Aineistoa opetukseen

Yhteiset Lapsemme on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Lyhytelokuvia, dokumentteja sekä videoteoksia voi käyttää kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotoimessa esimerkiksi teemapäivinä, aamunavauksissa tai keskustelun virittäjänä perusopetuksen tunneilla.

Lisätietoa aineistostamme alasivuilla sekä lyhyesti tällä pääsivulla.

Rohkeasti rasismia vastaan! -videoteos

”Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin sen takia, jos on erivärinen iho tai muuten erilainen”, Oona.

Syrjimättömyys on jokaisen lapsen ja nuoren oikeus. Rohkeasti rasismia vastaan! -videolla nuoret ottavat kantaa yhdenvertaisen kohtelun puolesta. He puhuvat toisen kohtaamisesta, rasismiin puuttumisesta sekä tulevaisuuden Suomesta.

Video on kuvattu YK:n rasisminvastaisena päivänä 21.3.2019 Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä. Videoon kuuluu kirjoitus- ja keskustelutehtävä  koulujen käyttöön. Video toimii hyvin esimerkiksi yläasteen aamunavauksena. Videon on nähtävissä Yhteiset Lapsemme YouTube-kanavalla.

Rohkeasti rasismia vastaan -kirjoitus- ja keskustelutehtävä

Pakolaisena Euroopassa – Kotona Suomessa

Pakolaisena Euroopassa – Kotona Suomessa (2016) on videoteos, jossa neljä eri puolilta maailmaa tullutta nuorta turvapaikanhakijaa kertoo elämästään, ystävistään ja perheestään. Nuoret haaveilevat tulevaisuudesta, johon kuuluu hyvä ammatti, perhe ja turvallinen elämä Suomessa. Kesto noin 12 minuuttia. Soveltuu käytettäväksi yläasteen kouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa sekä aikuiskoulutuksessa. Katoso video teos Yhteiset Lapsemme ry:n YouTube -kanavalta.

Mä puhun samaa kieltä – videoteos rasismista

Mä puhun samaa kieltä

Mä puhun samaa kieltä (2015) on videoteos Yhteiset Lapsemme ry:n ja Kallion lukion yhteisprojektissa (2014-2015) valmistunut videoteos. Nuoret kirjoittivat, esittivät ja kuvasivat spoken word –esityksistä koostuvan videon. Teoksessa on yhteensä viisi esitystä, joista jokainen käsittelee rasismia, vihapuhetta ja toiseuden kokemusta eri tavoin.

Mä puhun samaa kieltä –aineisto soveltuu käytettäväksi yläasteen kouluissa, lukioissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Teoksesta voi näyttää myös yksittäisiä esityksiä (kesto 2-5 min.).

 

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot (2014) kertoo Itä-Euroopan romanilasten matkasta halki Euroopan Suomeen ja koulun aloituksesta ja ystävystymisestä suomalaisten luokkakaverien kanssa. Videoteos pohjautuu projektiin, jossa lapset yhdessä valmistivat varjoteatteriesityksen.

Videoteoksen käsikirjoituksen on tehnyt yhteisötaiteilija Elviira Davidow.

Katso video tästä

 

Breaking the Cycle

Breaking the Cycle (2013) on fiktiivinen lyhytelokuva kolmesta romaninuoresta, jotka kerjäävät Bukarestin kaduilla. Tarina seuraa 14-vuotiaiden poikien, Alinin ja Peshan, elämää johon astuu mukaan uusi tyttö.

Breaking the Cycle on kertomus unelmista, nuoruudesta ja halusta murtaa tiensä vapauteen.

Breaking

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Naima Mohamud ja se on kuvattu Bukarestissa Romaniassa 2013. Elokuva on romaniankielinen, mutta siinä on suomen- ja englanninkielinen tekstitys. Kesto noin 10 min.

Breaking the Cycle on osa Romanit Euroopassa – ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset -koulutusmateriaalia, johon kuuluu power point -esitys, taustatekstit dioihin sekä pohdinta- ja toimintatehtäviä.  Aineistoa voidaan käyttää peruskoulun yläkouluissa, lukioissa, toisen asteen ammattioppilaitoksissa ja nuorisotoimessa.

Lyhytelokuvan voi katsoa osoitteessa: https://vimeo.com/86096417
Salasana: cycle

Romanit Euroopassa -aineiston voi tilata sähköpostitse irma.marttinen@yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463.

Minne menet, pikku Andrés?

Minne menet, pikku Andrés? (2012) on dokumenttielokuva lastensuojelutyöstä Kolumbiassa. Elokuvassa seurataan pienen kolumbialaisen pojan elämää Bogotan slummista esikouluun ja lastenkotiin. Elokuva kuvaa kolumbialaisten lasten elämää lastenkodissa sekä sitä arvokasta työtä, jota paikalliset lastensuojelutyöntekijät tekevät suurella sydämellä.

Minne menet, pikku Andrés? -dokumenttia on mahdollista käyttää kouluissa, järjestöissä, nuorisotoimessa yms. paikoissa globaalikasvatusaineistona. Kesto noin 7 minuuttia.

DVD:n voi tilata sähköpostilla toimisto(a)yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tutustu toimintaamme:

Lue verkkolehteämme:

Jim Koskinen: Inspiroitunut vaikuttaja saa muutosta aikaan

01/04/2019 - , , , ,

Teksti: Jim Koskinen Vaikuttaa voi monella eri tavalla. Kun olin ala-asteella minua kiusattiin paljon. Kiusaaminen loppui vasta, kun oma isäni...

Lue lisää

Ilmastonmuutos vaikeuttaa miljoonien pakolaislasten elämää

29/05/2019 - , , , ,

Teksti: Enni Kallio / Suomen Pakolaisapu Kuva: Jenna Vehviläinen Maailman lähes 70 miljoonasta pakolaisesta 85 % elää kehitysmaissa ja yli...

Lue lisää

Darunin tarina – vammaisen nuoren kasvu ja hoito kurdiperheessä

12/05/2020 - , , , , ,

Teksti: Darun Jaza Minut salakuljetettiin Suomeen 11-vuotiaana. Vanhemmat päättivät lähettää minut pois Kurdistanista, koska siellä elämä vammaisena oli hyvin vaikeaa....

Lue lisää