Aineistoa opetukseen

Aineistoa opetukseen

Yhteiset Lapsemme on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Lyhytelokuvia, dokumentteja sekä videoteoksia voi käyttää kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotoimessa esimerkiksi teemapäivinä, aamunavauksissa tai keskustelun virittäjänä oppitunneilla. Audiovisuaalisen aineiston tueksi on laadittu myös pohdinta- ja keskusteluaineistoa.

PAKOLAISENA EUROOPASSA – KOTONA SUOMESSA

Pakolaisena Euroopassa – Kotona Suomessa (2016) on videoteos, jossa neljä eri puolilta maailmaa tullutta nuorta turvapaikanhakijaa kertoo elämästään, ystävistään ja perheestään. Nuoret haaveilevat tulevaisuudesta, johon kuuluu hyvä ammatti, perhe ja turvallinen elämä Suomessa. Kesto noin 12 minuuttia. Soveltuu käytettäväksi yläasteen kouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa sekä aikuiskoulutuksessa.
https://youtu.be/sl9xT1_jFRE

 

Mä puhun samaa kieltä

MÄ PUHUN SAMAA KIELTÄ – videoteos rasismista

Mä puhun samaa kieltä (2015) on videoteos, johon kuuluu pohdinta-aineisto. Yhteiset Lapsemme ry:n ja Kallion lukion yhteisprojektissa (2014-2015) nuoret kirjoittivat, esittivät ja kuvasivat spoken word –esitykset. Lopputuloksena syntyi videoteos, jossa on yhteensä viisi esitystä, joista jokainen käsittelee rasismia, vihapuhetta ja toiseuden kokemusta eri tavoin. Videoteoksen kanssa käytettäväksi on tehty Mä puhun samaa kieltä -pohdinta-aineisto.

Mä puhun samaa kieltä –aineisto soveltuu käytettäväksi yläasteen kouluissa, lukioissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Teoksesta voi näyttää myös yksittäisiä esityksiä (kesto 2-5 min.).
https://www.youtube.com/watch?v=rBZBssa3lLA

 

Aineistoa opetukseen

14E LYHYTELOKUVA ROHKEUDESTA JA VÄLITTÄMISESTÄ

Naima Mohamudin lyhytelokuva 14 E (2011) kertoo sudanilaisesta pakolaispojasta suomalaisessa lähiössä.  Se kuvaa pakolaispojan ja suomalaisten ikätoverien välistä orastavaa ystävyyttä ja välittämistä yli kulttuuristen rajojen. 14 E on suunnattu lapsille ja nuorille ja sen tarkoituksena on antaa koululaisille välineitä pohtia välittämisen ja yksilön vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kesto noin 5 minuuttia.

Elokuvaa voidaan käyttää kouluissa, ala-asteen kouluissa, kerhoissa, partiossa, lasten- ja nuorten leireillä ja järjestöjen tilaisuuksissa. Elokuva soveltuu käytettäväksi keskustelun virittäjänä esimerkiksi aamunavausten ja teemapäivien yhteydessä.

Ole rohkea ja reilu! -14E kysymykset löydät vinkkejä keskusteluun ja toimintaan elokuvan teemoista koululaisten kanssa.

Lyhytelokuvan 14 E voi tilata sähköpostilla toimisto(a)yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463. Toimituskulut 6 euroa.
http://vimeo.com/37243446
(salasana: E14)

 

YSTÄVYYDEN JA YMMÄRRYKSEN VARJOT (2014)

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot kertoo Itä-Euroopan romanilasten matkasta halki Euroopan Suomeen ja koulun aloituksesta ja ystävystymisestä suomalaisten luokkakaverien kanssa. Videoteos pohjautuu projektiin, jossa lapset yhdessä valmistivat varjoteatteriesityksen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZgyJvBQZGhM

 

MINNE MENET, PIKKU ANDRÉS?

Minne menet, pikku Andrés? (2012) on lyhyt dokumenttielokuva lastensuojelutyöstä Kolumbiassa. Elokuvassa seurataan pienen kolumbialaisen pojan elämää Bogotan slummista esikouluun ja lastenkotiin. Elokuva kuvaa kolumbialaisten lasten elämää lastenkodissa sekä sitä arvokasta työtä, jota paikalliset lastensuojelutyöntekijät tekevät suurella sydämellä.

Minne menet, pikku Andrés? -dokumenttia on mahdollista käyttää kouluissa, järjestöissä, nuorisotoimessa yms. paikoissa globaalikasvatusaineistona. Kesto noin 7 minuuttia.
DVD:n voi tilata sähköpostilla toimisto(a)yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463. Toimituskulut 6 euroa.

 

Breaking

BREAKING THE CYCLE

Breaking the Cycle (Mohamud, 2013) on fiktiivinen lyhytelokuva kolmesta romaninuoresta, jotka kerjäävät Bukarestin kaduilla. Tarina seuraa 14-vuotiaiden poikien, Alinin ja Peshan, elämää johon astuu mukaan uusi tyttö. Breaking the Cycle on kertomus unelmista, nuoruudesta ja halusta murtaa tiensä vapauteen.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Naima Mohamud ja se on kuvattu Bukarestissa Romaniassa 2013. Elokuva on romaniankielinen, mutta siinä on suomen- ja englanninkielinen tekstitys. Kesto noin 10 min. Elokuvan voi tilata näytettäväksi esim. kouluissa.

Breaking the Cycle on osa Romanit Euroopassa – ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset -koulutusmateriaalia, johon kuuluu power point -esitys, taustatekstit dioihin sekä pohdinta- ja toimintatehtäviä.  Aineistoa voidaan käyttää peruskoulun yläkouluissa, lukioissa, toisen asteen
ammattioppilaitoksissa ja nuorisotoimessa.

DVD:n voi tilata sähköpostilla toimisto(a)yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463. Toimituskulut 6 euroa.
Lisätietoja: Irma Marttinen, puh. 050 3782463 tai irma. marttinen(a)yhteisetlapsemme.fi.

https://vimeo.com/86096417
Salasana: cycle

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tutustu toimintaamme:

Lue verkkolehteämme:

Tärkeät vuodet – Murrosikä adoptioperheissä

28/03/2018 - ,

Interpedian, Helsingin kaupungin adoptioryhmän ja Yhteiset Lapsemme -yhdistyksen yhteinen tilaisuus Murrosikä adoptioperheissä järjestettiin 7. lokakuuta 2017 Kilta-salissa Helsingissä. Aihe oli...

Lue lisää

Vapaaehtoistyö

Retket tuovat iloa ja vaihtelua turvapaikanhakijaperheille

18/04/2017 -

Viime vuoden aikana Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, joista monet olivat myös lapsia. Kotinsa ja kaiken tavaransa menettäneiden lapsien iloksi Puuhakassi...

Lue lisää

Kun rakastaa, on pakko lähteä – Romaniäidit haluavat lapsilleen paremman elämän 

13/05/2017 - , , ,

Päiväkeskus Hirundossa vietettiin torstaina 11. toukokuuta koskettavaa äitienpäiväjuhlaa. Äidinrakkaus on saanut nämä äidit liikkeelle. Lapset on jätetty toisten huomaan, kun...

Lue lisää