Startti rasisminvastaiseen viikkoon -tallenne ja aineisto
STARTTI rasisminvastaiseen viikkoon -verkkokeskustelu on kuvattu 15.3.2021. Keskustelutallenne ja tehtäväaineisto on suunnattu peruskoulun yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksille. Aineiston tarkoituksena on herätellä pohdintaa rasismista nuorten kesken.
Keskustelutallenteen ja tehtäväpaketin aiheita ja teemoja ovat:
- Miten rasismista pitäisi puhua ja miksi?
- Kuka saa olla suomalainen? Miltä suomalaisuus näyttää? Miten suomalaisuus koetaan?
- Mitä on rakenteellinen rasismi ja miten se näkyy nuorten arjessa?
- Millainen olisi unelmien tulevaisuus? Minkälaisessa yhteiskunnassa haluaisimme elää? Miten tähän päästään?
Tallennetussa keskustelussa oli nuoria vaikuttajia ja artisteja:
Alice Jäske on kasvatustieteilijä, toimittaja ja aktivisti, joka haluaa osaltaan tehdä suomalaisesta yhteiskunnasta antirasistisempaa ja edistää tätä tavoitetta olemalla mukana Helsingin yliopiston Students of Colour -opiskelijajärjestössä.
Dimitri Lindgren on Suomen Romaniyhdistyksen projektityöntekijä ja romanikulttuurin ohjaaja, joka opiskelee romanikieltä Helsingin yliopistossa ja on Romaninuorten neuvoston hallituksen jäsen. Hän kertoo olevansa tienraivaaja ja aktivisti, joka rakastaa työskennellä ihmisten kanssa.
NaharY on Angolasta lähtöisin oleva räppäri, joka yhdistää omintakeisesti afrobeatteja suomiräppiin.
Pinja Pieski on saamelainen taiteentekijä, feministi ja tanssitaiteen opiskelija, joka on kotoisin Utsjoelta.
Keskustelun juontajina toimivat Wanda ja Naomi Holopainen. Tämän nuoren juontajakaksikon tavoitteena on normalisoida moninaisuus ja edistää ihmisten välistä kommunikaatiota juontamalla tapahtumia ja osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Keskustelutallenteen tilaukset:
Videotallenne ei ole julkinen, mutta linkin siihen voi tilata maksutta käyttöönsä osoitteesta pajatoiminta@yhteisetlapsemme.fi.
Tehtäväpaketti on suunniteltu käytettäväksi Startti rasisminvastaiseen viikkoon -keskustelutallenteen tukena. Tehtäväpaketin avulla teemojen käsittelyä voi jatkaa tallenteen katsomisen jälkeen nuoria osallistavalla tavalla.
Etäaikaan soveltuvassa tehtäväpaketissa tutkitaan suomalaisuutta internetin ja oppimateriaalin avulla sekä pohditaan omia vaikuttamismahdollisuuksia ja opetellaan muodostamaan ja perustelemaan omia mielipiteitä käsiteltävästä aiheesta. Tehtävistä voi valita sopivimmat ja niitä voi yhdistellä vapaasti aiheeseen käytettävän ajan puitteissa.
Lataa tehtäväpaketti käyttöösi täältä: