Pieni tyttö värikäs huivi päässään. 25/03/2020 - , , , , , ,

Yhteiset Lapsemme 1/2020: Huivit puhuttavat muuallakin Euroopassa

Teksti: Laura Huuskonen

Ranska ei ole ainoa EU maa, jossa musliminaisten ja -tyttöjen käyttämät huivit herättävät mielipiteitä. Viime vuoden toukokuussa Itävallan oikeistohallitus kielsi huivien käyttämisen kouluissa alle 14-vuotiailta oppilailta. Aikaisempi laki oli kieltänyt huivit alle 10-vuotiailta lapsilta. Hallitus perusteli kieltoa sillä, että laki suojelee muslimityttöjä ikätovereiden syrjinnältä sekä sillä, että tyttöjen tulee itse päättää vaatetuksestaan. Perustelu on vähintäänkin hatara. Esimerkiksi saksalainen islamin tutkija Michael Kiefer sanoi Der Spiegel –lehdelle, että vanhemmat eivät ole aina niitä, jotka määräävät tyttöjä käyttämään huivia. Ulkopuolisen onkin mahdotonta arvioida, käyttääkö joku huivia vapaaehtoisesti. Huivikieltoa vastustavat järjestöt sanovatkin kiellon syrjivän tyttöjä ja asettavan heitä epätasa-arvoiseen asemaan.

Englantilainen toimittaja ja feministi Caitlin Moran toteaa musliminaisten käyttämistä huiveista kolumnissaan ”Burqas: Are The Men Doing It?” vapaasti suomennettuna näin: ”Miehet keksivät burqat – miehet ovat kieltämässä burqat. Burqa tuntuu olevan melko mieskeskeinen ongelma.”

Naisten asema on islaminuskoisissa perheissä joskus erilainen kuin mihin olemme Suomessa kasvaneet. Tasa-arvosta on tärkeää keskustella, samoin kuin syistä, miksi jossain perheessä käytetään huivia ja kenen valinta se on. Kohdataan kotona -hankkeessa kieliharjoittelun aloittanut Makka Musa totesi huivin käytön olevan pukeutumisvapauteen liittyvä asia, jonka pitäisi olla jokaisen henkilökohtainen valinta.

Olemme tutustuneet Kohdataan kotona -hankkeen aikana perheisiin, joissa on hyvin konservatiiviset perheroolit. Mutta olemme myös tutustuneet perheisiin, joissa miehille on luontevaa hoitaa lapsia, jotta äiti voi opiskella ja harrastaa. Olemme tutustuneet perheeseen, jossa äiti ei halua missään nimessä käyttää huivia, mutta tyttärelle on tärkeää kuulua samaan joukkoon kuin huivia käyttävät luokkatoverinsa. Olemme keskustelleet huivin käytöstä perheessä, jonka 9-vuotias tyttö haluaisi käyttää huivia näyttääkseen äidiltään.

Olemme käyttäneet myös huomattavan määrän työaikaa etsiessämme sopivaa uima-asua tytölle, jotta hän voisi osallistua veljiensä kanssa uimakouluun. Kaikissa perheissä on ollut aivan oma, yksilöllinen tapa ratkaista huivin käyttöön liittyviä asioita. Ja kaikissa perheissä olemme pystyneet kasvattamaan omaa ymmärrystämme, ei pakoilla tai säännöillä, vaan kuuntelemalla.

 

LÄHTEET:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006360841.html
https://www.ts.fi/uutiset/maailma/4580597/Itavalta+kieltaa+huivin+kayton+alaasteen+muslimitytoiltahallitus+perustelee+lakia+syrjinnan+estamisellahttps://yle.fi/uutiset/3-10787741
https://yle.fi/uutiset/3-10787741

Caitlin Moranin kolumni kirjassa Moranthology (2013, Ebury Press).

 

Takaisin aihealueeseen: , , , , , ,