverit ja mahdollisuus viettää kylpylässä joka päivä monta tuntia. Jälkikäteen hän sanoi, että oli myös tärkeää havaita, että on muitakin lapsia, joilla on samanlaisia tilanteita kuin itselläkin. Ohjelmasta ja opetuksesta ei ehkä ollut niin väliä, paitsi kalareissu läheiselle pienelle joelle oli erinomaisen onnistunut, vaikka kalaa ei juuri hänelle tullutkaan.

Kelan ADHD Perhekurssi

  • Soveltuu lapselle, jolla diagnosoitu ADHD tai ADD.  Lisäksi lapsella saattaa olla mm. käytös- ja tunne-elämän nepsy-oireita, motoriikan erityisvaikeuksia tai oppimisvaikeuksia.
  • Kuntoutusta järjestetään 5-6-vuotiaille perheineen ja alakoululaisille perheineen
  • Toteutetaan ryhmäkuntoutuksena
  • Kurssi sisältää muun muassa ryhmäkeskusteluja, pienryhmätyöskentelyä, monipuolista tekemistä sekä konsultointia kuntoutusasiantuntijoiden kanssa
  • Kestää 10 vuorokautta, kahdessa 5 vuorokauden jaksossa
  • Lisätietoja: www.kela.fi/adhd-perhekurssi

Tagit

Takaisin aihealueeseen: ,