Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoiseksi

Lahjoita meille arvokasta aikaasi ja osaamistasi ja tule mukaan vapaaehtoistoimintaan. Yhteiset Lapsemme ry:n vapaaehtoisena pääset vaikuttamaan yhteiskunnalliseen asenneilmapiiriin, edistämään monikulttuuristen lasten ja nuorten asemaa, ohjaamaan lapsi- ja nuorisoryhmiä, tutustumaan uusiin ihmisiin ja oppimaan uusia taitoja.

Vapaaehtoiset ovat Yhteiset Lapsemme ry:n toiminnalle korvaamaton voimavara. Tarvitsemme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia, joten voit liittyä joukkoomme milloin vain.

Tule mukaan – monta tapaa osallistua

Ole rohkea ja reilu -ohjaajaksi

Ole rohkea ja reilu -ohjaajana edistät moninaisuuden arvostusta sekä vahvistat puuttumisen ja välittämisen taitoja. Pääset ohjaamaan lapsi- ja nuorisoryhmiä ja vaikuttamaan asenneilmapiiriin. Koulutamme vapaaehtoisia ohjaamaan Ole rohkea ja reilu -työpajoja, joissa käsitellään moninaisuutta, rasismia ja siihen puuttumista, ystävyyttä sekä välittämistä. Vapaaehtoiset ohjaavat työpajoja pareittain päiväkodeissa, kouluissa ja vapaa-ajan ryhmissä. Työpajoissa hyödynnetään taidelähtöisiä ja toiminnallisia menetelmiä, kuten draamaa, liikettä sekä piirtämistä ja askartelua. Vapaaehtoisilta ei vaadita erityistaitoja, vaan ohjaaminen onnistuu kaikilta.

Ole rohkea ja reilu -ohjaajan pitää olla yli 16-vuotias ja sitoutunut edistämään moninaisuuden arvostusta sekä rasisminvastaisuutta. Toivomme Ole rohkea ja reilu -ohjaajiksi eri-ikäisä ja erilaisista taustoista tulevia vapaaehtoisia, joilla on mahdollisuus ohjata työpajoja päiväaikaan. Vapaaehtoinen voi itse määrittää, kuinka usein hän on käytettävissä ja ohjaako hän lasten vai nuorten työpajoja.

Kerho-ohjaajaksi

Kerho-ohjaajana suunnittelet ja ohjaat yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa viikoittaisia kerhoja monikulttuurisille lapsille ja nuorille. Pääset tukemaan lasten ja nuorten kotoutumista tarjoamalla heille aktiviteetteja, kontakteja ja vahvistamalla heidän kielitaitoaan. Kerhot kokoontuvat viikoittain, mutta voit osallistua niin usein kuin sinulle sopii, kuitenkin vähintään kerran kuussa.

Vapaaehtoiset kokoontuvat säännöllisesti tapaamaan toisiaan ja suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Jokaisessa ryhmässä on vähintään yksi vastuuvapaaehtoinen, joka pitää yhteyttä vastaanottokeskuksen, kerhon muiden osallistujien ja vapaaehtoisten välillä. Edellytämme kerho-ohjaajilta vähintään 16 vuoden ikää ja suostumusta rikostaustan tarkistamiseen.

Retkille ja tapahtumiin

Jos haluat tutustua uusiin ihmisiin ja kokeilla vapaaehtoistoimintaa, osallistu mukaan retkillemme, joita vapaaehtoisemme järjestävät turvapaikanhakijalapsille ja -nuorille. Voit myös ideoida oman retken esimerkiksi teatteriin, museoon, metsään tai vaikkapa lähipuistoon tai kahvilaan. Tärkeintä on, että annat vähän aikaasi ja haluat kohdata uusia ihmisiä.

Voit tulla mukaan vapaaehtoiseksi myös tapahtumiimme, kummi- ja kehitysyhteistyöhön, varainhankintaan tai viestintään.

Tukiperheeksi

Tukiperhe on ilman perhettä Suomessa elävälle alaikäiselle pakolaisnuorelle kotoutumisen tuki, suomalaiseen perhe-elämään tutustuttaja ja luotettu ystäväperhe. Nuori tapaa tukiperhettä yleensä perheen omassa kodissa ja voi myös yöpyä perheen luona.

Tukiperheenä toimii koko perhe, mutta tukiperhe voi olla myös lapseton pariskunta, yksinhuoltaja tai yksin asuva aikuinen. Tukiperheiksi etsitään tavallisia, turvallisia perheitä, joiden elämässä on tilaa vielä yhdelle lapselle. Nuori voi osallistua perheen normaaliin arkeen ja yhteiseen tekemiseen.

Tukiperhevanhemmat käyvät 12-tuntisen koulutuksen, jossa saadaan valmiuksia pakolaisnuorten kohtaamiseen ja tukemiseen. Tukiperheiden kotiin tehdään myös kotikäynti ja heidät haastatellaan. Tarkastamme tukiperheiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Tukihenkilöksi

Tukihenkilö on yksin tulleen alaikäisen pakolaisnuoren aikuinen ystävä sekä kotoutumisen ja arjen tuki. Tukihenkilö tapaa nuorta tämän asumisyksikössä tai kodin ulkopuolella yleensä 1-3 kertaa kuukaudessa. Nuori ja tukihenkilö voivat esimerkiksi harrastaa yhdessä, ulkoilla, käydä kahvilla tai tukihenkilö voi auttaa nuorta läksyissä ja käytännön asioissa. Tukihenkilöiksi etsitään turvallisia aikuisia, jotka pystyvät sitoutumaan tukihenkilönä toimimiseen tarvittaessa pitkäkestoisesti.

Tukihenkilöt käyvät 12-tuntisen koulutuksen, johon sisältyy haastattelu ja kotitehtäviä. Tarkastamme tukihenkilöiltä heidän suostumuksellaan rikostaustan ja sosiaalitoimen asiakasrekisteritiedot.

Lisätietoa tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta

Lisätietoja: Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta hankepäällikkö Piia Sauranen, puh. 044 7211 244 tai piia.sauranen@yhteisetlapsemme.fi ja hankekoordinaattori Heini Aaltonen, puh. 044 7211 245 tai heini.aaltonen@yhteisetlapsemme.fi.

Turvallisuus vapaaehtoistoiminnassamme

Yhteiset Lapsemme huolehtii siitä, että kaikki vapaaehtoistoimintamme on lapsille ja nuorille turvallista. Tulemme pyytämään kaikilta ala-ikäisten kanssa säännöllisesti toimivilta vapaaehtoisiltamme suostumuksen rikostaustan selvittämiseksi (Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä 148/2014). Lisäksi edellytämme kaikilta vapaaehtoisiltamme sitoutumista turvallisuusohjeisiimme.

Lisätietoja: Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Marjukka Rauhala, puh. 044 7211 250 tai marjukka.rauhala@yhteisetlapsemme.fi

Vapaaehtoistoiminnan rekisterin tietosuojaseloste

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta? Täytä lomake ja olemme sinuun yhteydessäMistä tehtävistä olet kiinnostunut?

Ole rohkea ja reilu -työpajatKotouttava vapaa-ajan toimintaTukiperhe- ja tukihenkilötoimintaMuu vapaaehtoistoiminta

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tutustu toimintaamme:

Lue verkkolehteämme:

Adoptio Kiina

Kiinan naiset ja äidit – ilmiöitä kansainvälisen adoption rajapinnassa

02/05/2017 - ,

Yhdistelmä Kiina ja kansainvälinen adoptio vie helposti ajatukset yhden lapsen politiikkaan ja hylättyihin tyttölapsiin. Se onkin yksi kuva Kiinassa valitettavasti...

Lue lisää

Yhteiset Lapsemme 3/2019: Adoptioperheiden kokemuksia S2-opetuksesta

03/10/2019 - , , , ,

Teksti: Martha Vuori Kuva: Kari Kuukka Adoptiovanhemmista moni kokee S2-kielen tärkeänä oman lapsen kielen kehityksen kannalta. Sen saamisessa on kuitenkin...

Lue lisää

Lasten heimo – alkuperäiskansan elämä muutoksessa Kolumbiassa

29/05/2019 - , , , , ,

Teksti ja kuvat: Nina Keres Kolumbian Guaviaren sademetsissä vaelteli vielä parikymmentä vuotta sitten koko Latinalaisen Amerikan viimeisenä pidetty metsästäjä-keräilijäheimo, Nukak...

Lue lisää