Vapaaehtoistyö 18/04/2017 -

Retket tuovat iloa ja vaihtelua turvapaikanhakijaperheille

Viime vuoden aikana Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, joista monet olivat myös lapsia. Kotinsa ja kaiken tavaransa menettäneiden lapsien iloksi Puuhakassi Pakolaislapselle -vapaaehtoisverkosto aloitti tervetuliaiskassien tekemisen syyskuussa 2015.

Yhteiset Lapsemme ry aloitti yhteistyössä verkoston kanssa retkitoiminnan turvapaikanhakijalapsille ja -perheille keväällä 2016. Aiemmin luotujen verkostojen avulla retkitoiminta käynnistyi sujuvasti kahdessa pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksessa.

Huhti- ja toukokuun aikana järjestimme turvapaikanhakijaperheille kulttuuri- ja liikuntaretkiä, sekä leikkipäiviä. Retkikohteita on ollut muun muassa Helsingin Leikkiluola, Luonnontieteellinen museo, nukketeatteri ja Helsingin Lammassaari. Järjestimme myös vappujuhlat helsinkiläisen lähiön omakotitalon puutarhassa, jossa tarjosimme perheille vappuherkkuja ja kerroimme heille suomalaisesta vapusta.

Suurin osa retkistä on sujunut mutkattomasti, mutta välillä kommelluksiakin on sattunut. Nukketeatteri-retkellämme myöhästyimme teatterin alusta niin paljon, että emme olleet ehtiä teatteriin ollenkaan. Lopputulema oli kuitenkin se, että vaikka alku jäi näkemättä, niin kaikki pääsivät katsomaan teatteria, ja lapset saivat onnekseen vielä ilmapallot ja ruusut teatterin päätteeksi.

Retket Helsingin vihreään omakotitalolähiöön ja Lammassaaren kauniiseen luontoon, saivat perheet yllättymään iloisesti huomatessaan, kuinka paljon luontoa Helsingistä löytyykään. Olemme kuulleet perheiltä retkitoiveita, mutta esimerkiksi kielimuurin takia olemme välillä joutuneet arvailemaan, mistä paikoista perheet voisivat pitää. Perheet eivät myöskään välttämättä ole osanneet toivoa mitään, koska eivät tiedä, minkälaisiin paikkoihin on mahdollisuus päästä.

Retkitoiminta on ollut todella mukavaa ja kaikin puolin antoisaa. Perheet ovat olleet erittäin kiitollisia ja olemme saaneet heiltä hyvää palautetta, joko sanojen, tai eleiden ja ilmeiden kautta. Olemme saaneet tutustua ihaniin perheisiin, ja nauttia olosta heidän kanssaan eri retkikohteissa, sekä olemme saaneet kuulla tarinoita heidän kulttuureistaan ja myös pitkästä matkastaan Suomeen.

Puuhakassi-verkoston kanssa retkitoiminnan on tarkoitus jatkaa ainakin tämän vuoden loppuun asti.

Teksti ja kuvat: Inka Jäntti ja Iina Kuuttila
Yhteiset Lapsemme 3/2016

Stiftelsen den 7nde Mars Fonden tukee Yhteiset Lapsemme ry:n järjestämää retkitoimintaa vuonna 2016.

Takaisin aihealueeseen: